• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

En yüksek maaşla başlatan işler

En yüksek maaşla başlatan işler
Yeni işe başlarken en yüksek ücreti hangi alandaki çalışanlar alıyor?

En yüksek maaşla başlatan işler

Yeni işe başlarken en yüksek ücreti hangi alandaki çalışanlar alıyor?

PwC’nin “Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması”na göre yeni işe başlarken en yüksek ücreti hukuk ve proje yönetimi alanlarında çalışanlar alıyor.

PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı tarafından 8. si hazırlanan ve 84 kurumun katıldığı “Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması” sonuçlarına göre ücretlerdeki artış 2012 yılı için yüzde 9.3 oldu.

PwC Türkiye’nin gerçekleştirdiği “Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması”na göre; başlangıç ücretlerinde en yüksek maaşı hukuk ve proje yönetimi pozisyonlarında işe başlayanlar alıyor. Araştırmaya katılan kurumların büyük kısmı 2012 yılında yeni işe alım yapacaklarını söylerken bütünsel olarak ücretlerdeki artış 2012 yılı için yüzde 9.3 oranında gerçekleşti.

21 farklı çalışma alanında başlangıç ücret ve yan haklarının ele alındığı 25 farklı sektörden; araştırmada sermaye yapısı açısından yerli-yabancı-ortak girişim, çalışan sayısı bakımından KOBİ-büyük ölçekli işletme konumundaki 84 kurum yer aldı.

Araştırma sonuçlarına göre, başlangıç ücretlerinde hukuk ve proje yönetimi alanlarında çalışacak kişiler en yüksek ücretleri alıyor. Bu alanları iş geliştirme, iç denetim, Ar-ge, bilgi işlem ve diğer fonksiyonlar takip ediyor. Çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri alanları ise en düşük ücret grubu olarak göze çarpıyor. Sermaye yapısına göre farklılıklar değerlendirildiğinde ise geçen yıl yabancı sermayeli kurumların lehine olan fark, kapanmış görünüyor. Kurumların yıllık cirosuna göre analiz yapıldığında ise ciro ile doğru orantılı bir başlangıç ücret değeri ile karşılaşılıyor.

ÖNE ÇIKAN SORULAR

Gerek yetiştirmek üzere gençleri istihdam eden kurumlara gerekse iş arama sürecindeki yeni mezun gençlere rehber niteliğindeki araştırmanın yöneticisi PwC Türkiye İK Danışmanlığı Kıdemli Müdürü Murat Karakaş öne çıkan diğer sonuçları şöyle özetliyor:

* 1980 sonrası doğumlu çalışanların oranı 2010 yılında %29 iken 2011 yılında %35’e, 2012’de ise bir önceki yıla göre %8.5 artış sağlayarak %43.5’e yükseldi. Özellikle perakende ve bilişim & teknoloji sektörlerinde bu oran %60 civarında. Bununla birlikte katılımcı kurumların yaklaşık %80’i 2012’de yeni mezun işe alımı yapmayı planlıyor.

* İşgücü devir oranlarına bakıldığında perakende ve bilişim & teknoloji sektörlerinin diğerlerine kıyasla yüksek oranlara sahip olduğu görülüyor.

* Katılımcı firmaların çok büyük bir kısmı maaşları brüt-TL olarak ve 12 maaş olarak öderken yılda bir defa ücret artışı yapıyor.

* Ücret artış oranlarında 2009 – 2010 ve 2011 verilerine bakıldığında, %0-%4 oranlarından %5-%8 bandına doğru bir kayma görülüyor. 2012 ücretlerinde katılımcıların büyük çoğunluğu %5’in üzerinde zam yaparken %3o’u ise %10’un üzerinde zam yaptı ve 2012 yılında ortalama ücret artış oranı %9.3 olarak gerçekleşti.

* Başlangıç pozisyonları düşünüldüğünde yemek ve ulaşım olanakları neredeyse standart hale gelmiş durumda. Ulaşım olanaklarında özellikle pazarlama, satış ve tıbbi satış mümessilliği gibi fonksiyonlar için şirket aracı ön plana çıkıyor. Fazla mesai, izin uygulamaları gibi konularda ise kanuni minimum değerler genelde baz alınmış durumda.

* Sağlık sigortası (genelde yatarak tedavi %100, ayakta tedavi %80) yaygınlaşmış gibi görünmekle beraber başlangıç pozisyonları için Hayat Sigortası, Bireysel Emeklilik Sigortası ve Dizüstü Bilgisayar olanakları da artış göstermiş görünüyor.
Kurumlar yeni neslin beklentilerini anlamalı

Çalışma hayatında artık hiç olmadığı kadar farklı nesillerin bir arada çalıştığını söyleyen PwC Türkiye İK Danışmanlığı Direktörü Murat Demiroğlu, yeni nesil çalışanların beklentilerinin de çok farklı olduğunu söyleyerek şu değerlendirmede bulundu:

“Çalışma hayatında hiçbir zaman olmadığı kadar farklı nesiller bir arada çalışıyor. Radyo, Televizyon, ‘Baby Boomers’, X kuşağı derken Yeni Nesil. Görünen o ki, yeni nesil çalışanların oranı kurumlarda yıldan yıla artıyor. Dünyanın global bir köye dönüştüğü, teknolojinin kişisel kullanımı ile iletişimin yoğunlaştığı bir çağda iş dünyasında sayıları her gün artan Yeni Nesil, farklı beklentiler ve donanımla girdikleri çalışma hayatını şekillendiriyor. Bu neslin ücret ve yan haklar dışındaki beklentilerini ve yaşam tarzlarını iyi bilmek, onların beklentilerine cevap vermek açısından son derece önemli. Tüm bulgular bir arada değerlendirildiğinde farklı ücret, yan haklar ve ödüllendirme uygulamaları ile başta yeni nesil olmak üzere çalışanların nasıl motive olabileceği ile ilgili yaratıcı düşünmek gerekiyor. İşgücü piyasası daha da canlanırken, kurumların çalışanlarını dinleyip anlayarak, hem maddi hem de manevi olarak ihtiyaçlarından haberdar olmaları gerekiyor. Bu anlamda, bu sene 8.’cisini yaptığımız Başlangıç Ücretleri Araştırmamızın, kurumlara insan yönetiminde daha doğru ve yararlı uygulamalar için yol gösterici bir kaynak olacağını umuyoruz.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim