• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Enerji Bakanı: "Akkuyu'da bir sorun yok"

Enerji Bakanı: "Akkuyu'da bir sorun yok"
Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya tarafından yapılacak Mersin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.

Rusya'nın geçtiğimiz günlerde Suriye'ye düzenlediği operasyonlar sırasında Türkiye hava sahasını iki kez ihlal etmesinin ardından iki ülke arasında gerilim artarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'ni Ruslar yapmazsa başkasının yapabileceğini ve gerekmesi halinde Türkiye'nin doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebileceğini söyledi.

ENERJİ BAKANI: RUSYA İLE HERHANGİ BİR SORUN YOK

Alaboyun hafta sonu yaptığı yazılı açıklamada, "Proje ile ilgili Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir sorun yoktur ve proje planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu konuda bakanlığımız ile projeyi üstlenen Akkuyu Nükleer AŞ uyum içinde çalışmaktadır" dedi. Rusya toplam 20 milyar dolarlık yatırım için bugüne kadar proje kapsamında 3 milyar dolarlık harcama yaptı.

Alaboyun ayrıca, Karadeniz'in altında geçerek Türkiye'ye gelen Mavi Akım hattı üzerinden yıllık 16 milyar metreküp gaz alındığını, Rusya ile yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye tarafındaki istasyonda yapılacak iyileştirmelerle bu kapasitenin 1 milyar metreküp daha arttırılabileceğinin ortaya çıktığını belirtti.

ALABOYUN: MAVİ AKIM'DAN İLAVE GAZ GELECEK

İyileştirme çalışmalarının 2014 yılı sonunda başladığını ve halen devam ettiğini, bu kapsamda bir yıl içinde bunun tamamlanmasının planlandığını belirten Alaboyun, "İyileştirme sonucu Mavi Akım hattının teknik kapasitesi 1 milyar metreküp artmış olacaktır. Artan bu kapasite sonucu kamu veya özel sektörün Rusya ile yapacağı anlaşma sayesinde ülkemize ilave gaz getirilebilecektir" dedi.

Alaboyun, buna ek olarak Mavi Akım hattının mevcut kapasitesini daha da arttırmak için Rus yetkililerin, Rusya tarafındaki istasyonlarda iyileştirme yapılması gerektiğini ifade ettiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Yapılacak bu iyileştirmelerle kapasitenin 2 milyar metreküp daha arttırılabileceği ve iyileştirme çalışmalarının 2.5-3 yıl sürebileceği dile getirilmiştir. Bütün bu görüşmeler rutin görüşmeler olup, mevcut hattın kapasitesini iyileştirmeye dönük çalışmalardır.

Rusya'dan, Batı Hattı ve Mavi Akım hattı üzerinden anlaşmalar çerçevesinde gaz alımı sorunsuz devam etmektedir. Türkiye, Rusya için güvenilir ve önemli bir pazar olduğu gibi Rusya da Türkiye için güvenilir bir gaz tedarikçisi konumundadır."

GAZPROM TEKLİFİ KABUL ETMEMİŞTİ

Gazprom yetkilileri geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ek gaz talebinin kabul edilmediğini açıkladı. Alaboyun, doğalgaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirme ve arz güvenliğini sağlama temel politikası kapsamında Rusya dahil mevcut ve potansiyel gaz tedarikçileri ile yakın ilişkilerin devam ettiğini belirtti ve, "Bakanlığımız tarafından gerekli tedbirler alınmış olup, doğalgaz arzında herhangi bir sıkıntı yaşanması söz konusu değildir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim