• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Enerji Bakanı'ndan İran ile ilgili önemli açıklamalar

Enerji Bakanı'ndan İran ile ilgili önemli açıklamalar
ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'yı yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. Listede Türkiye yer almıyor.

Enerji Bakanı'ndan İran ile ilgili önemli açıklamalar

ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'yı yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. Listede Türkiye yer almıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili olarak, "Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, ilk aşamada 11 ülkenin İran'dan petrol alımlarında önemli ölçüde kesintiye gittiğini bildirerek, bu ülkeleri Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere olarak sıraladı.

Clinton, bunun sonucunda, 2012 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımların, bu 11 ülkedeki finansal kuruluşlara, süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimin Kongre'ye sunulduğunu belirtti.

YILDIZ: TÜRKİYE'NİN LİSTEDE OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ

Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız ise Türkiye'nin listede olmamasının, olmayacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Hindistan, Çin, Türkiye, Güney Kore gibi büyük tüketici ülkelerin içerisinde İran'dan 9 milyon ton petrol alan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken 
Yıldız, şunları söyledi:

"Özelleştirdiğimiz TÜPRAŞ kanalıyla bu ham petrol alınıyor. Türkiye'nin arz güvenliği en önemli konudur, tabii ki şirketlerin görüşmeleri devam ediyor. Yani biz ham petrolle alakalı tedariklerimizi nihayetlendirmeden, buradan gelen petrol azalacaktır, çoğalacaktır yorumunu yapmamız çok doğru değil. Bizim  öncelikle bu tedariki yapmamız lazım. İthalatta ülkelerin çeşitlendirilmesi konusunda Suudi Arabistan, Libya gibi farklı ülkelerle görüşmelerimiz oluyor.  Doğalgazda bunların 6-7'ye, ham petrolde 13'e, 14'e, 15'e çıkarılması gayet normal ve tabii."

Bakan Yıldız, kontrat sonuna kadar TÜPRAŞ'ın İran'dan alımlarına devam  edeceğini, yerine herhangi bir şey ikame edilmeden de bunun nihayetlendirilmesinin zaten söz konusu olmadığını vurguladı.

Clinton'un açıklaması:

Bahsi geçen ülkelerin attığı adımların kolay olmadığına işaret eden Clinton açıklaması ise şöyle devam etti:

“Bu ülkelerin, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu bu kritik zamanda enerji ihtiyaçlarını yeniden düşünmeleri ve bağımlı oldukları İran petrolüne süratle alternatifler bulmaya başlamaları gerekiyordu. AB ülkelerinin, 23 Ocak itibariyle İran'dan ham petrol ithalatına yasak getirmesi, onların, İran'ın uluslararası yükümlülüklerine uymamasından sorumlu tutulmasına olan bağlılıklarını ve dayanışmalarını gösteriyor. Japonya'nın ham petrol alımlarını büyük ölçüde düşürmesi de bu ülkenin son bir yıl içerisinde karşı karşıya kaldığı enerji ve diğer alanlardaki olağanüstü zorluklar düşünüldüğünde ayrıca dikkate değer. Bu ülkeleri, adımlarından dolayı kutluyoruz ve İran'dan petrol ithal eden diğer ülkeleri de onların örneğini takip etmeye çağırıyoruz.”

Clinton, yasanın geçmesinden sonraki sadece iki aylık sürede, İran'ın petrol ihraç pazarlarının daraltılmasında ve İran Merkez Bankası'nın dünya finansal sisteminden izole edilmesinde gelişme kaydettiklerini bildirdi.

ABD'nin, izlediği yolu değiştirmesi için İran rejimine büyük çaplı baskılar uygulayan eşi benzeri görülmemiş bir uluslararası koalisyona öncülük ettiğini belirten Clinton, “Güçlü baskıyla birlikte diplomasi, uğraşını verdiğimiz uzun vadeli çözümleri sağlayabilir. Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için İran üzerindeki baskıyı artırmada uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

ABD Kongresi'nden geçtikten sonra 31 Aralık 2011'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanan düzenleme, İran'a ağır yaptırımların yanında, İran Merkez Bankası ya da “kara liste”deki diğer İran mali kurumlarıyla iş yapan yabancı finansal kuruluşlara da yaptırım uygulanmasını öngörüyor. 28 Haziran'da yürürlüğe girecek düzenleme kapsamında Obama'dan, “İran'dan petrol ya da petrol ürünlerinin alımı için” yabancı finansal kuruluşlara yaptırım uygulaması isteniyor. Ancak yasada, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşüren ülkelerin yaptırımlardan muaf tutulmasını öngören bir düzenleme de yer alıyor. Yasa ayrıca ABD Başkanı'na, ulusal güvenliği dayanak göstererek belirli hallerde ülkelere istisna uygulama yetkisi de veriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi de yeni yaptırımlardan muaf tutulması kararı alınan 11 ülkenin dışında 12 ülkenin daha İran'dan ham petrol ithal ettiğini belirterek, “Bu 12 ülkenin, ne tür adımlar atabileceklerine karar vermeleri için önlerinde bu 11 ülke örneği bulunuyor” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim