• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Enerji gemisi Pakistan'a doğru yola çıktı

Enerji gemisi Pakistan'a doğru yola çıktı
Karadeniz Holding'in başlattığı "Dostluk Enerjisi" Projesi kapsamındaki üçüncü gemi olan Karadeniz Powership Kaya Bey, 220 MW'lık kapasitesi ile Pakistan'a yola çıktı.

Enerji gemisi Pakistan'a doğru yola çıktı

Karadeniz Holding'in başlattığı "Dostluk Enerjisi" Projesi kapsamındaki üçüncü gemi olan Karadeniz Powership Kaya Bey, 220 MW'lık kapasitesi ile Pakistan'a yola çıktı.

Karadeniz Powership Kaya Bey'in selzedeler için hazırlanan yardım konteynerleri ile birlikte Kurban Bayramı'nda Karaçi Limanı'na ulaşması bekleniyor. Kaya Bey gemisi, 241 metre boyu ve 220 MW kurulu gücü ile şu anda dünyanın en büyük enerji gemisi olma unvanını elinde bulunduruyor. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada: "Türk Girişimcisi olarak başlattığımız Powership projesi kapsamında; Karadeniz Powership Kaya Bey'in, İstanbul'dan Karaçi'ye seferini duyurmaktan gurur duyuyoruz. Orta Doğu, Afrika ve Asya'nın dost ülkeleri için hayal ettiğimiz projemiz, Dost Ülke Pakistan'ın değerli halkı için gerçeğe dönüşüyor. Yaşanan büyük sel felaketi sonrasında Pakistan'a dünyadan en büyük desteği gösteren Türkiye'nin dostluk ve kardeşlik elini bu vesile ile bir kez daha uzatmaktan mutluluk duyuyoruz. Pakistan'da yapılan uluslararası ihaleyi kazanan şirketimiz KARKEY, bu ihale kapsamında dünyanın en büyük ve en güçlü enerji gemisini Kurban Bayramı'nda Pakistan'a ulaştırmış olacak. Bu proje ile 12 Milyon nüfuslu Karaçi şehrinin elektrik ihtiyacının yüzde 20'si Türk girişimciliğinin, Türk Bankacılığının, Türk Mühendisliğinin ve Türk İşgücünün bir eseri olarak beş yıl boyunca enerji gemilerimiz vasıtası ile karşılanacak. Karaçi, Pakistan'ın en kalabalık şehir olmakla birlikte, ticaret kapasitesi ve limanları ile dünyaya açılan kapısı. Elektrik kesintileri dolayısı ile ekonomisi güçsüz kalan Pakistan, bu yıl yaşanan sel felaketi dolayısı ile daha da zor günler geçiriyor. Pakistan'da şu anda ulaşılabilir tek yakıt olan Fuel Oil ile çalışan enerji gemimiz, verimliliği sayesinde hali hazırda Pakistan'da var olan çevre şartlarında da iyileşme sağlayacak" denildi.

Yatırımı özel dizayn gerektiren Powership'in bir başka önemli avantajı, deprem, sel gibi doğal afetlerden etkilenmeden elektrik üretimine devam edebilmesi. Ayrıca yatırımın Türk tersanelerinde yapılması, hem yatırım hızı hem de santralin kalitesi açısından büyük avantaj sağlıyor. İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin devamı ve sürekliliğine katkı sağlayan proje, Pakistan'daki en büyük Türk yatırım olma özelliğini taşıyor.

Karadeniz Holding Powership Projesinin ilk 2 gemisi; Karadeniz Powership Rauf Bey ile Karadeniz Powership Doğan Bey, Irak'ta hali hazırda elektrik üretmektedir. Irak ile başlayan yatırım projesinin ilk etabı Pakistan gemileri ile tamamlanmış olacak. İlk 4 gemi ile toplam 675 MW Enerji kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Karadeniz Holding, yatırım değeri 500 milyon doları aşan bu gemilerin 3'ünü İstanbul'da, 1'ini de Singapur'da inşa ettirdi. Gemilerin inşasında 2.000'i aşkın Türk insanının emeği var. Bunlara ilave olarak toplam kapasitesi 640 MW olan 4 Powership'in daha inşası Türk tersanelerinde başlamış durumda ve 2011 Mart ayından itibaren devreye girmesi planlanıyor. Bu alanda dünyanın en büyük filosu tamamen Türk sermaye, teknoloji, mühendislik, işgücü ve emeğinin bütünleşmesi sonucu global anlamda etkin bir milli ürün olarak geniş bir coğrafyaya yayılıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim