• BIST 9645.02
  • Altın 2419.793
  • Dolar 32.5826
  • Euro 34.7204
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Enerji şirketi Gazprom'u spot piyasa vurdu

Enerji şirketi Gazprom'u spot piyasa vurdu
Avrupa piyasasındaki etkinliğini kaybetmek istemeyen Gazprom 'al ya da öde' formülüne göre alınmayan doğalgaz miktarının iki kat artarak 10 milyar metreküpe çıkmasından endişeli.

Enerji şirketi Gazprom'u spot piyasa vurdu

Avrupa piyasasındaki etkinliğini kaybetmek istemeyen Gazprom 'al ya da öde' formülüne göre alınmayan doğalgaz miktarının iki kat artarak 10 milyar metreküpe çıkmasından endişeli.

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom, uzun vadeli anlaşmalarda parası ödenen ancak henüz sevkiyatı gerçekleşmeyen doğalgazla ilgili indirim görüşmelerine hazır olduklarını açıkladı. Avrupa ülkeleri Gazprom'dan uzun vadeli anlaşmalarla doğalgaz alımı yapmak yerine, spot piyasadan çok daha ucuza doğalgaz alımı yapmaya başladı. Gazprom da ekonomik kriz sonrası azalan talep ve mevcut şartları değerlendirerek Türkiye dahil Avrupalı müşterilerine bir kısım kolaylıklar yapacak. Gazprom'dan yapılan açıklamada pazarlık miktarları ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

"Uzun vadeli anlaşmalar doğalgaz alımlarında enerji güvenliği açısından vaz geçilemez" değerlendirmesinin yer aldığı açıklamada, "Bununla birlikte, Gazprom müşterilerinin önerilerini dikkate almaya hazır. Uzun vadeli anlaşmalar ve spot piyasa arasında açık büyürse, daha değişken bir fiyat politikası uygulanabilir" tespiti yapıldı.

Gazprom fiyat indirim talepleri ile ilgili pazarlıkların nasıl yapılacağını da şu şekilde açıkladı:

"Taraflardan biri piyasa şartlarının beklentilerden çok farklı bir durumda olduğunu söylerse, o zaman taraflar anlaşmada yer alan fiyatları gözden geçirmek için müzakerelere başlar."

Gazprom son olarak Alman enerji şirketi E.ON Ruhrgas'ın fiyat indirim talebini dikkate alarak, kontratta bir kısım düzeltmelere gitmeyi kabul etti. Buna göre Gazprom spot piyasa fiyatlarından Alman enerji şirketine bir miktar doğalgaz satımı gerçekleştirecek. Benzer bir anlaşma yine Rus-Alman ortaklığı WIEH ve Wingas doğalgaz satış şirketleri ile de yapılıyor. Gazprom'un petrol fiyatlarına bağlı uzun vadeli tek tip anlaşmalar yerine, spot piyasasını da göz önünde bulundurarak yenilikçi formüllere yönelmesi bekleniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim