• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Enerji Şirketlerinin BBG Evine Döndük

Enerji Şirketlerinin BBG Evine Döndük
Avrupa’nın en güçlü büyüyen enerji pazarı konumundaki Türkiye dev şirketlerin ilgi odağında. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretiyle Türkiye’nin enerjideki konumu yine dünya gündemine oturuyor.

Türkiye bölgesinin enerji merkezi olacak adımları attıkça, bir yandan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden olduğu gibi elektrik talep edilen ülke oluyor, diğer yandan Avrupa ve Körfez ülkesi dev yatırımcı firmalarının yatırım adresi oluyor. Enerjiye yönelik güçlü talep nedeniyle birçok şirketin Türkiye’ye yönelik ilgilerinin zaman zaman soğuyabileceğine dev şirketlerin projeden vazgeçebileceğine ancak Türkiye’den vazgeçemeyeceklerine vurgu yapılıyor. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretiyle Türkiye’nin enerjideki konumu yine dünya gündemine oturuyor. Bu kapsamda Avrupa’daki krizin etkileri kendini daha sert şekilde göstermeyi sürdürürken, ekonomi ve siyasi istikrarı sayesinde dünyanın güvenilir yatırım yapılacak limanı özelliğini taşıyan Türkiye, İskoçyalı SOS-Energy’den İngiliz Blueenergy ve EIC’ya, Huston Merkezli OTC Global Holding’in ION Energ’den, Avusturya’lı OMV’ye, Fransız Areva’dan Körfez’in TAQA’sına kadar dev şirketlerce izleniyor.

Stratejik konum iyi değerlendiriliyor

Bu kapsamda da Enerji Bakanlığı’nın Türkiye’nin sahip olduğu jeostratejik konumunu etkin kullandığına dikkat çekiliyor. Özellikle Türkiye’nin Hazar Bölgesi, Orta Doğu ve Orta Asya’nın zengin enerji kaynakları ile Avrupa ve Dünya’daki tüketici pazarları arasında güvenilir, istikrarlı bir enerji terminali olunduğu kaydediliyor.  

Türkiye’yi cazip kılan projeler

Türkiye ciddi belli başlı projelerin vazgeçilmezi oldu. Yürütülen projeler Türkiye’ye, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının yanı sıra, bölgeler arasındaki elektrik enerjisinin taşınması konusunda da büyük bir potansiyel sağlıyor. Söz konusu projeler arasında yer alan TANAP’ta Azerbaycan ile birlikte Hazar gazının 2 bin kilometrelik boru hattı ile 2019 yılında Avrupa’ya ulaştırılması planlanıyor. 

Kömür rezervi körfez’i çekiyor

Enerji alanında kamunun elinde 12 milyar 189 milyon ton linyit, 1 milyar 311 milyon ton da taşkömürü rezervi bulunuyor. Körfez’in dev TAQA firması 12 milyar dolarlık Afşin-Elbistan termik santrali projesinden vazgeçtikten sonra 10 milyar dolarla Konya Karapınar kömür havzasına yöneldiğini belirten yetkililer, kömüre yönelik yatırım sürecinde çevreye duyarlılığın ön planda olacağını, yeni inşa edilecek kömür santralleri farklı teknolojilerle inşa edileceğini ve çevreye zarar vermeyen teknik ekipmanlarla donatılacağını belirtti.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim