• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Enerjisa yatırımlarla büyümeyi sürdürüyor

Enerjisa yatırımlarla büyümeyi sürdürüyor
Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında faaliyetini sürdüren Enerjisa Enerji Üretim AŞ'nin 2009 yılı sonu itibariyle portföyünün işletmede, inşa halinde ve mühendislik çalışmaları süren projelerle 3.200 megavat ulaştığı bildirildi.

Enerjisa yatırımlarla büyümeyi sürdürüyor

Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında faaliyetini sürdüren Enerjisa Enerji Üretim AŞ'nin 2009 yılı sonu itibariyle portföyünün işletmede, inşa halinde ve mühendislik çalışmaları süren projelerle 3.200 megavat ulaştığı bildirildi.

Enerjisa yetkililerinden aldığı bilgilere göre, enerji sektöründeki yeni iş olanaklarını değerlendirmek, kaliteli ve güvenilir bir enerji tedarikçisi ihtiyacını karşılamak amacıyla 4 Nisan 1996 yılında kurulan Enerjisa yatırımlarına devam ediyor. Şirket geçen süre içinde Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Mersin'de faaliyet gösteren toplam 370 MW kapasiteli 4 doğalgaz kombine çevrim santralinin yanı sıra 2007 yılında gerçekleştirilen satın almalar sonrasında Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş'ta işletmede olan 85 MW hidroelektrik üretim kapasitesini bünyesine kattı.

Ekim 2008'de temeli atılan 930 MW kurulu gücündeki Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin de 23 Ekim 2010 tarihinde hizmete alındığı ifade edildi. Hızla büyüyen Enerjisa Üretim AŞ'nin portföyü, 2009 yılı sonu itibarıyla işletmede olan, inşa halinde ve mühendislik çalışmaları süren lisanslı projeler olarak 3.200 MW'a ulaştı. Bu portföye ek olarak, toplam kurulu gücü yaklaşık 1.035 MW olan projelerin ise lisans başvurusu aşamasında olduğu belirtildi.

Enerjisa yetkilileri, üretim portföyünün stratejik avantaj yaratacak şekilde çeşitlendirilmesi amacıyla yaklaşık 1.305 MW kurulu gücünde 12 hidroelektrik, 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali ile toplam 69 MW kurulu gücündeki 2 rüzgar santralının proje ve yapım çalışmalarının sürdüğünü belirttiler. Yetkililer, şirketin santrallerinde üretilen elektriğin gerek Türkiye'nin önde gelen sanayi ve ticaret şirketleri, gerekse dağıtım şirketleri üzerinden son tüketiciler tarafından kullanılması ile Türkiye'nin elektrik arz güvenliğine önemli katkılarda bulunduğunu bildirdiler.

ADANA-SEYHAN BÖLGESİNDEKİ HES PROJELERİ

Bu arada, Türkiye'nin enerji üretimi açısından en önemli havzalarından biri olan Adana'nın Seyhan Nehri havzası üzerinde inşasına başlanan Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali, Menge Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile Köprü Barajı ve Hidroelektrik santrallerinin yapımlarının devam ettiği belirtildi. Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali ve Malzeme Ocakları Projesinin, kurulu gücünün 180 MW, yıllık enerji üretiminin tam kapasite çalıştığında 741 gigavatsaat (GWh) olacağı bildirildi.

Menge Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesinin de kurulu gücünün 85 MW olduğu, yıllık enerji üretiminin de tam kapasiteli çalıştığında 204 GWh olduğu ifade edildi. Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santralinin de kurulu gücünün 145 MW, yıllık enerji üretiminin de tam kapasiteli çalıştığı durum için 381 GWh olduğu kaydedildi. Yetkililer, yapım çalışmaları devam eden Adana'daki projelerin 2011-2012 yıllarında hizmete alınmasının planlandığını bildirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim