• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Enerjisa’dan 1 yılda bin megavat daha

Enerjisa’dan 1 yılda bin megavat daha
Enerjisa CEO’su Yetik Kadri Mert, şirketin elektrik üretim portföyüne bir yıl içinde 1000 MW’nin üzerinde kurulu güç ilave edeceklerini söyledi

Sabancı Holding ile Alman E.ON’un ortaklığı Enerjisa, halen Türkiye’nin kurulu güç açısından en büyük özel sektör elektrik üreticisi. İnşa halindeki santrallerin devreye alınma takvimine bakılırsa, Enerjisa bu unvanını ileride de sürdürecek. Başkent, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım şebekelerini geliştirmeye yönelik yatırımlarına devam eden Enerjisa, bu yıl özellikle Toroslar’da ciddi tutarda (383 milyon TL) harcama yapacak. Enerjisa CEO’su Yetik Kadri Mert, şirketin faaliyetleri ve elektrik piyasasındaki gelişmelere ilişkin sorularımızı cevapladı. 

►Elektrikteki kurulu gücünüzle ilgili son durum nedir? 

Üretim yatırımlarımızı planlarken yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına büyük önem gösteriyoruz. Piyasa şartlarına adapte olabilen esnek, verimli dinamik bir portföy yapısı ile ülkemizin arz güvenliğine ve enerji arzının rekabetçiliğine katkı sağlıyoruz. Biz geçtiğimiz yılın sonunda Enerjisa’nın ilk nüvesi sayılabilecek yeni santrallarımıza göre daha düşük verimli üç küçük doğalgaz çevrim santrallerimizi kapattık. İkisi 65 MW biri de 120 MW kurulu güce sahip bu santrallerimizyüzde 43-46 termik verime sahiptiler. Bunlar Adana, Çanakkale ve Mersin’deydi. Bunları kapatmasaydık, 2815 MW kurulu gücümüz olacaktı. Şu anda yaklaşık 2500 MW civarında bir kurulu gücümüz var. Bu rakamla özel sektördeki en büyük kurulu güce sahibiz. 

►Yakında devreye girecek santraller var mı? 

İnşası süren bir doğalgaz, bir kömür ve iki de hidroelektrik santrali olmak üzere, 2016 ortasında inşaatları devam etmekte olan dört santrali de devreye almış olacağız. Doğalgaz kombine çevrim santrali projesi Bandırma 2’de epey ilerledik. 2016 yılı ilk aylarında devreye almayı planlıyoruz. Kurulu gücü 600 MW olacak. Kömüre dayalı 450 MW’lik Tufanbeyli Termik Santrali de yaklaşık yaklaşık bir yıl içinde devreye alınır. İlk ünitesi yılsonunda, diğer iki ünitesi 2016 ilk çeyreğinde... Ayrıca 62 MW’lik Doğançay HES ile 82 MW’lik Yamanlı HES de gelecek yılın ilk aylarında devreye girecek. 

Biz elektrik üretiminde belli yere geldik, önümüzdeki dönemde kısa ve orta vadede kârlılığa odaklanacağız. 

►Kayıp kaçak hedeflerinde ne durumdasınız? 

Kayıp kaçakla ilgili Başkent’te problemimiz yok. EPDK tarafından bizlere konulan hedefleri tutturabiliyoruz. İstanbul Anadolu Yakası’nda da ilk aldığımızda biraz zorlandık ama 2015’te hedefi tutturabiliriz. Toroslar’da da Suriye’den gelen göçmenlerin etkisi olmasa 2015 yılında hedefi tutturabilirdik. Kayıp kaçak oranının yeniden belirlenmesi talebimizi EPDK değerlendiriyor. EPDK’nın kararına göre ne durumda olacağımızı göreceğiz. Bu arada almamız gereken tüm önlemleri almaktayız. 

►Elektrikte serbest tüketici limiti sıfırlanmadı, ne diyorsunuz? 

Herkesin kendi tedarikçisini seçebilmesi, tam serbest ve rekabetçi pazara geçiş için tüketici limitinin normalde 1 Ocak 2016 itibariyle sıfırlanması gerekiyor. Aslında hazırlıklar çok kötü gitmiyor. Beklentimiz gelecek yıl herkesin tedarikçisini kendisinin seçebilmesi. Çeşitli nedenlerle bu gerçekleşmesi ne kadar erken tam serbest piyasa koşullarına geçmemiz gerçekleşirse rekabet o kadar erken başlayacaktır. Ve biz bu duruma hazırız. 

►Neden çabuk olmalı sizce? 

Bugün ile tam serbest piyasa arasında bir geçiş dönemi var. Kuralların hem eskiye hem de geleceğe uyarlamasına çalışıldığı geçen bir dönem. Dolayısıyla karışıklıkların, eksikliklerin ve bu nedenle yanlış anlama ve/veya yorumların olabildiği bir dönem. O yüzden bu ara dönemin olabildiğince kısa tutulması tüm katılımcıların yararına olduğuna inanıyorum. 

►Elektrikte arz-talep dengesine ilişkin neler söylersiniz? 

Geçen sene yağışların az olması kötü etkilemişti. Bu yıl yağışlar iyi gidiyor. İnşallah yılın kalan döneminde de uzun dönem ortalamaları seviyesinde gider.

Toroslar EDAŞ bu yıl 383 milyon TL yatırım yapacak

Enerjisa CEO’su Yetik Kadri Mert, 2013 sonlarında devraldıkları Toroslar EDAŞ’ta ihtiyaçları belirleyerek 2015 için ek bir yatırım bütçesi talep ettiklerini belirterek “Memnuniyetle belirtmek isterim ki, bu başvurumuz EPDK nezdinde kabul gördük. 2015 yılı için 87 milyon TL olan yatırım bütçesine ilave olarak 260 milyon TL daha yatırım tutarı belirlendi. Bu rakamlar 2010 yılı fiyatları olduğu için, güncel fiyatlama parametrelerini kullanarak hesapladığımızda bu yıl Toroslar’da toplam 383 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi

Borç taksitlerimiz TL, kur artışları etkilemez

Enerjisa CEO’su Y. Kadri Mert, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Dağıtım şirketlerinin devralınmasında, ihale bedelini TL cinsinden ödemeyi seçtiklerini belirterek “2013 yılından itibaren bu borçları TL olarak üstlendik. Dolayısıyla kurlarda yaşanan artış finansman yapımızı etkilemedi” diye konuştu.

Mehmet Kara - DÜNYA

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim