• BIST 9530.47
  • Altın 2473.305
  • Dolar 32.4969
  • Euro 34.7695
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Engelli rampası olmayan otobüse ceza

Engelli rampası olmayan otobüse ceza
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çevre ve toplu ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için denetim mekanizmasını hayata geçiriyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, binaların, tüm açık alanların ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelerini sağlamak üzere izleme ve denetim mekanizmasını hayata geçiriyor. İlgili yönetmelik yürürlüğe girdi.
 
2005 yılında çıkarılan engelliler kanunu doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 10 yıllık süre 7 Temmuz 2015 tarihinde dolacak.
 
Daha önce, "gerekli tedbirler alınmadığı" gerekçesiyle, tepkilere rağmen 3 yıllık süre uzatımına giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kez işini şansa bırakmadı. Ülke genelinde uygulanmak üzere erişilebilirlik izleme ve denetleme yönetmeliği hazırladı. Buna göre, engellilerin hakları konusunda kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla "Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu" oluşturulacak. 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Başkanlığında kurulacak kurula bağlı olarak her ilde bir komisyon olacak. Vali Yardımcısı başkanlığındaki komisyon marifetiyle izleme ve denetleme çalışmaları yürütülecek. Binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçları izleme ve denetleme formlarına göre gerekli denetimler yapılacak. 
 
Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin liradan beş bin liraya kadar idari para cezası uygulayabilecek. Yani örneğin engelli rampası olmayan otobüs sahibine 5 bin TL'ye kadar ceza kesilecek. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı elli bin lirayı geçemeyecek. 
 
Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için beş bin liradan yirmi beş bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüz bin lirayı geçemeyecek. 
 
Komisyon tarafından hazırlanacak raporlar il müdürlüğüne gönderilecek. Gelen rapor doğrultusunda il müdürünce ceza miktarı belirlenecek. Tahsil edilen idari para cezaları erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılacak. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim