• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Engelli yasasına uyum 1 yıl ertelendi

Engelli yasasına uyum 1 yıl ertelendi
Türkiye’nin her yerindeki Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanları Ankara’da yaptıkları görüşmeler sonucunda engelli yasasına uyum sürecine 1 yıllık bir erteleme getirtti.

2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı kanunun geçici 3'üncü maddesine göre araçlarına 7 Temmuz 2012'ye kadar özürlü rampası veya asansör yapmayan minibüslerin çalışma ruhsatları iptal edilebilecekti. Fakat Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kanunun 3'üncü maddesinin otobüsçü ve minibüsçü esnafını ciddi şekilde mağdur edebileceği düşüncesi ile değiştirilmesini istedi.

Bu durumun "çifte" standarda neden olacağı ve dava konusu yapılacağı tartışılırken dün toplanan meclis genel kurulunun oturumunda, (TŞOF) Türkiye Şoförler Federasyonunun çalışmaları ile görüşülen Toplu Taşıma Araçlarının 7 Temmuz 2012’ye kadar engellilere uygun hale getirilmesine ilişkin yasanın uygulamaya girmesi 1 yıl ertelendi. Sonrasında eksikliklerin giderilmesi için ise 2 yıla kadar ek süre verilmesi kabul edildi. 28 Haziran’da TBMM Genel Kurulu’nda da görüşülen yasa tasarısının ay sonunda Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gireceği bildiriliyor.

2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin doldu. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolan süre 7 Temmuz 2013’e kadar uzatılacak. Bu uzatmanın gerekçesi, “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” şeklinde açıklandı.

Ankara’da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti 23. Dönem Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK PARTİ Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ile bir dizi görüşme gerçekleştiren Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları görüşmelerin iyi geçtiğini belirterek yasanın ertelenmesinin herkes için daha iyi olacağını söylemişlerdi.

ENGELLİ ERİŞİMİNE UYGUN HALE GELMESİ GEREKEN 24 BİN OTOBÜS VAR

Türkiye’de şuanda engelli erişimine uygun olarak dönüştürülmesi gereken 24 bin otobüsün olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları otobüs üreticilerinin 1 yılda bu dönüşümü sağlayacak yeterli alt yapılarının olmadığını dile getirdiler. Ayrıca bu dönüşüm sırasında otobüsçü esnafına teşvik verilmesi ve düşük ÖTV’li akaryakıt ile engelli erişimine uygun yeni otobüs ya da minibüs yatırımına özendirmesi gerektiğinin belirten başkanlar, otobüsçü esnafının bu vergi yükü ve yenileme dayatması ile zorda olduğunu belirttiler.

ENGELLİ ASANSÖRÜ DE ÇÖZÜM DEĞİL

Engelli asansörü veya lift olarak adlandırılan sitemi kurmak için 20-25 bin TL civarında bir ek maliyet ile kurulacak sisteminde bu yasaya uyumda geçici bir çözüm olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları asansör üreticilerinin de TSE belgesinin olmadığından da dert yandılar. TSE belgesi olmadan takılan asansörlerin TÜVTURK muayene istasyonlarında geçemediğini belirterek otobüsçü esnafını 300-400 bin TL verip yeni otobüs aldırmaya zorlandıklarını belirttiler.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim