• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Engelliler için İstanbul haritası oluşturuldu

Engelliler için İstanbul haritası oluşturuldu
İstanbul Hepimizin” projesi ile İstanbul’u herkesin rahatlıkla ihtiyaçlarını giderip sosyal hayata dahil olabilecekleri bir şehir haline getirmeyi hedefliyor.

Türkiye ’nin büyük ve orta ölçekli birçok kurumsal şirketinde değişik pozisyonlarda çalışan beyaz yakalılar büyük bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. 150’yi aşkın platform üyesi İstanbul’u karış karış gezerek, engelliler için İstanbul sokaklarına erişimin haritasını çıkardı. “İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi” kapsamında, engelliler için rahatça gidebilecekleri mekanlarla çeşitli engelli gruplarının kullanabileceği toplu taşıma araçlarının rotaları ve güncel listeleri de bulunuyor.

 
“İstanbul’da seyahat etmek, müzeleri ve kültür merkezlerini gezmek, hastanelere engelsiz ulaşmak hepimizin hakkı.” diyen proje ekibi, sosyal medya üzerinden bir araya gelerek çalışmalarına başladı.
 
Gönüllülük esasıyla çalışan platform üyesi beyaz yakalılar, bu konuda bilgili sivil toplum kuruluşlarından aldıkları bilgiler çerçevesinde uluslararası kriterlere göre değerlendirme yaptılar. Her hafta ellerinde metre ile gezerek kapı genişliklerini, asansör boyutlarını ölçüp, rampaların eğimini dahi hesaplayan “Beyaz Yakalılar Bi'şi Yapsa” grubunun hazırlamakta olduğu İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi’nin ilk adımı olan ulaşım haritasına oluşturulan internet adresinden erişilebiliyor.
 
Beyaz Yakalılar, akülü tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin özgürce gezebilmeleri için çeşitli noktalara şarj üniteleri yerleştirilmesi için de çalışmalara başladı. Akülü sandalye kullanan bireylerin “Şarjım bitecek ve yolda kalacağım.” endişesiyle evlerinden dışarı çıkmaktan çekindiklerini fark eden platform üyeleri, “İstanbul Hepimizin” sloganıyla ikinci bir sosyal sorumluluk projesi daha başlattı. Bu çerçevede, engellilerin rahatça gezebilecekleri lokasyonlar öncelikli olmak üzere, birçok noktaya şarj üniteleri yerleştirilecek. 
 
Ünitelerin her biri yarım saatlik şarj sonrasında 1-2 kilometrelik ek güç sağlayacak.İstanbul gibi hızlı büyüyen ve sürekli gelişen şehirlerde yaşayan bireylerin karşılaştığı sıkıntılara kayıtsız kalmayan “Beyaz Yakalılar Bişi Yapsa” Platformu’nun hayata geçirdiği “Farkındalık Kartları” projesiyle de sosyal bilinç oluşturulmaya çalışılıyor. Sokaklarda dolaşırken karşılarına çıkan kaldırımları daraltarak engelli rampalarına ve sarı bantlara park etmiş arabaların çoğunluğunu gören beyaz yakalılar, araba sahiplerini uyarmak ve onları bilinçlendirmek için böyle bir yol düşündü.
 
Sadece engelli değil, bisikleti ile şehri gezen bisikletliyi ve çocuğunu pusetinde gezdiren anne babayı da dezavantajlı görüp dizayn edilen, 5 farklı mesaj içeren kısa ve sevimli not kartlarının basımı, tanıtımı, dağıtımı ve mağazalarında konumlandırmasını onlarca firma ve kişi gönüllü olarak destek oldu. Bu sayede 1 milyona yakın kart Türkiye genelinde dağıtılmış oldu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim