• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Engellilere ÖTV ve KDV kalksın teklifi

Engellilere ÖTV ve KDV kalksın teklifi
Engelliler yıllardır kendilerinden haksız yere tahsil edildiğini savundukları ÖTV ve KDV’lerin peşine düştü.

Engellilere ÖTV ve KDV kalksın teklifi

Engelliler yıllardır kendilerinden haksız yere tahsil edildiğini savundukları ÖTV ve KDV’lerin peşine düştü.

Engelliler yıllardır kendilerinden haksız yere tahsil edildiğini savundukları ÖTV ve KDV’lerin peşine düştü. Son yapılan “güncellemelerle” iyice yükselen KDV ve ÖTV oranları nedeniyle harekete geçen engelliler, 5378 sayılı Engelliler Yasası’nda yer alan “engelliler yaşamlarını kolaylaştırabilmeleri için kendilerine aldıkları her türlü yardımcı araç ve gereçlerde KDV, ÖTV gibi vergilerden muaftır” maddesinin uygulamaya geçirilmesini istiyor. CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu da konu hakkında Meclis’e soru önergesi vermeye hazırlanıyor.

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Maliye’nin yıllarca engellilerden haksız yere vergi aldığına dikkat çekerek, “Kanun koyuculara sesleniyoruz, yasa teklifiyle daha açık hükümler getirilmeli. Anayasaya bakın, Özürlüler Kanunu’na bakın, engelliler yaşamlarını kolaylaştırabilmeleri için kendilerine aldıkları her türlü yardımcı araç gereçlerde KDV, ÖTV gibi vergilerden muaftır” dedi.

Boztaş, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nun 32. maddesinin s bendinin mevcut uygulamalarla örtüşmediğine dikkat çekerek, kanunda “Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur. 5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu’na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, Özel Tüketim Vergisi’nden istisna olarak satın alınan özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi’nden de istisna tutulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildiğini söyledi.

-TAŞIT ALIMINDAN, CEP TELEFONUNA KADAR ENGELLİLERDEN “HAKSIZ” VERGİ ALINIYOR-

Araç, cep telefonu, akaryakıt, engelliler için tasarlanmış araç gereçler, navigasyon cihazları gibi ürünlerden vergi alınmasını eleştiren Boztaş, “Belirtilen yasa yazdığı şekliyle yaşamlarımıza kolaylık getirmesini hüküm altına almıştır. 5378 uygulanmış olsaydı belirtilen 7 yıllık süre içerisinde maliyetler ucuz olacağı için Türkiye’de engellilerin önünden engellerin tamamı kalkmış olacaktı. Fiziki çevre ve ulaşılabilirliğin çözümü için kalan süre 267 gündür. Taşıtlarımızdaki KDV’ler ile alakalı Maliyeye binlerce davalar açıldı, emsal kararlar da çıkmaya başladı. Ancak maalesef engellilerimiz mahkeme yollarında büyük zorluklar yaşamaktalar bu iş kanunlarla daha somut hale getirilmelidir” dedi.

-CHP KONUYU MECLİS’E TAŞIYACAK-

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için aldıkları ürünler üzerinden alınan KDV ve ÖTV’leri Meclis gündemine taşıyacak. Boztaş, konuya ilişkin olarak CHP Milletvekili Moroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini, Moroğlu’na kapsamlı bir şekilde konunun detaylarını verdiğini ifade ederek, Moroğlu’nun da kendisine konu hakkında Meclis’e soru önergesi vereceğini söylediğini dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim