• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

EPDK'dan akaryakıta kalite izleme sistemi

EPDK'dan akaryakıta kalite izleme sistemi
EPDK, akaryakıtta kayıt dışı işlemleri ve kaçakçılığı azaltmak amacıyla kalite izleme sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

EPDK'dan akaryakıta kalite izleme sistemi

EPDK, akaryakıtta kayıt dışı işlemleri ve kaçakçılığı azaltmak amacıyla kalite izleme sistemini hayata geçirmeye hazırlanırken, müşteri memnuniyetini esas alan yeni bir izleme sistemi daha oluşturulacak. Sistemle, piyasalardaki şikayetlerin azaltılması ve şikayetlerin daha hızlı çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), önümüzdeki dönemde akaryakıtların piyasaya arzı ve piyasada dolaşımında kalitesinin izlenmesi amacıyla akaryakıt kalitesi izleme sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş 2011-2015 yıllarını kapsayan Stratejik Plan ile kurumun amaç ve hedeflerinin belirlenmesinin yanı sıra aynı zamanda, yatırımcılar açısından öngörülebilirliği yüksek, şeffaf ve eşitlikçi bir piyasa yapısının oluşturulmasına, tüketici haklarının gözetilmesine ve sektörün tüm katılımcılarının faaliyetlerini daha sağlıklı ve az maliyetli gerçekleştirebilmesine imkan sağlayacak bir çerçevenin oluşturulmasına çalışıldığını bildirdi. Sistemle, düzenlemeye tabi piyasalardaki şikayetlerin azaltılması ve şikayetlerin daha hızlı çözüme kavuşturulması da hedefleniyor.

Elektrik kesintileri azalacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2011-2015 dönemini kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Plana göre, ürün ve hizmet kalitesinin arttırılmasında, piyasa işlemlerinde verimliliğin yükseltilmesinde ve tüketici memnuniyetinin sağlanmasında, tarife mekanizması aracı etkin bir şekilde kullanılacak. Elektrik ve doğalgaz piyasalarında kesinti sürelerinin ve sıklığının azaltılmasına, petrol ve LPG piyasalarında ise teknik düzenlemelere uygun ürün oranının arttırılmasına çalışılacak. Aynı çerçevede akaryakıtların, piyasaya arzı ve piyasada dolaşımı esnasında kalitesinin izlenmesi amacıyla akaryakıt kalitesi izleme sistemi hayata geçirilecek. Bununla birlikte piyasaya giren akaryakıtın kayıt altına alınması suretiyle ürün kalitesinin takibine olumlu katkılar sağladığı değerlendirilen Ulusal Marker Projesi de kararlı bir şekilde sürdürülecek. Bu sayede akaryakıtta kayıtdışı işlemleri azaltmanın ve kaçakçılığı önlemenin hedeflendiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca ürün ve hizmet kalitesi konusunda asıl olanın müşteri memnuniyeti olduğu dikkate alındığında, lisans sahiplerinin müşteri memnuniyeti izleme sistemi kurmaları sağlanacak. Kurum tarafından, müşteri memnuniyeti yakından takip edilecek.

Taşınmaz temini kısalacak

Öte yandan, yatırımlar için gerekli taşınmazların temin süresinin kısaltılması için de acele el koyma kararlarının icrasında yasal düzenleme önerisi hazırlanması; Elektrik, Doğal Gaz ve Petrol Piyasası kanunlarında kamulaştırma, irtifak hakkı tesisi ve kiralamaya ilişkin hükümlerin uyumlaştırılması, Kurum tarafından lisanslandırılan jeotermal kaynaktan elektrik üretimine ilişkin tüm proje unsurlarının kamulaştırma işlemlerinin Kurum tarafından yürütülmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Dağıtım - perakende ayrımı

Planda, özellikle elektrik ve doğalgaz piyasalarına yönelik olarak sisteme erişimin kolaylaştırılmasının, dağıtım ve perakende sektörlerinin ayrışması için firmaların altyapılarının hazırlanmasının sağlanmasının, serbest tüketicilere ilişkin mevzuatın geliştirilmesi ve iyileştirilmesinin, tüketici tedarik esnekliğinin artırılmasının, elektrik piyasasına yönelik organize toptan satış piyasalarının geliştirilmesinin piyasa açıklığını ve rekabetin artırılmasına yönelik önemli araçlar olduğu vurgulandı. Planda, serbest tüketicilerin sayısının arttırılmasının enerjiye en ekonomik yoldan ulaşılmasının önemli bir ayağı olması nedeniyle bu konuda ilave önlem alınmasına dikkat çekildi.

Fiyat belirlemede uluslararası formül dikkate alınacak

Tüketici aleyhine bir duruma ve piyasa faaliyetlerini yürüten tüzel kişilerin zarar veya aşırı kâr etmelerine yol açmadan, maliyetlere esas oluşturan fiyatların incelenerek en uygun ürün ve hizmet fiyatının belirlenmesi, piyasada kaliteli ve ekonomik enerji sunulmasının sağlanması amacına ulaşma hedefleri arasında yer alıyor. Bu süreçte itfa sürelerinin ve makul getirinin belirlenmesinde uluslararası uygulamalar dikkate alınacak ve Türkiye için en uygun oranlar iç ve dış çevre faktörlere bağlı olarak belirlenecek.

Randevu başlayacak iletişim iyileşecek

Güçlü bir kurumsal yapının oluşturulması çerçevesinde EPDK’nın uygulamalarının daha iyi anlaşılabilmesi için, kapsamlı bir iletişim stratejisi oluşturulacak. Erişilebilirliğin artırılmasının bir gereği olarak randevu sisteminin kurulmasıyla, Kurum personeli ile paydaşların etkin vüzenli iletişimi sağlanacak. Ayrıca, dönemsel olarak yapılacak anketlerin sonuçlarına göre Kurum erişilebilirliğinin geliştirilmesi sağlanacak.

EPDK’nın güçlü ve zayıf yanları

Enerji piyasasına ait düzenleme, denetleme, gözetim, izleme yetkilerini kendi bünyesinde toplaması

Piyasayı yönlendirme enstrümanlarının ve yaptırım gücünün yüksek olması

Düzenlediği piyasanın mali açıdan büyük ve siyasi açıdan önemli bir piyasa olması

Genç, dinamik ve eğitim seviyesi yüksek personele sahip olması

Yeniliklere ve değişime açık olması

Mali kaynaklarının iyi olması

Zayıf yanlarından biri, birim ve ünvan bazında görev tanımlarının net bir şekilde belirlenmemiş olması

Birimler / gruplar arası koordinasyon, iletişim ve paylaşım eksikliği

Asli olarak yapması gereken regülasyon görevini yeterince yerine getirememesi

Kurum iç işleyişinin müdahalelere açık olması

Kurum işleyişinde yeterince şeffaf olunmaması

Eşit iş dağılımının sağlanamaması

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim