• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

EPDK'dan PB'ye 850 bin liralık ceza

EPDK'dan PB'ye 850 bin liralık ceza
Akaryakıt ana dağıtım şirketi BP ve alt şirketi Air BP'ye lisanssız satış yaptıkları gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 850 bin lira ceza kesti.

EPDK'DAN BP'YE 'AĞIR' CEZA

Akaryakıt ana dağıtım şirketi BP ve alt şirketi Air BP'ye lisanssız satış yaptıkları gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 850 bin lira ceza kesti.

Kurul ayrıca, Maliye'ye de Air BP'ye yönelik vergi boyutuyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) inceleme yapılması için yazı gönderdi.

Akaryakıt dağıtım şirketi BP ve alt şirketi Air BP'ye, 'lisanssız satış yaptıkları' gerekçesiyle 850 bin lira para cezası kesildi. BP'ye 'lisanssız satıştan' dolayı ceza kesen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ayrıca, Maliye'ye de Air BP'ye yönelik vergi incelemesi yapılmasını isteyen resmi bir yazı gönderdi. EPDK kaynakları, "BP'nin ihrakiye lisansı (Hava ve deniz taşıtlarına ÖTV'li, ÖTV'siz akaryakıt satışı) olmayan Air BP'ye satış yaptığı için mevzuat gereği işlem yapıldığını" kaydetti.

Petrol Piyasası Kanunu'na göre, akaryakıt dağıtım şirketleri sadece lisanslı bayi, serbest tüketici ve İhrakiye lisansı sahibi kuruluşlara akaryakıt satışı yapabiliyor. Aksi durumda mevzuat gereği, satış yapan şirketlere cezai müeyyide uygulanıyor.

EPDK, BP'ye ihrakiye lisansı olmayan Air BP'ye yakıt sattığı için 250 bin lira, Air BP'ye'de ihrakiye lisansı olmadan satış yaptığı gerekçesiyle 600 bin lira ceza kesti. Kurul ayrıca, hava ve deniz taşıtlarına ihrakiye lisansı kapsamında ÖTV'siz satışlar nedeniyle de Maliye'ye Air BP'ye ÖTV incelemesi yapılması için yazı yazdı. Maliye'nin önümüzdeki günlerde, Air BP'nin yaptığı ve Kurul'un suç saydığı ÖTV'li-ÖTV'siz satışlara yönelik işlem yapması bekleniyor.

BP ve Air BP'nin aldığı cezalar, Petrol Piyasası Kanunu kapsamında uygulandı. Buna göre BP akaryakıt satışlarını sadece, bayi, serbest tüketici veya ihrakiye lisansı olan şirketlere yapabiliyor. BP, havalimanlarında akaryakıt satışlarını ihrakiye lisansı olmayan Air BP'ye yaptığı için mevzuatına aykırı ikmal yapmış oldu. Mevzuata göre suç sayılan bu işleme de EPDK cezai müeyyide uyguladı. EPDK kaynakları Air BP'nin dağıtım şirketi ve ihrakiye lisansı olmadığı halde satış yapmasının mevzuata aykırı bir işlem olduğu bilgisini verdi. Aynı kaynaklara göre ihrakiye lisansı sahibi BP satışları dogrudan kendisi yapmış olsaydı, sorun yaşanmayacaktı. Çünkü, ihrakiye satışlarını ancak dağıtım şirketleri yapabilir. Ve bu satışlar ÖTV'siz olarak hava ve deniz araçlarına yapılıyor. Önemli bir ayrıntı da, Air BP'nin Türkiye'de yerleşik şirket olmamasına rağmen petrol piyasası mevzuatına tabi olması.

BP: Kanuna uyduk, yorum farkı var

BP konuyla igili şu açıklamayı yaptı: "Ceza 2005 yılı başından 2008 yılı Temmuz'una kadar BP'den, Air BP'ye satışlarla ilgili. Burada eksik yasal düzenlemeden dolayı bir yorum farkı oluşmuştur. Havacılık yakıtları Türkiye'de BP tarafından satılır ve teslim edilir. BP Air ise verilen hizmetin bedelini tahsilde garantör rolü almakta. BP Air herhangi bir ürün satmamakta. Petrol Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2004 aralık ayından 2008 Temmuz'una kadar BP, BP Air'e ürün teslim ediyor, bunun faturasını kesiyor, BP Air ise fatura bedelini müşterileri olan uluslararası havacılık şirketlerinden tahsil ederek BP'ye ödüyor. Havacılık yakıtını transit geçiş yapan uçaklara lisanslı BP teslim etti ve elde edilen gelirin vergisi de Türkiye'de ödedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim