• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Erdoğan: "İzmir Körfezi'ni temizleyeceğiz"

Erdoğan: "İzmir Körfezi'ni temizleyeceğiz"
Başbakan Erdoğan, "Haliç'te yaptığımız temizliğin aynısını İzmir Körfezi'nde yapıyoruz. 'İzmir'de CHP belediyesi var' diye değil orada benim insanım yaşıyor, benim milletim yaşıyor" dedi.

Erdoğan: "İzmir Körfezi'ni temizleyeceğiz"

Başbakan Erdoğan, "Haliç'te yaptığımız temizliğin aynısını İzmir Körfezi'nde yapıyoruz. 'İzmir'de CHP belediyesi var' diye değil orada benim insanım yaşıyor, benim milletim yaşıyor" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'da katıldığı Çevre ve Orman Bakanlığı Sıkıştırılmış Katı Atık Toplama Aracı Dağıtım Töreni'nde, yaptığı konuşmada, İzmir'le ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. İstanbul'u çevre faciasından kurtardıklarını belirten Erdoğan, Türkiye genelinde de çevreye yönelik hassasiyetlerini en üst seviyede somut yatırımlarla gösterdiklerini belirterek, "Haliç'te yaptığımız temizliğin aynısını bugün İzmir Körfezi'nde yapıyoruz. 'İzmir'de CHP belediyesi var' diye değil orada benim insanım yaşıyor, benim milletim yaşıyor. 780 bin kilometrekarenin içerisinde bir güzel şehir İzmirimiz, bu kokuya layık olmadığı için bu adımları atıyoruz" dedi.

Belediye, devlet işbirliği

Başbakan'ın sözünü ettiği ve İzmir Körfezi'ni eski canlı günlerine döndürmek için öngörülen projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları (TCDD) hayata geçirecek. Alınan bilgiye göre, bu çerçevede TCDD ve Büyükşehir Belediyesi önce çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu alacak. Hemen ardından TCDD İnciraltı açıklarındaki Yenikale bölgesi ile Alsancak Limanı arasındaki alanın derinleştirme çalışmasını yapacak. TCDD'ye bu çalışması için gereken gemileri, Büyükşehir Belediyesi satın alacak. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından ise, Karşıya ve Bostanlı açıklarında dere yataklarından iç körfeze biriken çamur ve rusubat ile geçmişte yıkılan Tuzla açıklarındaki Ragıp Paşa Dalyanı'ndaki kalıntıları temizleyecek.

İZSU ayrıca iç körfezin kuzeyindeki kanal çalışmalarını gerçekleştirecek. Milyonlarca liralık harcama yapılacak tüm bu çalışmaların yaklaşık 2 yıl süreceği belirtildi. TCDD ve Büyükşehir Belediyesi'nin dev ortaklığı tamamlandığında İzmir Limanı, körfezdeki derinleştirme sayesinde 3. nesil dev yolcu gemilerine de açılmış olacak. Akıntının az olması ve dere yataklarının sürüklediği çamur ve rusubat sonucu her geçen gün biraz daha dolan iç körfez ve bu nedenlerle hareketliliğini kaybeden İzmir Limanı, hayata geçirilecek iyileştirme çalışmaları sayesinde eski canlı günlerine yeniden kavuşacak.

Sıkıntıyı ortadan kaldıracak

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ÇED Raporu alarak başlayacak. Daha sonra yürütülecek ortak çalışma, dip derinliği yüksek olan dev gemilerin İzmir Körfezi'ne girişi ve Alsancak Limanı'na gelişiyle ilgili sıkıntıyı ortadan kaldıracak. TCDD, Büyükşehir Belediyesi bütçesinden alınacak son teknolojiye sahip dip taraması yapabilen gemilerle, Körfez'de derin bir koridor açacak. İnciraltı açıklarındaki Yenikale ile Alsancak Limanı arasında açılacak koridor sayesinde şu anda 12 metre civarında olan derinlik, 16-18 metreye kadar çıkarılacak. Yapılacak çalışma sonrasında yeterli derinlik olmadığı için Körfez'e giremeyen gemilerin yolu açılmış olacak. Dev gemiler Alsancak Limanı yerine Yunanistan'ın Pire Limanı'na yanaşabildiği için ekstra maliyet yükü ile karşı karşıya kalan ihracatçılar, gemiler Alsancak'a yanaşacağı için bu yükten kurtulacak. Derinleştirme sonucu ortaya çıkacak çamur da ÇED Raporu kapsamında belirlenen alana dökülecek. Bu proje için çalışmalar sürerken, şu an İZSU Genel Müdürlüğü DLH'ye ait gemilerle Körfez'e akan dere ağızlarındaki temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim