• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ergün'den kritik melek yatırımcı formülü

Ergün'den kritik melek yatırımcı formülü
Ergün 3.Teknogirişim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de şehir içi ulaşım sistemleri için yazılım geliştiren gençlerin, şehir içi otobüslere taş atan bir başka gençten daha fazla haber olma hakkı olduğunu söyledi.

 

Bakan Ergün, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi girişimcilerin yirmili yaşlarında bugün ekonomisine damga vuran firmaların temellerini attığını belirterek, "Bunların hiç birisi Rockefeller'ın torunları değiller; bireysel, tamamen kendileri olarak hayatın içine daldılar ve bu büyük başarıları elde ettiler" dedi.
 
Kamuda ya da özel sektörde çalışma düşüncesinin hakim olduğu gençlik yerine kendi işini kuran bireyler yetiştirilmesi gerektiğini aktaran Ergün, bu yapılırsa Türkiye'nin 2023 hedeflerine daha kolay ulaşılabileceğini dile getirdi.
 
Bakanlık olarak Teknogirişim Sermayesi programını 2009 yılında başlattıklarını anımsatan Ergün, bugüne kadar bin 34 kişinin bu kapsamda verilen desteklerden yararlandığını kaydetti.
 
Ergün, "Teknogirişimcilere destek 2001'de bankalardan boşaltılan miktarın yanında devede kulak değil, devenin tüyü kadar bile değil. Ar-Ge alanında büyük riskler büyük fırsatlar var. Teftiş anlayışımıza da bunu oturtmaya çalışıyoruz. 'Devletin parasını batırmış, kamu zararı oluşmuş' diye gelmiyorlar. Öyle bir anlayışla kim Ar-Ge yapar. Ar-Ge'ye verilen para büyük ihtimalle batar zaten biz bu riski göze alarak destek veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bütçelerini artırdıklarını ve her yıl 500 kişiye destek verecek hale getirdikleri bilgisini veren Ergün, geçen yıl 300'ün üzerinde kişinin destek aldığını ama bu yıl bin 746'nın üzerinde 73 kentten başvuru olduğunu ifade etti.
 
"Melek yatırımcılar Azrail gibi gelip çocukların canını almasın" Teknogirşimcilere sadece hibe desteği vermediklerini, onları başka safhada da güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Ergün, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Onları melek yatırımcılar ve risk sermayesi fonları ile de buluşturuyoruz. Ama melek var, melek var. Azrail de bir melek, gelip çocukların canını almayın. Onları geliştirecek şeyler yapın. Şimdi yüksek teknolojili ürünler üreten arkadaşlarımızın ürünlerinin kamu alımlarında emsallerinden yüzde 15 pahalı olsalar bile alınması zorunlu hale gelecek. Yani isteğe bağlı olmaktan çıkıp zorunlu hale gelecek. Kamunun böyle bir ürüne ihtiyacı varsa Türkiye'de üretilen ürünü yüzde 15 pahalı bile olsa almak durumunda olacak, hele Ar-Ge'si Türkiye'deki kurumlar tarafından desteklenmiş ürünler ise. Diyeceksiniz ki bizden iş bitirme belgesi istiyorlar. Onu da isteyemeyecekler.
 
Bakanlığımızın vermiş olduğu belge, iş bitirme belgesi yerine geçecek. Biz bunu destekliyoruz, onaylıdır, başarılı bir üründür noktasına getirmiş olacağız. Böylece önce başkasına sat, sonra gel dönemi de bitmiş olacak. Bu tasarı kanunlaştığında teknogirişimcilerimiz için de kamu alanında önemli bir fırsat kapısı açılmış olacak." Bakan Ergün, daha sonra bu yıl Silikon Vadisi'ne gönderilecek olan teknogirişimcilere plaket verdi, ardından stantları dolaşarak girişimcilerden geliştirdikleri projeler hakkında bilgi aldı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim