• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Eroğlu: Barajlarda doluluk oranı yüzde 30

Eroğlu: Barajlarda doluluk oranı yüzde 30
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu sular yeterli değil, ama alınabilecek bütün tedbirleri aldık. İstanbul'u susuz bırakmak istemiyoruz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye'deki Baraj ve HES Projelerinde Örnek Uygulamalar" başlığında düzenlenen 2. Barajlar Kongresi ve "Barajlar ve HES Fuarı"nın düzenlendiği İstanbul Fuar Merkezi'nde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Eroğlu, "Kuraklığın betonlaşmadan kaynaklandığı iddia ediliyor. Bu konuda ne diyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine, "Bunun betonlaşmayla alakası yok. Kaldı ki buna bakarsanız bizim ormanlık alanlar artıyor. Ağaçlandırma artıyor. 3 milyar fidanı son 10 yılda toprakla buluşturduk. Yağışların bununla alakası yoktur. Daha önce yapı azken daha büyük kuraklıkları yaşadık. 1973 yılında daha az yapı vardı ama o zamanki kuraklık daha büyüktü. Dolayısıyla kuraklıkla yapılar arasında irtibat kurmak doğru değil" diye konuştu. 

İstanbul'u susuz bırakmamak adına yapılan çalışmaları da aktaran Eroğlu, şunları söyledi:

"Bu sular yeterli mi? Değil tabii. İstanbul nüfusu sürekli artıyor. Yılda 400 bin kişi, yani bir Helsinki kadar İstanbul'a hala göç geliyor. 2007'deki kuraklığı da aşmak için İstanbul'da Melen'den 185 kilometrelik bir ishale hattıyla büyük çaplı boru hattıyla önce Ömerli'ye su getirdik, daha sonra da Cumhuriyet Arıtma Tesisi'ne, çok büyük kapasiteli dünyanın sayılı arıtma tesisine, oradan da Boğaz'ın altından ta Melen suyunu Kağıthane'ye kadar getirdik. Hatta Boğazın altında iki köprüyü birleştiren ilk dev tüneli inşa ettik. Sadece tünel uzunluğu 5 bin 551 metre. Denizin, Boğazın 135 metre altında bir tesis."

Barajlarda yüzde 30 doluluk var

Bakan Eroğlu, şu anda İstanbul'daki barajlarda yüzde 30 oranında su bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: 

"Şebekeyi yeniledik. Kaçaklar suda yüzde 65'di, bunlar normal seviyeye indi. İkincisi bir yerde su eksikliği olduğu zaman başka bir barajdan besleme imkanı var. Hatta 1 ay önce Büyükşehir Belediye Başkanımız, DSİ Genel Müdürümüz, İSKİ Genel Müdürümüzün katılımıyla değerlendirme toplantısı yaptık. Alınacak tedbirleri tamamen aldık. Hatta biz Melen'den ikinci bir ishale hattının yapılması kararını da aldık. O da hızla yapılıyor. Onu da İSKİ yapacak. Bir de Asya Yakası'nda suyumuz çok, Avrupa Yakası'nda sıkıntı olmasın diye Boğaz'ın altından özellikle Sarayburnu ile Salacak arasına da iki dev denizaltı borusu da İSKİ tarafından döşendi. Alınabilecek bütün tedbirleri aldık. İstanbul'u susuz bırakmak istemiyoruz, susuz bırakmayız. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum."  

Eroğlu, "Arıza nedeni haricinde İstanbul'da su kesintisi yoktur. Yazın da su kesintisi olmayacak" ifadelerini kullandı. 

"Yağış olacak şeklinde tahmin söz konusu"

Mevsimin kurak geçtiğini ancak gelecek 3 ay yağışların normal seviyede olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Eroğlu, "Bu akşam saatlerinden itibaren yağış olacak şeklinde bir tahmin söz konusu. Ekim, kasım, aralık, ocakın 20'sine kadar yağışlarda azalma vardı. Özellikle 20 ile 30 Ocak arasında iyi bir yağış geldi. Normallerin hatta üzerindeydi. Şimdi biz de önümüzdeki bu ay içinde, mart ayında, nisan ayında normaller civarında yağış geleceğini tahmin ediyoruz ama dünyada sadece burada değil, ABD kuraklıktan yanıyor. Dünyada büyük bir kuraklık var ama biz aldığımız tedbirler, yaptığımız büyük tesis, şebeke yenileme, arıtma tesisi, barajlar göletlerle... Allah'a şükür onları yapmışız, onları yapmasaydık biz de de bütün şehirlerde susuzluk olabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Çevreci grubun HES protestosu

Eroğlu'nun konuşması sırasında çevreci bir grup, protesto gösterisinde bulundu. Basın açıklaması yapan ve açıklamanın ardından dağılması beklenen grup fuar merkezine doğru harekete geçti. Özel güvenlik görevlilerinin barikatını aşan grup fuar merkezinin girişindeki camları kırdı. Bunun üzerine çevik kuvvet polisi gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Grup üyeleri de çevik kuvvete taş ve pet şişe atarak karşılık verdi. Olay sırasında eylemcilerden birkaçı gözaltına alındı.

Fuar dışında HES karşı protesto eylemleri yapıldığını hatırlatan bir gazeteciye de yanıt veren Eroğlu, "HES'lere karşı çıkanları anlamak mümkün değil. Bütün dünyada hidro-elektrik potansiyelleri, ABD, Kanada dahil, yüzde 95'i kullanılmış, Ama Türkiye 2003 yılında sadece yüzde 18'ini kullanıyordu, potansiyelinin. Su akıyor, biz bakıyorduk. Ama son yıllarda hidro-elektrik üretiminde gerçekten şaha kalktık. 26 milyar kw/saat'lik üretimi geçen yıl sonunda, 79 milyar kw/saat'e çıkardık. Şu gördüğünüz 4 ampulden 1 tanesi bizim getirdiğimiz elektrikle, temiz, yenilenebilir, tamamen ekolojik, bütün dünyada önerilen, ucuz, karbon emisyonu olmayan, çevreci hidro elektrik santraliyle geliyor" dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim