• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Eski Galata Köprüsü trafiğe açıldı

Eski Galata Köprüsü trafiğe açıldı
Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki bakım çalışması sebebiyle sıkışan trafiğin rahatlatılması amacıyla eski Galata Köprüsü, dün Balat-Hasköy istikametinde trafiğe açıldı.

Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki bakım çalışması sebebiyle sıkışan trafiğin rahatlatılması amacıyla eski Galata Köprüsü, dün Balat-Hasköy istikametinde trafiğe açıldı. Bakıma alınan köprüler tam hizmete geçene kadar trafiğe açık olacak Galata'nın hizmet süresi gerekli görüldüğü takdirde uzatılacak.

Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerinin 18 Haziran'da 3 aylık bakıma alınmasıyla İstanbul'un en önemli sorunu olan trafik, günlük yaşamı felç etti. Şehirdeki trafiği rahatlatmak için alternatif arayan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, 1998 yılından beri faaliyet göstermeyen Galata Köprüsü'nü, Feshane-Sütlüce arasında bölümlere ayrıldıktan sonra römorkörlerle çekerek Balat-Hasköy arasına taşıdı. Teknik bakımları yapılarak trafiğe hazır hale getirilen köprüye bağlantı noktaları, elektrik tesisatı, asfalt bakımı, giriş çıkış rampaları ile trafik yön levhaları yerleştirildi. Haliç Köprüsü'nün alternatifi olarak aynı bağlantılı yollara ulaşacak olan köprü 8 modülün birleşmesinden meydana geliyor. Modül bağlantılarında oluşan rampalar sebebiyle köprünün hız limiti 40 km. olarak belirlendi. Ayrıca daha büyük teknelerin geçişleri için elverişli olmadığından 8 metre eninden, 4,5 metre yüksekliğinden büyük deniz taşıtları köprünün altından geçemeyecek.

SULTAN MEHMET REŞAT'IN YADİGÂRI

Mimari bir yapı olmakla birlikte manevi bir simge de olan Galata Köprüsü, 14 Nisan 1912'de Sultan Mehmet Reşat'ın tahta çıkışının üçüncü yıldönümünde hizmete açıldı. Asıl adı Bezm-i Alem Valide Sultan olan köprü 350 bin altına yapıldı. Uzunluğu 466, genişliği ise 25 metre olan ve sac dubalar üzerine oturan köprü Alman Mann firması tarafından 2 yılda tamamlandı. 1987 senesinde Köprü'nün Haliç'e bakan tarafında yeni bir köprünün yapımına başlandı. 1992 yılının Mayıs ayında yeni köprü tamamlanmadan Tarihi Galata Köprüsü nedeni bilinmeyen bir yangın sonucu büyük hasar gördü. Yangından sonra diğer köprünün yapımı hızlandırılarak, 1992 Haziranında Tarihi Köprü'nün yerinde hizmete açıldı. Galata Köprüsü, deniz dibinde çamur birikmesi ve Haliç'in kirlenmesi sebebiyle 1998 yılında trafiğe kapatılmış ve orta bölümü açık bırakılmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim