• BIST 9530.47
  • Altın 2473.787
  • Dolar 32.4746
  • Euro 34.7629
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Eski Girne Limanı'nın kapasitesi artacak

Eski Girne Limanı'nın kapasitesi artacak
EGİL Girne Yat Limanı’nda yapmak istedikleri marina ile ilgili bilgi verdi. Derneğin gerçekleştirmek istediği yaklaşık 7 milyon dolarlık marina projesiyle limanın kapasitesi 4 kat artırılacak.

Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği (EGİL) Girne Yat Limanı’nda yapmak istedikleri marina ile ilgili bilgi verdi. Derneğin gerçekleştirmek istediği yaklaşık 7 milyon dolarlık marina projesiyle limanın kapasitesi 4 kat artırılacak. Yurt dışından gelecek 3 bin yatçı ise yıl boyunca Girne’ye hareketlilik getirecek.

Dernek Başkanı İsmail Halil Sabbar, limandaki tarihi, kültürel ve doğal mirasın, ortak miras anlayışıyla korunması ve yaşatılması fikriyle 2 yıl önce bu yola çıktıklarını ve bu yıl şubat ayında derneği faaliyete geçirdiklerini belirtti. İsmail Halil Sabbar, dernek olarak, bürokratik engelleri aşmak için acil alınması gereken tedbirleri belirlediklerini ve bir tasarı hazırladıklarını kaydetti.

Limanda siyasi kavga var

Dernek Başkanı Sabbar, bu yılın başına kadar limanda 5 başlı bir otorite olduğunu ve hiçbirinin sorumluluk almak istemediğini dile getirdi.
Limanda yaşanan sorunları aşmak için Turizm Bakanı Ünal Üstel’in elini taşın altına koyduğunu ve limanın Turizm Bakanlığı’na devredildiğini ifade etti.
Limanın devredilmesiyle Girne Belediyesi ile Turizm Bakanlığı arasında ‘Siyasi kavga’ başladığını anlatan Sabbar, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın’ın toplumsal çıkarları ön plana çıkararak, hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Projeye 7 milyon dolar harcanacak

Dernek yöneticilerinden Mustafa Şevketoğlu ise limanı genişletme ve marina projesiyle ilgili bilgi verdi. Şevketoğlu, şu anda limanın sadece batısının kullanıldığını belirterek, kale arkası ile Girne Turizm Limanı arasına yapılacak yatırımla gemi kapasitesinin artırılacağını söyledi.

Şevketoğlu, tahminen yaklaşık 7 milyon dolarlık bir yatırımla kale arkasına ve deniz şehitliğine dokunmadan mevcut mendireği uzatacaklarını belirtti. Mustafa Şefketoğlu, yeni limandan batıya doğru ise yeni bir mendirek yapıp, deniz içine yüzer iskeleler koyarak limanın kapasitesini 4 kat arttıracaklarını iddia etti.

Yatçılar Girne’yi hareketlendirecek

Mustafa Şevketoğlu, eski liman içinde sadece yatların olacağını, kalenin doğusunda ise gezi teknelerinin yerleştirileceğini ifade etti. Şevketoğlu, ülkeye gelecek büyük tekneler ve balıkçı gemilerini de düşündüklerini ve onlara da yer belirlediklerini kaydetti.
Dernek yöneticilerinden Tamer Konat ise, limanın otantik dokusunu bozmadan yapılması planlanan projeyle bölgeye yurt dışından en az 300 yat geleceğini ve en az 3 bin yatçının yıl boyunca Girne’ye hareketlilik getireceğini belirtti.

Kime sordular?

Öte yandan Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği’nin, Girne Limanı’nda gerçekleştirmek istediği marina projesine Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği’nden tepki geldi. Birlik başkanı Faik Gencer, kale arkası ile Girne Turizm Limanı arasına yapılması planlanan yatırımla ilgili kendilerinden görüş alınmadığını iddia ederek, kendilerine sorulmadan gezi teknelerinin limanın dışına çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Gencer, derneğin yeni bir marina yapmak istemesinin doğal, ancak yatçılar ve balıkçılara sormadan proje çıkarıp yerlerini değiştirmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Gencer, “Bizi limandan dışarıya atacaklar, yerimize yabancıları getirecekler. Projede yerimizi değiştirirken kime sordular?” diye konuştu.
Projede neler var

Tahminen yaklaşık 7 milyon dolara mal olması öngörülen projede kale arkasına ve deniz şehitliğine dokunmadan mevcut mendirek uzatılacak.
Yeni limandan batıya doğru ise yeni bir mendirek yapılarak deniz içine yüzer iskeleler yerleştirilecek. Yapılacak yatırımla limanın kapasitesi 4 kat artacak ve 300’den fazla yata ev sahipliği yapacak.

Eski liman sadece yatlara ayrılırken, gezi tekneleri kalenin doğusuna yerleştirilecek. Ülkeye gelecek büyük tekneler ve balıkçı gemileri de gezi teknelerinin yanındaki bölümde demirleyecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim