• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

'Extrem', yüzde 20 daha az yakıt harcıyor

'Extrem', yüzde 20 daha az yakıt harcıyor
Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Yeni Jenerasyon LNG taşıyıcısının geliştirilmesini tamamladığını açıkladı.

Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Yeni Jenerasyon LNG taşıyıcısının geliştirilmesini tamamladığını açıkladı.

'Extrem' adıyla açıklanan gemi, geleneksel, yarım küre şekilli kapak yerine, geminin gövdesinin içine yerleştirilmiş, Moss kürelerin üzerinde uzunca yerleştirilmiş bezelye kabuğu benzeri bir kapağa sahip. MHI’nin açıklamasına göre, yeni tasarım, yapısal verimlik sağlarken, boyut ve ağırlık olarak ise çok daha ufak.

Geleneksel Moss-türü LNG taşıyıcılarında, küre tankların depo kısmının yarısı geminin üzerinde bulunan yarım küre bir kubbe ile korunur, güvertenin altında kalan kısmı ise silindirik bir yapı tarafından desteklenir.

“Extrem” ise tam tersine, bütün depo kısımlarını kapatan güverte ile entegre büyük bir kapağa sahip, bu sayede dış kapak genel güç için takviyeli gövde malzemesi olarak kullanılabiliyor. Baştan sona devam eden kapak, rüzgâr basıncını önemli ölçüde azaltarak geminin aerodinamiğini arttıracak ve bunu yaparken, destek yapılarının ve malzemelerin rüzgara olan temasını asgari miktara indirecek şekilde tasarlandı.

Yeni Jenerasyon LNG taşıyısıcı 288 metre uzunluğunda, 49 metre genişliğinde, 26 metre derinliğinde, 11,5 metre drafta sahip ve yeni Panamax kategorisine girecek şekilde üretilecek. Dört Moss-Türü tank kullanacak olan LNG taşıyıcısının toplam tank kapasitesi 155,000 metreküp. “Extrem” aynı boyutlardaki geleneksel LNG taşıyıcıları ile karşılaştırıldığında 8,000 metreküp daha fazla LNG taşıyabilirken, geleneksel gemilerden yüzde 5 daha hafif. Geminin derinliğinin özellikle bir metre kısaltılmasıyla “Extrem” geleneksel gemilere kıyasla yüzde 20 daha az yakıt harcamakta.

Haber: Ahmet ÖZDÜZGÜN - Deniz Haber Ajansı

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim