• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

F-35 motoru için İzmir'e fabrika kurulacak

F-35 motoru için İzmir'e fabrika kurulacak
Kale Havacılık, 400 milyar dolarlık ‘yeni nesil savaş uçağı’ F-35’lerin 4 bin parçalık motorları için 300’e yakın parça üretmek amacıyla Amerikan Pratt&Whitney ile İzmir’de ortak fabrika kuracak.

F-35 motoru için İzmir'de fabrika kurulacak

Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından Kale’nin havacılık şirketi Kale Havacılık, 400 milyar dolarlık ‘yeni nesil savaş uçağı’ F-35’lerin 4 bin parçalık motorları için 300’e yakın parça üretmek amacıyla Amerikan Pratt&Whitney ile İzmir’de ortak fabrika kuracak.

Kale Grubu, havacılık sektöründe hızla büyümeye devam ederken, dikey iniş yapabilen yeni nesil savaş uçağının (F35) gövde parçalarını üretmek için kurduğu Kale Havacılık’tan sonra, aynı uçağın yaklaşık 4 bin parçalık motorunda da önemli bir rol alacak. JSF projesi kapsamında üretilen F35 uçağının F135 adı verilen motorunun parçalarını üretmek için, dünyanın önde gelen havacılık şirketlerinden Pratt & Whitney ile ortak olan Kale Grubu, kurulan yeni şirket Kale Pratt&Whitney Uçak Motorları A.Ş.’de yüzde 51 paya sahip olacak ve İzmir’de bir üretim tesisi için yakında temel atacak.

Yatırım 200 milyon doları bulur

İstanbul Tuzla’da, Deri ve Endüstri Sanayi Bölgesi’nde 2 yıl önce açılan Kale Havacılık merkezinde yapılan toplantıda konuşan Kale Grubu Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, “Şirkette Pratt&Whitney yüzde 49 pay sahibi olacak. Şirket için 5 yılda 60 milyon dolar yatırım yapıp, 700 istihdam sağlayacağız. Çok hızlı bir büyüme öngörüyoruz. İlerleyen yıllarda 100, belki de 200 milyon dolarlık yatırıma ulaşabiliriz. 4 bin parçalık F135 motorunda, 300 parçanın üretimini üstleniyoruz. Yatırımlar artınca, 1000 parçaya kadar çıkabiliriz” dedi. Okyay, Kale Kalıp’ın, 1987’de Stinger projesi ile savunma sanayiine girdiğini hatırlattı ve halen sivil havacılıkta Boeing 737, 747 ve 777 ile yeni nesil uçak 787’nin önemli gövde ve kanat parçalarını ürettiklerini hatırlattı.

Üretim İzmir’de yapılacak

Osman Okyay şöyle devam etti: “Bugün burada, uçak motor sanayiinin devi Amerikalı Pratt ve Whitney ile ortak olarak kurduğumuz Kale Pratt&Whitney Uçak Motorları Sanayii A.Ş.’nin kuruluşunu paylaşıyoruz. Üretimi, İzmir’de, ESBAŞ Serbest Bölgesi’nde kuracağımız tesiste yapacağız. 2012’de seri üretime başlayacağız. Fabika, 12 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 40 bin metrekare alanda üretim yapılacak. Havacılık sanayiinde çok hızlı büyüme öngörüyoruz. Bu büyümeye bağlı olarak yatırımlar öne alınabilir.”

Temeli 29 Ekim’de atıyoruz

Şirketin kuruluşunun açıklandığı törende, Kale Grubu’nun kurucusu, duayen sanayici İbrahim Bodur da bir konuşma yaptı. İbrahim Bodur, “Ortağımız Pratt &Whitney, burada bizimle ortak olmaktan pişman olmayacak. Yatırımı en kısa sürede 100 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bu fabrikanın temelini 29 Ekim’de, Cumhuriyet bayramında atmak istiyorum. 1 yıl sonra, 2011’in 29 Ekim’inde inşaatı bitirmiş oluruz. Bu ortaklık, güvene dayalı bir ortaklık oldu. Bu üretim tesisi için, bize 6-7 tane kilit görevdeki uzmanı da verecekler. Bu çok önemli, çünkü teknolojiyi bize verecekler” ifadelerini kullandı.

Bakan Gönül: Başka motor parçaları da üretilecek
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk havacılık sanayiinin çok hızla büyüdüğünü hatırlattı ve “Buradaki üretim, sadece JSF uçağının motor parçaları ile sınırlı olmayacak. Pratt Whitney, zaten halen THY Teknik ile ortak. Sabiha Gökçen Havalimanı bitişiğinde Bakım Merkezi’ni de kurdular. İlerleyen yıllarda başka uçakların motor parçalarını da Kale Pratt & Whitney üretecektir. Pratt Whitney, uzun vadeli yatırımcı olacak” dedi.

Türkiye’de uzun dönemli yatırımcıyız

Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska, F35 uçağının motor parçalarının üretimi dışında, Türkiye’de THY ve Alp Havacılık ile de ortak projeliri olduğunu belirterek, “Biz Türkiye’de uzun dönemli ortaklıklar yaptık. Diğer motor parçalarını da, Kale ile üretebiliriz. Türkiye’nin desteği olmasa, F135 projesi bu kadar başarılı olamazdı. Türkiye’ye ve Türkiye sanayiine inancımız tam” dedi.

Savunma sanayiinde Meksika gibi çok hızlı büyüyebiliriz

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, “Türkiye havacılık sanayii olarak şu anda JSF projesine toplam 7-8 milyar dolarlık sanayi katılımı sağlıyoruz. Önemli bir aşama kaydettik. Meksika örneğini vermek istiyorum. Meksika, 10 yılda, savunma sanayiini 250 milyon dolardan 10 milyar dolara çıkardı. 2011’de 250 milyon dolar olan Meksika savunma sanayii, 2010’da 10 milyar dolarlık üretime ulaştı. Türkiye de Meksika gibi çok hızlı büyüyebilir” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim