• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

F-35 projesi yeniden masaya yatırıldı

F-35 projesi yeniden masaya yatırıldı
Üreticileri arasında Türkiye'nin de yer aldığı F-35 savaş uçağı projesinde ortaya çıkan milyar dolarlık ek maliyetler Ankara'da masaya yatırıldı.

F-35 PROJESİ YENİDEN MASAYA YATIRILDI

Üreticileri arasında Türkiye'nin de yer aldığı F-35 savaş uçağı projesinde ortaya çıkan milyar dolarlık ek maliyetler Ankara'da masaya yatırıldı.

Kritik zirveye Savunma Sanayii Müşteşarlığı, Hazine ve Genelkurmay yetkilileri katıldı. Edinilen bilgiye göre, proje için Hazine'den 16 milyar dolarlık kaynak talep edildi. Bu paranın 2011-2027 yılları arasında ödeneceği öğrenildi. İlk teslimatı 2014'te gerçekleşmesi gereken proje için Türkiye 10 milyar dolar bütçe ayırmıştı. Ancak uçaklar teslim edilmeden maliyetler gerekçe gösterilerek Türkiye'ye 4 milyar dolar ek fatura çıkarılması işleri karıştırdı. 2 milyar dolarlık bakım, onarım ve lojistik masrafları da eklenince toplam rakam 16 milyar doları buldu. F-35'in üreticileri arasında ABD ile birlikte İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, Kanada, Hollanda ve Türkiye yer alıyor. ABD, F-35 uçaklarından 2.457 adet alacak. Savunma bütçesini kısan İngiltere ise satın alacağı uçak sayısını azaltabileceği sinyallerini verdi. Projenin geleceğiyle ilgili 22 Kasım'da Pentagon'un Savunma Tedarik Komitesi'nde kritik bir toplantı gerçekleştirilecek. Uluslararası kaynaklar, projenin 3 yıl sarkabileceğini ve maliyetlerin önemli ölçüde artacağını kaydediyor.
Zaman, daha önce projedeki maliyet artışlarını gündeme getirmişti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da maliyet artışını doğrulayarak, Türkiye'nin daha önce 100 olarak belirlenen satın alacağı uçak sayısını gözden geçirebileceğini ifade etmişti. Öte yandan Pentagon'un yaptığı hesaplamalara göre yeni nesil F-35 savaş uçağı projesinin maliyeti 382 milyar dolara kadar çıkacak.

Helikopter ihalesi aralıkta sonuçlanır

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, genel maksat helikopter alımı ihalesinde aralık ayı içinde sonuç almayı umut ettiklerini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesinin sunuşu için hazırlanan konuşma metninde Gönül, bu konudaki çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi. Helikopter projeleri arasında özellikle genel maksatlı helikopter projesinde bir süredir karar bekleniyor. Projede TSK'nın ihtiyaçlarını karşılayacak 122 genel maksat helikopteri için Amerikan Sikorsky ile İtalyan AgustaWesatland firmaları yarışıyor. Gönül ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 2011 bütçe teklifini 16 milyar 975 milyon TL olarak açıkladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı özel bütçesinin 32 milyon 14 bin TL olduğunu kaydetti. Bütçesinin yüzde 45,7'sini mal ve hizmet alım giderleri oluşturuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim