• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Facianın kaptanına kötü haber

Facianın kaptanına kötü haber
Güney Kore'de geçen yıl batan ve çoğu öğrenci 304 kişiye mezar olan Sewol feribotunun kaptanı, ömür boyu hapse mahkum edildi.

Yonhap haber ajansının haberine göre, Temyiz Mahkemesi, 11 Kasım'da Gwangju Bölge Mahkemesi tarafından cinayet suçlamasından beraat ettirilen ve görevini ihmalden 36 yıl hapse mahkum edilen 68 yaşındaki kaptan Lee Joon-seok hakkındaki kararı bozdu.

Gwangju Temyiz Mahkemesi, Lee'yi 304 yolcuyu öldürmekten suçlu bularak ömür boyu hapse mahkum etti.

Temyiz Mahkemesi, mürettebattan 13 kişiye verilen cezaları ise düşürdü. 5 ila 20 yıl hapse mahkum edilen feribot çalışanlarının cezaları, 18 ay ile 12 yıl arasında değiştirildi.

Savcı ve kazada yaşamını yitirenlerin aileleri, Gwangju Bölge Mahkemesi'nin kararına tepki göstermiş ve Lee'nin idama mahkum edilmesini istemişti. Güney Kore'de idam cezaları, 1994'ten bu yana infaz edilmiyor.

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172 kişi kurtulmuştu. Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295 kişinin cesedi bulunmuştu. Dokuz kişinin cesedine ulaşılamamıştı. Arama çalışmaları sırasında iki dalgıç da yaşamını yitirmişti.

Halk arasında büyük tepkiye neden olan feribot kazasını "cinayet" olarak niteleyen Devlet Başkanı Park Geun-hye, kazaya ilk müdahalenin yetersiz olduğunu kabul etmiş ve özür dilemişti. Kurbanların ailelerinin, sevdiklerini korumak ve kurtarmak için yeterince çaba göstermemekle suçladığı Başbakan Chung Hong-won da istifasını sunmuştu. Feribotun baş makinisti de 30 yıl hapse mahkum edilmişti.

Facianın birinci yıl dönümünde düzenlenen gösteriye binlerce kişi katılmış, kazada yakınlarını yitirenler, hükümetin soruşturmayı tamamlamak yerine tazminat taleplerinde anlaşmaya varma girişimini protesto etmek için saçlarını kazıtmıştı.

29046010.jpg29046051.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim