• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Filyos'da gözler liman ihalesine çevrildi

Filyos'da gözler liman ihalesine çevrildi
Karabük İkitisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Hüseyin Erer, Filyos liman projesinin bir önce başlatılarak ihalenin yapılması gerektiğini söyledi.

 

Karabük İkitisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Hüseyin Erer, Filyos liman projesinin bir önce başlatılarak ihalenin yapılması gerektiğini söyledi. 25 milyon ton kapasiteli olarak projelendirilen Filyos Limanın Karabük ve çevre illerinin ekonomisini büyük ölçüde yükselteceğini belirten Hüseyin Erer, “Proje ile ilgili 1998 yılına kadar bölgede 7.5 milyon metre kare alan kamulaştırılarak bakanlığa devredilmiştir. Son olarak ise kara ve denizde yer alan yaklaşık 750 hektarlık bir alan milli emlak genel müdürlüğü tarafından bakanlığa tahsisi edilmiştir. İlgili bakanlıktan çet raporları alınmıştır. Son olarak Ulaştırma Bakanlığınca AB kaynakları ile projenin yapılmasına karar verilmiştir. Filyos limanın tam kapasite ile çalışması için gerekli ödenek 640 milyon avro’dur. Toplam 25 milyon ton kapasiteli liman dört aşamada hayata geçecektir. İlk etapta 5 milyon tonluk bölümü kullanıma açılacaktır. Bunun için gerekli alt yapı yatırımı ise 361 milyon avro’ dur. Bu liman sayesinde ülkemizin ve Karabük’ümüzünKaradeniz Ekonomik İŞ Birliği (KEİ) ülkelerinin oluşturduğu 400 milyar dolar olan ve ilerde bir trilyon doları bulacak olan ekonomi coğrafyasında aldığı pay artacaktır” dedi.

Proje kapsamında 25 milyon ton kapasiteli olarak planlanan filyos limanının Marmara Bölgesinin yükünü alacağını da aktaran Erer, “Bu liman Zonguldak, Bartın, Karabük illerinin yanında hinterland alanı içinde yer alan Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Eskişehir ve Kayseri bölgelerine de hizmet etmiş olacaktır.  Ayrıca kuzey bölgelerimizde Türk Cumhuriyetlerinin de çıkış kapısı olacaktır. Balkanlar ve Orta doğunun çıkış kapısı olma özelliğini taşıyacaktır. Filyos limanı 25 milyon ton kapasite ile Karadeniz’in en büyük limanı olacak ve Türkiye deniz taşımacılığının yüzde 15’ni karşılayacaktır. Dünyanın ham madde deposu Asya bölgesidir. Proje kapsamında bölgemizdeki yatırımcılar ucuz ham medde temin etme imkanına kavuşacaktır. Karabük’ümüzün bel kemiği olan KARDEMİR’i ve diğer sanayi tesislerini bu tesislerin ham medde ihtiyaçlarını ve dünya ile rekabet edebilmeleri için başta navlun olmak üzere üretim maliyetlerinin düşürülmesi ihtiyacı düşünüldüğünde bir an önce filyos limanı yapım ihalesi yapılmalıdır. Devletimizin şayet bu limanı kendisinin yapması zaman alacaksa yap işlet devret modeli ile talipli olan KARDEMİR A.Ş’ ye yaptırılmasının sağlanması hayati öneme haizdir. Tüm siyasi ve idari yetkililerin ve içinde Karabük sevgisi olan herkesi bu ihalenin biran önce yapılmasına destek vermeye, çaba sarf etmeye davet ediyoruz” ifadesinde bulundu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim