• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Financial Times: “Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı blok yükseliyor”

Financial Times: “Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı blok yükseliyor”
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Yunanistan ve Mısır’ın da katılımıyla düzenlenen ve Kıbrıs gazının ihracatının hızlandırılmasına karar verildiği “üçlü” toplantı, “Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı bir bloğu yükseliyor” şeklinde yorumlandı.

KKTC’de enerji bakanları düzeyinde yapılan “üçlü” toplantı, İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’te haber oldu. Gazete “Mısır ve Kıbrıs (Rum Kesimi) enerji işbirliğini derinleştirirken Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı gibi görünen bir blok yükseliyor, bu da ABD’nin bölgenin gaz buluşlarının bölgesel gerilimleri azaltabileceği umutlarını zedeliyor” sözleriyle girdiği haberinde bölgedeki gaz rezervlerinin Rum Kesimi ile Ankara arasında “sert bir tartışma” tetiklediğini söylüyor.

İngiliz gazetesi Lefkoşa’daki bakanlar toplantısı için “Türkiye’nin birçok komşusu ile ilişkilerinin bozulduğu bir dönemde bu tür toplantılardan sadece sonuncusu” dediği haberinde bu ayın başlarında söz konusu üç ülkenin liderlerinin katılımıyla Kahire’de gerçekleşen zirveyi anımsatıyor.

“Türkiye'nin bölgede ittifakları tesis etme kabiliyetinin nasıl zayıfladığının göstergesi

Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri iyice zayıflarken Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Mısır’ın İsrail ile bağlarını güçlendirdiğine işaret eden gazete, bir uzmanın “Bu, Türkiye’nin bölgede ittifakları tesis etme kabiliyetinin nasıl zayıfladığının göstergesidir” görüşüne de yer veriyor.

Haberde “Ankara’nın İslamcı hareketleriyle bağları, birkaç ülkedeki statükoya tehdit olarak görülüyor” değerlendirmesinin de aktarıldığı haberde Kahire ile Ankara arasındaki ilişkilerin geçen yıldaki askeri darbeden bu yana “keskin bir biçimde bozulduğu”na dikkat çekiliyor.

Ankara’nın Kıbrıs bölgesindeki gaz rezervlerinin Kıbrıslı Türklerle anlaşarak işletilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin en mantıklı pazar olduğunu söylediğini ama gaz kıtlığını yaşayan Mısır’ın “alternatif bir pazar” olarak ortaya çıktığı belirtiliyor.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim