• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Fırat Nehri'nde üretiyor Avrupa'ya satıyor

Fırat Nehri'nde üretiyor Avrupa'ya satıyor
Memleketi Malatya'ya 15 milyon lira yatırım yaparak balık entegre tesisi kuran işletmeci, Fırat Nehri'nde yetiştirdiği alabalıkları işleyerek Avrupa'ya ihraç etmeye başladı.

Fırat Nehri'nde üretiyor Avrupa'ya satıyor

Memleketi Malatya'ya 15 milyon lira yatırım yaparak balık entegre tesisi kuran işletmeci, Fırat Nehri'nde yetiştirdiği alabalıkları işleyerek Avrupa'ya ihraç etmeye başladı.

Alima Su Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şahin yaptığı açıklamada, Malatya'nın teşvik sisteminde 4. bölgede yer alarak avantajlı bir konum elde etmesinin ardından buraya yatırım yapmaya karar verdiğini ve 30 yıldır gelmediği memleketine gelerek işe koyulduğunu söyledi.

2009 yılında dönemin valisinin de teşviki ile alabalık entegre tesisi kurmaya karar verdiğini kaydeden Şahin, uzmanlara yaptırdığı fizibilite çalışmasının da olumlu çıktığını belirtti.

Elazığ, Malatya ve Adıyaman'ın il sınırlarının Fırat Nehri ile çevrili olduğuna dikkati çeken Şahin, bu avantajın iyi bir şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.

Alabalık yetiştiriciliğinin ve işlemesinin ithal girdisi az, ihraç girdisi yüzde 100 olan bir iş olduğunu belirten Ali Şahin, bu sektörün Türkiye'ye daha faydalı ve katma değeri yüksek bir sektör olduğunu bildirdi.

2. Organize Sanayi Bölgesi'nde balık entegre tesisi kurduğuna değinen Şahin, şöyle konuştu:

''Avrupa kendi sularında balıkçılarını teşvik etmiyor. Kendi kanunlarında, 'ağır metal atık olan sularda yiyecek yetiştiremezsiniz' diyor. Avrupa karasuları ağır metal atıkları ile dolu. Bu nedenle balık yetiştirmek onlar için çok maliyetli olmaya başladı. Oysa, bizim içilebilecek kadar temiz suyumuz var. Fırat Nehri'nin kaynağına baktığımızda hiç sanayi yok. Biz de Fırat Nehri'nde 25 hektar alanda, kafeslerde yetiştirilen bin ton balığı işliyoruz''

2009 yılının ikinci yarısından bu yana alabalık yetiştiriciliğine ve entegre tesisine 15 milyon liradan fazla yatırım yaptıklarını bildiren Şahin, toplam yatırım hedeflerinin 45 milyon lira olduğunu ifade etti.

Amaçlarının 2015 yılına kadar tam kapasite ile çalışmak olduğunu Ali Şahin, kapasitelerinin 12 bin ton olduğunu aktardı.

İşledikleri balıkları ihraç etmeye başladıklarını belirten Şahin, ilk TIR'ı 2 hafta önce Avrupa'ya gönderdiklerini anlattı.

Şahin, şu anda işletmede 82 kişi istihdam ettiklerini, 2015 yılının sonuna kadar 300 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını belirterek, ''Yüzde 70 kadın istihdam sağlayacağız. Şu anda çalışanlarımızın yarısı kadın. İleri ki dönemlerde kadınların sayısının erkekleri geçmesini istiyoruz. Çünkü hijyene önem veriyoruz. Bu açıdan da paketlemede kadının eli olmazsa olmazlardan bir tanesi. İnsanları temiz gıda ile beslemek istiyoruz'' dedi.

3 İLDE, 10 BİN TON ÜRETİM İÇİN İZİN ALINDI

Şahin, 2 bin ton Malatya havzasında, 6 bin ton Elazığ havzasında, 2 bin ton Tunceli Uzunçayır havzasında alabalık üretimi için izin aldıklarını kaydetti.

Şahin, ''Bu tesislerde alabalık üretecek yetiştiricileri bekliyoruz. Balıkçılar için alt yapıyı hazırladık, onlar yetiştirecek, biz işleyeceğiz. Bu işi yapmak isteyen yetiştiricilerle anlaşmaya hazırız'' diye konuştu.

Üretimlerinin yalnızca yüzde 30'unu iç piyasaya sattıklarını dile getiren Şahin, ''Mesela Karadeniz'e Ramazan ayında balık gönderdik. Ramazan, Karadeniz'de balık avlamanın yasak olduğu bir döneme gelmişti'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim