• BIST 8718.11
  • Altın 2245.316
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1766
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Foça'dan ekonomiye yılda 60 milyon TL

Foça'dan ekonomiye yılda 60 milyon TL
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen çalışmalarla Foça Denizi ve Kıyı Koruma Alanı (DKKA), yıllık yaklaşık 60 milyon lira ekonomik değer üretir hale geldi.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde hem ekosistem hem de ekonomik gelişim açısından önemli başarılar elde edildi.
Kıyılarının yüzde 49'unun yapılaşmaya kapalı olmasının yanında denizel değerlerin korunmasıyla Foça DKKA'nın yıllık değeri yaklaşık 60 milyon liraya ulaştı.

Temiz sahiller, turistin de tercihi oldu

Projenin başarısı, bölgeye yönelik ziyaretçi tercihlerinde de görüldü. Turistlerin Foça'yı tercih etme nedenlerinin başında temiz deniz, sahil ve kıyı alanları gelirken, bu özellikleri Foça'ya yıllık yaklaşık 39 milyon lira turizm değeri sağladı.

Sadece balıkçılıktan 9,5 milyon lira

Akdeniz fokunun yaşadığı ender alanlardan Foça'da, projeyle hayata geçirilen çalışmalar sonucunda önemli kazanımlar elde edildi. DKKA olması nedeniyle bölgede yürütülen faaliyetler, Foça sularındaki balık verimini arttırdı. Artan verim ise amatör balıkçıların Foça'yı tercih etmesine neden oldu.
Denizel biyoçeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına yönelik çalışmalarla, balıkçılık konusunda Foça'ya yıllık 9,5 milyon lira ekonomik değer sağlandı.

Deniz eriştesi, yıllık 9 milyon lira değer kazandırıyor

Akdeniz havzasına endemik olan ve kıyısal alanda yaşayan deniz eriştesi, kıyı erozyonunu engelleme ve karbon tutma özellikleri nedeniyle ekosistem açısından hayati önem taşıyor. Deniz eriştesine yönelik tehditlerin başında yapılaşma gelirken, Foça'da kıyıların yüzde 49'unun yapılaşmaya kapalı olması deniz eriştesi için uygun ortam yaratıyor.
Deniz eriştesi de kıyı erozyonunu engelleme ve karbon tutma özellikleriyle Foça'ya yıllık 9 milyon lira ekonomik değer kazandırdı. Foça DKKA'da atık su kontrolünün ekonomiye getirisi ise 1,5 milyon lira oldu.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim