• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ford Otosan 'mühendislik' ihraç ediyor

Ford Otosan 'mühendislik' ihraç ediyor
Ford Otosan, üç yılda tamamlanacak 1 milyar doların üzerindeki yeni yatırımı ile Ford Motor Company içerisinde daha güçlü bir konuma ulaştı.

Ford Otosan 'mühendislik' ihraç ediyor

Ford Otosan, üç yılda tamamlanacak 1 milyar doların üzerindeki yeni yatırımı ile Ford Motor Company içerisinde daha güçlü bir konuma ulaştı.

Yıllık 3,5 milyar dolarlık araç ihracatı gerçekleştiren şirket, ayrıca geçen yıl 50 milyon dolarlık mühendislik geliri elde etti. Hedef, mühendislik ihracını bu yıl sonunda 100 milyona çıkarmak.

Yıllarca beyin göçü sebebiyle eğitimli nüfusunu gelişmiş Batı ülkelerine kaptıran Türkiye, araştırma geliştirmeye verdiği ağırlıkla yurtdışına teknoloji ihraç etmeye başladı. 2014 yılına kadar 1 milyar doların üzerindeki yeni yatırımını tamamlayacak olan Ford Otosan, dünyaya mühendislik ihraç ediyor. Türk otomotiv sektöründe bu konuda bir ilke imza atan şirket, Ford Motor Company'nin dünya üzerindeki birçok fabrikasına mühendislik desteği sağlıyor. Yıllık 3,5 milyar dolarlık araç ihracatı gerçekleştiren şirket, geçen yıl 50 milyon dolarlık mühendislik geliri elde etti, bu rakamı 2012 sonunda 100 milyon dolara çıkartmayı hedefliyor. Ford Otosan mühendisleri dünyada birçok ülkede 2 milyona yakın üretim rakamına ulaşan ve Transit'in yanı sıra Mondeo ile Ranger modelinde kullanılan Puma motor serisinin geliştirilmesinde de önemli katkı sağlıyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2007'de TÜBİTAK Gebze tesislerinde açtıkları mühendislik merkezinde çalışan sayısının 600'den 1.200'e çıktığını, 2 bin 700 metrekare olan mühendislik merkezinin de ek ofisle birlikte 6 bin 200 metrekareye ulaştığını kaydetti. "Toplam mühendis sayımız 2013 yılı başında 1.300'ü bulacak. Tamamı Türk olan bu mühendisler Ford'un dünyadaki ürün projeleri, motor geliştirilmesi, şanzıman tasarımları ve kalibrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor. Bu gerçekten Ford Otosan'ın ayağını yere sağlam basması ve yeni projeleri Türkiye'ye getirmesi açısından çok çok önemli." diyen Yenigün, Çin'den ABD'ye kadar birçok ülkede yeni projeler devreye girişlerinde Türkiye'den bir grup mühendisin gidip destek olduğunu dile getirdi.

Hükümetin açıkladığı teşvik paketinde ilk etapta net olmayan konular bulunduğunu, şimdi detayların ortaya çıkmasıyla birlikte çok güzel bir noktaya ulaşıldığını belirten Haydar Yenigün, şu bilgileri verdi: "Bizi etkilediği taraflar var. Stratejik ve büyük ölçekli yatırımların tarifi yapıldı, açıklığa kavuştu. Yatırımlar için teşvikte önemli şeyler var. Otomotiv şirketleri teşvik olsa da olmasa da belli bir noktaya kadar yatırımlarını yapıyor. Teşvik bundan daha fazlasını yapmak için gerekli. Türkiye'nin 2023 vizyonunda 4 milyon araç üretilmesi var. Bunun 2 milyonluk kısmı mevcut yatırımların kapasite artışlarıyla mümkün olur. Geri kalanı için ise teşvik tetikleyici bir etki sağlar. Bunun için teşvikler devreye girecek, yeni oyuncular gelecek. Yatırımın Türkiye'ye gelmesi için Avrupa'daki krizin bitmesi gerektiğine de inanmıyorum."

FOCUS'A A4 KÂĞIDI BÜYÜKLÜĞÜNDE MOTOR

Haydar Yenigün, son 10 yıldır olduğu gibi 2012'yi de pazar lideri olarak kapatmak istediklerini belirterek, yeni ürünlerin buna önemli destek sağlayacağını söyledi. Temmuzda Focus'un 1.0 litre Ecoboost motorunu piyasaya sunacaklarını ifade eden Yenigün, "Bu araç bir A4 sayfası büyüklüğünde motora sahip. Bu motordan 100 ve 125 beygir gücünde iki versiyon olacak. 100 km'de 5 litre yakıt harcıyor. Bu motorlarla dizel benzinli farkının ortadan kalkacağını öngörüyoruz. Piyasada buna benzer başka ürün yok. Bu ay yeni Ranger da yola çıkacak. Çok güçlü bir motorla geliyor. Yepyeni model B Max ise eylülde satışa sunulacak. Ekim itibarıyla da Gölcük'te üretilecek Tourneo Custom'ın satışına başlayacağız. Yıl bize göre 135 binlik bir satış adedi ile açılmıştı. Yüzde 5-10 azalır ya da artar. Eylül sonrası oluşacak satışlar burada önemli rol oynayacak" dedi.

Bu yıl 800-850 bin aralığında bir rakam öngördüklerini, şu anda da planlara uygun bir şekilde gidildiğini ve 820-830 bin adetlik bir rakamın gözüktüğünü kaydeden Haydar Yenigün, haziranda mayıs ayının biraz altında, 68-70 bin bandında satış beklediklerini dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim