• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Ford'dan Türk malı otoda tehdit gibi uyarı

Ford'dan Türk malı otoda tehdit gibi uyarı
Ford Avrupa Başkanı ve CEO’su Stephen Odell "Türk malı" otomobil konusunda hükümeti "tehditvari" şekilde uyardı...

Ford'dan Türk malı otoda tehdit gibi uyarı

Ford Avrupa Başkanı ve CEO’su Stephen Odell "Türk malı" otomobil konusunda hükümeti "tehditvari" şekilde uyardı...

Ford Avrupa Başkanı ve CEO’su Stephen Odell’den ‘Türk malı’ otomobil üretilmesini isteyen hükümeti uyardı. Türk malı otomobile dönük adımların Türkiye’de yatırımı olan uluslararası markaların canını acıtabileceğini savunan Odell, “Olası yerli marka pazar büyümezse mevcut markaların satışlarından pay alacaktır. Bu da Türkiye’ye büyük yatırım yapan markaların canını yakacaktır. Bu konuda dikkatli olunması lazım. Aksi takdirde Türkiye’ye yönelik yeni senaryolar gündeme gelebilir” dedi. Siyasi olarak her hükümetin kendi markasını yaratmak istemesini anlayışla karşıladığını belirten Odell, ama yıllara dayanan ortaklıkların da gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Pazar 2 milyona koşuyor

64’üncü kez kapılarını açan Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Stephen Odell, Türkiye pazarının Avrupa’nın aksine çok hızlı büyüdüğünü belirterek, pazarın istikrarlı seyri halinde genç nüfusuyla çok kısa sürede 1 milyon adetlere ulaşabileceğini kaydetti. Türkiye’nin Ford’un Avrupa’daki en büyük 3’üncü pazarı konuma geldiğini belirten Odell, şunları söyledi: “Türkiye’de çok iyi işler yapıyoruz. Hem ciroda hem satışlarda hem de ihracatta Avrupa’daki en önemli ülkelerimizden biri durumunda. Türkiye’ye yönelik yatırımlarımızı sürekli artırıyoruz. Türk ortağımız Koç Grubu ile mükemmel bir ilişki içindeyiz.”

Türk hükümetinin atladığı nokta

Geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da Ford Motor Company’nin Başkanı Alan Mullaly ile görüşmüş, Erdoğan Mulally’den yeni yatırım ve ticari aracın dışında otomobil üretmesini istemişti. Stephen Odell, “Bu konuda bir gelişme var mı. Ford Türkiye’de otomobil üretebilir mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Türk hükümet yetkilileri Ford’un otomobil üretmesini de istiyor ama atladıkları çok önemli bir nokta var. Biz Türkiye’de ürettiğimiz araçların yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Türkiye’de otomobil üretmiyoruz ama katma değeri daha yüksek olan ve tüm dünyaya sattığımız ticari araçlar üretiyoruz. Bu konuda yeni yatırım kararları da aldık. Türkiye’de şu anki mevcut iç pazar otomobil üretmek ve bu modelin mühendisliğini taşımak için yeterli değil. Bu konuda bir planımız yok.”

Türk malı otoda ‘ticari’ stratejisi uygulanmalı

FORD Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) Türk malı oto raporunu tamamladığını ve 29 Eylül’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’le görüşeceklerini söyledi. Otay, raporda Türk malı otonun hangi sınıfta olması gerektiği, yatırım tutarı ve hükümetin bu konuda hangi destekleri vermesi gerektiğini altının çizildiğini belirterek, “Ben hükümetin bu konuda çok istekli olduğunu ve gerekli desteği vereceğini düşünüyorum. Türkiye, zamanında hafif ticari araçlara verilen ÖTV desteğiyle bugün nasıl üretim üssü haline geldiyse, büyük olasılıkla orta sınıfta olacak yerli oto içinde benzer strateji uygulanmalı. Sadece yerli otoya özel teşvik yerine özel bir destek verilirse, pazar büyür, böylece Türk malı oto diğer markalardan pay almaz” dedi.

Türkiye’ye 3 yeni model

TÜRKİYE’de otomobil üretmediklerini ama önümüzdeki 3 yılda Gölcük’te 3 yeni ticari araç üretimini devreye sokacaklarını kaydeden Odell, bunun içinde 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını hatırlattı. Odell, şöyle konuştu: “Bu modellerden ikisi tamemen yenilenen ve tek üretim üssü Türkiye olacak yeni Transit’in iki farklı versinu. Üretimde iki farklı Transit olacak. Platformu, şasisi tamamen ayrı.

Avrupa 3’üncüsü olduk 292 bin adetle 2011’de üretim rekoru kıracağız

AĞUSTOS ayı itibariyle Türkiye’nin Ford’un hem satış, hem ciro anlamında Avrupa’daki 3’üncü büyük pazarı haline geldiğini belirterek, “Türkiye’nin önemini Ford’un üst düzey toplantılarında gösterilen ilgiden daha fazla anlıyorum” dedi. Bu yıl sonunda 292 bin adetle Türkiye tarihlerindeki rekor üretime ulaşacaklarını kaydeden Otay, önümüzdeki 3 yılda devreye girecek 3 yeni modelle 400 bin adetlik kapasiteye ulaşıp önemli bir büyüme yaşacaklarını söyledi. Otay, Türkiye’dki daha önceki rekor üretimlerinin 2008 yılında gerçekleştirdikleri 285 bin adetlik üretim olduğunu hatırlattı.

Türk malı otoyu tasarlamak benim için büyük gurur

Türk tasarımcı Murat Günak, hükümetin istediği ‘Türk malı oto’yu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın istemesi halinde seve seve tasarlayacağını belirtti. Frankfurt’ta kızının ismiyle baştan yarattığı Mia’nın lüks versiyonu ‘Paris’i tanıtan Murat Günak, yerli otomobil tasarımını yapmak istediğini belirtti. Günak, “Bugün kadar benim için en önemli an Ankara’da Başbakan Erdoğan’la birlikte tasarladığım Mindset isimli elektrikli aracı kullanmaktı. O test sırasında başbakan elimi tutarak beni tebrik etmişti. Eğer Başbakanım bana böyle bir görevi verirse bu beni çok gururlandırır” dedi. Günak, Paris versiyonuyla Mia modellerinin 4’e çıktığını kaydederek, “Fransa’da Mia satışa sunuldu. Bu yıl 100 adet satacağız. 2012’de toplam hedefimiz ise 10 bin adet. Bu yıl sonunda Türkiye’de de satışa sunacağız” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim