• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

"Fransa'yı Montrö ile köşeye kıstırabiliriz"

"Fransa'yı Montrö ile köşeye kıstırabiliriz"
DYP Genel Başkanı Özaçıkgöz, sürekli Türkiye aleyhine çalışan Fransa'nın Montrö Boğazlar Mukavelesinin 28.ve 29. maddesindeki hakları kullanarak köşeye sıkıştırılabileceğini iddia etti.

"Fransa'yı Montrö ile köşeye kıstırabiliriz"

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, sürekli Türkiye aleyhine çalışan ve bu konuda lobi faaliyetleri yürüten Fransa'nın Montrö Boğazlar Mukavelesinin 28.ve 29. maddesindeki hakları kullanarak köşeye sıkıştırılabileceğini savundu.

Aaçıklamalarda bulunan Özaçıkgöz, AB Bakanı Egemen Bağış ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu da bir mektup yazarak konu hakkında bilgilendirdiklerini belirtti.

Özaçıkgöz, ikiliden kendisine gelen cevapta konunun “milli mesele” olduğunun belirtilmesine karşın, halen Montrö hakkında somut bir adım atılmadığını ifade etti.

FRANSA’YI ANCAK MONTRÖ SÖZLEŞMESİ İLE DURDURABİLİRİZ”

Özaçıkgöz, açıklamasında şöyle dedi:

“Devamlı olarak Türkiye’nin önüne set çekmeyi siyasi hayatının miğferi haline getiren Sarkozy artık kabak tadı vermiştir. Şimdi yeniden sözde “Ermeni Soykırımı” iddiasını gündeme çekiyor. Daha evvel de ifade ettiğim gibi Türkiye, Montrö Boğazlar Mukavelesindeki haklarını kullanmalıdır artık. Bu sözleşmenin Türkiye’nin elini güçlendirecek 28.ve 29. maddeleri hemen kullanılmalıdır.

Montrö Boğazlar Mukavelesi 1936’da 20 yıllığına 12 devlet arasında yapılmıştır ve boğazlardan gemi geçişini düzenlemektedir. Sözleşme Fransa’da depo edilmiştir. 20 yıl geçtikten sonra akit devletlerden Türkiye’de dahil herhangi birisi, sözleşmenin şartlarının yeniden düzenlenmesi talebini Fransa’ya bildirdiği taktirde, Fransa 2 yıl içinde tüm akit devletleri çağırmak zorunda.

75 yıl önce yapılan sözleşme, 75 yıl önceki boğaz sıkışıklığını düzenlemektedir. Günümüzdeki boğaz trafiği ve sıkışıklığı 75 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak kadar artmıştır. Türkiye’nin bu hususta, sözleşmenin 28.ve 29. maddeleri gereğince, sözleşmenin yeniden düzenlemesini talep hakkı vardır. Türkiye’nin bu talebi üzerine Fransa yani Sarkozy, 2 yıl içinde tüm akit devletleri yeniden çağırmak zorunda. Çağırmadığı taktirde 28. madde gereği komple fesh hakkımız vardır.

Montrö Boğazlar Mukavelesinin güncellenmesi için akit devletler toplandığında da, Boğazlardaki sıkışıklık sebebi ile, ister Kocaeli-Adapazarı tarafına ister Başbakanın seçimden önce “çılgın proje” olarak açıkladığı yere yeni bir suni boğaz yapılmasını teklif etmeliyiz. Bunun finansmanı da, boğazlardan gemi geçiren tüm akit devletler arasında oluşturulacak konsorsiyum tarafından karşılanacağından, tüm akit devletler Fransa’ya, Türkiye konusunda cephe alacaktır.

Türkiye’nin bu haklı talebini ileri sürdüğünde, Fransa diğer devletlerin baskısı ile Türkiye konusunda geri atım atmak zorunda kalacaktır”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim