• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Fuarda İstanbul metro vagonları tanıtıldı

Fuarda İstanbul metro vagonları tanıtıldı
Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi'ndeki 4. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nda, endüstriyel tasarımını Marmara Üniversitesi'nin (M.Ü) yaptığı İstanbul metrosu vagonları tanıtıldı.

Marmara Medya Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre; fuarda İstanbul metrosunun örnek vagonları ziyaretçiler için sergilendi.

Fuarı ziyaret eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, MÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız, endüstriyel tasarımı Marmara Üniversitesi tarafından yapılan yeni vagonları inceledi.

Prof. Dr. Gül, üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneğinin yaşandığını kaydederek, devlet kurumları arasındaki işbirliği çalışmalarının artarak devam edeceğini bildirdi.

Yerli tramvay için ilk adım

"Yerli tramvay" için ilk adım 1999 yılında atılırken "RTE 2000" adıyla ilk yerli tramvay vagonu prototipi üretilmişti. "RTE 2009" adıyla 4 tramvay vagonu daha üretilerek, 2009'da raylardaki yerini almıştı. Daha önce üretilen 4 tramvay vagonuna ilaveten, yenilenmiş teknolojisi ile yeni tramvay vagonları maliyeti ve tasarımlarıyla büyük beğeni topladı. Daha önce 3,5 milyon avroya ithal edilen vagonlar yüzde 50 daha az maliyetle 1,57 milyon avroya üretildi. Hem hafif metro hem de tramvay olarak kullanılabilecek bu vagonlar, İstanbul'un şartlarına uygun olarak tasarlandı.

Sadelik ve fonksiyon ön plana çıktı

İstanbullular'ın hizmetine giren yüzde 100 yerli vagonların modern bir görünüme sahip olması için Marmara Üniversitesi'ne endüstriyel tasarım projesi yaptırıldı. Son yıllarda oldukça rağbet gören yuvarlatılmış hatlara sahip olan yeni tasarımlar kullanılırken, iç görünümde ise sadelik ve fonksiyonellik ön plana çıkartıldı. Uluslararası standartlara uygun, akredite kuruluşların gözetiminde bütün testlerden geçen vagonlar uygunluk sertifikalarına da sahip.

Şu ana kadar 18 adet üretilen ve ikisi raylara indirilen yeni vagonların geri kalanın ilerleyen haftalarda hizmete gireceği ifade edildi.

www.ulasimonlne.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim