• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Galataport'un ihale tarihi belli oldu

Galataport'un ihale tarihi belli oldu
Galataport olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer limanı ihalesinde nihai pazarlık 16 Mayıs Perşembe günü yapılacak. İhaleye 5 yatırımcı teklif vermişti.

 

30 yıl süreyle işletme hakkının devrini öngören ihaleye beş yatırımcı teklif vermişti. Doğuş Holding, Alsim Alarko ve Torunlar GYO'nun ihaleye tek başına girmesi bekleniyor.
 
Polimeks-Folkart-Sembol ortak girişim grubu (OGG) ile Global Yatırım-Özak GYO-Delta Proje OGG de projeye teklif veren diğer gruplar. İhale 16 Mayıs Perşembe günü öğleden sonra yapılacak.
 
Galataport projesi, Karaköy'den Tophane'ye kadar olan 1.200 metrelik sahil şeridi ve yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda alışveriş merkezleri, oteller ve liman yapım işlerini kapsıyor.
 
İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, 2011 yılındaki 627 bin 897'yi aşan yolcu ve 420 gemi sayısı ile Akdeniz'in en uğrak 10 kruvaziyer limanından biri konumunda bulunuyor. Limanının yolcu bazındaki pazar payı yüzde 26'ya karşılık geliyor.
 
İstanbul'un faaliyet halindeki tek kruvaziyer limanı olma özelliğine sahip Salıpazarı Limanı, tarihi yarımada, Beyoğlu ve Galata Kulesi gibi turistik ve sosyal-kültürel merkezlere yakınlığı nedeniyle kruvaziyer turisti tarafından tercih ediliyor. Liman bu özellikleri nedeniyle dünyanın en önemli kruvaziyerlerinin uğrak durakları arasında bulunuyor.
 
Liman ve ard alanının mevcut durumunun ülke ekonomisine sağlayabileceği potansiyelin oldukça altında olduğu belirtilirken, yatırım ihtiyaçlarının karşılanması sonrasında ülke turizmine sağlayabileceği katma değerin yanı sıra olası bir afet halinde kentin boşaltılması için bir çıkış noktası olarak kullanılabilme potansiyeli olduğu vurgulanıyor.
 
Liman sahasının, 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, 131 bin 821 metrekare kapalı alanı, bin 115 metre toplam rıhtım uzunluğu bulunuyor.
 
Projenin toplam planlama alanı 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanla 112 bin 147 metrekareye çıkıyor. Kruvaziyer liman alanı 85 bin 208, yollar 892, rekreasyon alanı 13 bin 941, kültürel tesis alanı 12 bin 107 metrekareyi buluyor. Proje için maksimum 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat öngörülüyor.
 
İstanbul 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararıyla "Kentsel Sit Alanı", Bakanlar Kurulu tarafından ise "Turizm Merkezi" olma özellikleri taşıyan proje alanı, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Saat Kulesi, Nusretiye Cami, Kılıç Ali Paşa Cami, Nusretiye (Tophane Kasrı), Çifte saraylar (Mimar Sinan Üniversitesi) ile çevrelenmiş bir tarihsel bölgede yer alıyor.
 
Acil durumlar için kritik görev
 
Bilirkişi raporlarına göre, rıhtımların Deprem Yönetmeliği'ne uygun hale getirilmesi için güçlendirilmeleri gerekiyor. Söz konusu güçlendirilmeler yapıldığı takdirde Salıpazarı Limanı'nın olası bir afet halinde kentin Avrupa yakasında yerleşim yerlerine en yakın acil durum ilaç, erzak ikmal noktası olarak hizmet verebileceği düşünülüyor.
 
Rıhtım bloklarında oluşan dönmeler, çökmeler ve blokları bağlayan gergilerin doğalgaz hattı döşenmesi sırasında yanlışlıkla kesilmesi sonucu, deniz kenarındaki koruma altında bulunan tarihi binaların çökme riskiyle karşı karşıya olması ve olası bir deprem riski göz önüne alınarak, Karaköy ve Salıpazarı rıhtımlarının ön yüzünden deniz tarafına en az 10 metre genişletilmesi ve mevcut rıhtımların hesap analizleri yapılarak ayrıca düşey yüklere göre de güçlendirilmesi gerekiyor.
 
Prestiji artacak, turist çekecek
 
Özelleştirmeyle Türkiye'nin en önemli ve İstanbul'un tek kruvaziyer limanı olan İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı'nın, çağdaş limancılığın gereklerine göre işletilen prestij bir kruvaziyer liman haline getirilmesi amaçlanıyor. Böylece İstanbul'un turizm potansiyeli ile Türkiye'nin turizm gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
 
Ayrıca hayata geçirilecek imar planıyla, proje alanı ve arka plandaki kültür varlıklarının öne çıkarılarak, halkın proje alanı ve çevresindeki tarihi ve yeni yapılara erişimine imkan sağlanması, bölgenin ülke ekonomisine katma değer yaratacak yeni yapılarla kullanıma açılması öngörülüyor.
İstanbul'un eşsiz konumundaki planlama alanın içerisindeki tarihi binalarının depreme karşı güçlendirilmesi ve halkın erişimine açılması da projenin hedefleri arasında yer alıyor.
 
İLK İHALE 2005'TE YAPILDI
 
Salıpazarı Liman Sahası için ilk ihale 2005 yılında yapıldı. "Yap-işlet-devret" modeli çerçevesinde 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi, 3 milyar 538 milyon 449 bin 233 avro ile Royal Caribbean Cruises Ltd'nin önderliğindeki konsorsiyum vermişti. İhale Danıştay tarafından iptal edilmişti.
 
İSİM HAKKI SORUNU
 
Özelleştirme İdaresi Galata Port ihalesine Galata Port Limanı olarak çıkamıyor. ÖİB Başkanı Ahmat Aksu da daha önce yaptığı açıklamalarda, Galata Port isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirildiği için projeye yeni isim aradıklarını açıklamıştı.
 
İlk özelleştirmesi davalık olarak iptal edilen Galataport'un ismi de davalık oldu. Galataport markasının sahibi olan Hayati Şanlı, ismin kendisine ait olduğunu söyleyerek bu markanın yasal sahibi benim kendi kişisel girişimlerim ve tamamen yasal ve bir süreç sonucu ismin sahibi oldum fakat ismi benden yasal olmayan bir süreçle almak isteyenler var.
 
Bir markanın önüne arkasına şehir gibi genel ibareler eklemek o markanın sahibine ait bir hak. İstanbul Galataport için bu başvurumuzu yaptığımızda itiraz edildi ilk itiraz normal süresi içinde reddeldi fakat ikinci itiraz çok hızlı bir biçimde kabul edildi. Bunu üzerine benim markamı kendi kurumları adına tescilettmek için başvuru yaptılar.
 
Artık bu kadar da olmaz dedim ve bu ismi haksız biçimde kullanalarla hukuk mücadelesine başladım. Tekrar ediyorum Galataport markası benim ve adalet yerini bulalacak ve İstanbul Galataport'u da benden başka kimse alamayacak" dedi. Projeye en uygun isimler bunlar ve bu isimleri kullanmak isteyen kurumlar veya firmaların bu ismi benden satın almaları gerekiyor.
 
Salıpazarı Kruvaziyer Limanı: Mevcut durum
 
• 100.280 m2 TDİ mülkiyetindeki planlama alanı
• 131.821 m2 kapalı alan
• 1.115 metre toplam rıhtım uzunluğu
Karaköy rıhtımı:
* 515 metre uzunluk
* 6-8 metre arası derinlik
 
Salıpazarı rıhtımı:
 
* 600 metre uzunluk
* 8-10 metre arası derinli
 
Salıpazarı Kruvaziyer Limanı: Konumu ve bölgenin tarihi dokusu
 
• Proje alanı,
* İstanbul 1 no.lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Kararıyla "Kentsel Sit Alanı",
* Bakanlar Kurulu tarafından ise "Turizm Merkezi" olarak ilan edilmiştir.
• Tophane Çeşmesi, Nusretiye Saat Kulesi, Nusretiye Camii, Kılıç Ali Paşa Camii, Nusretiye (Tophane Kasrı), Çifte saraylar (Mimar Sinan Üniversitesi) ile çevrelenmiş bir tarihsel çevreye sahiptir.
 
Salıpazarı Kruvaziyer Limanı: Yeni imar planı ve şartları
 
Planlama Alanı
•Toplam Planlama Alanı:
100.280 m2 + 11.867 m2 (dolgu alanı) = 112.147 m2
•Kruvaziyer Liman Alanı: 85.208m2
•Yollar: 892 m2
•Rekreasyon Alanı: 13.941 m2
•Kültürel Tesis Alanı: 12.107 m2
Kruvaziyer Liman alanı yapılaşma şartları
•Emsal: 1,50
•hmax :
* A Bölgesi: 15,50 m
* B Bölgesi: 18,50 m
* 20 Nolu Antrepo: 12,50 m
•Toplam Maks Yapılaşma : 85.208 x 1,50 = 127.811 m2
•Mevcut Tescilli Yapılar: 28.555 m2
•Muhtemel Maks Yeni İnşaat : 99.256 m2
 
 
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim