• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Gazda yıllık 1.4 milyar dolarlık indirim

Gazda yıllık 1.4 milyar dolarlık indirim
Türkiye'nin, Rusya'da yılda 26 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiği dikkate alındığında, yıllık indirim tutarının 1 milyar 482 milyon dolar düzeyinde bulunduğu hesaplanıyor.

Gazda yıllık 1.4 milyar dolarlık indirim

Türkiye'nin, Rusya'da yılda 26 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiği dikkate alındığında, yıllık indirim tutarının 1 milyar 482 milyon dolar düzeyinde bulunduğu hesaplanıyor.

Rusya'nın, Türkiye'ye doğalgazda yaptığı indirimin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi vizesini alan Rusya, Türkiye'ye sattığı doğalgazın her 1000 metreküpüne ortalama 56-57 dolar indirim yaptı. İndirimin, yıllık getirisi 1 milyar 482 milyon dolar düzeyinde hesaplanıyor.

Habertürk, Türkiye'de büyük merak uyandıran, BOTAŞ'ın Rus Gazprom'dan satın aldığı doğalgaza ilişkin fiyatları yeniden belirleyen anlaşmanın perde arkası bilgilerine ulaştı. Rusya; Türkiye'ye, doğalgazda Avrupa fiyatlarını yakalayacak, Avrupa'daki bazı müşterilerine göre nispeten daha avantajlı konuma getirecek bir indirim yaptı.

Rusya, Türkiye'ye sattığı doğalgazın her 1000 metreküpüne ortalama 56-57 dolar indirim yaptı. Rusya'nın, Türkiye'ye sattığı doğalgaz fiyatı, indirim öncesinde 450-500 dolar bandında bulunuyordu.

1 MİLYAR 482 MİLYON DOLAR

BOTAŞ, halen Rusya'dan 3 ayrı anlaşma kapsamında doğalgaz ithal ediyor. Batı Hattı'ndan biri 8 milyar metreküp (sözleşme süresi 2021 yılında doluyor), diğeri 6 milyar metreküp (bu sözleşmenin süresi bugün doluyor) olmak üzere toplam 14 milyar metreküp, Mavi Akım'dan 12 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Türkiye'nin, yılda 26 milyar metreküp doğalgaz aldığı dikkate alındığında, yıllık indirim tutarı 1 milyar 482 milyon dolara denk düşüyor.

İNDİRİM, 2011 YILI BAŞINDAN GEÇERLİ OLACAK

Rusya, indirim de bir de sürpriz yaptı. İndirim, 2011 yılının başından geçerli olacak. Rusya'nın bu açılımı, 2011 yılını 2 milyar TL'ye yakın zararla kapatması öngörülen BOTAŞ'ı da rahatlattı. İndirim, BOTAŞ'ın bilançolarının da düzelmesine yardımcı olacak.

BOTAŞ, KONUT VE SANAYİİ UCUZ DOĞALGAZ SATIYOR

BOTAŞ, indirimi tüketicilere yansıtacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu konuya ilişkin sorular üzerine, "Vatandaşlara yansıyıp yansımayacağının cevabını bugün için veremeyiz" dedi.

Aslında BOTAŞ, konut ve sanayie sattığı doğalgazda aylardır sübvansiyon uyguluyor. Konut ve sanayie doğalgazı aldığı fiyatın çok altında satan BOTAŞ, bu farkın bir bölümünü yap-işlet (Yİ) ve yap-işlet-devret (YİD) santrallerine sattığı görece yüksek fiyatlı doğalgazdan karşılıyor. Ancak BOTAŞ, yine de makası kapatamadığı ve denge oluşturamadığı için nakit akışı yönünden sorun yaşıyordu. Rusya'nın yaptığı indirimin, bu yönüyle de BOTAŞ'a nefes aldıracağı belirtiliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim