• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Gazprom, Alman E.ON'un teklifini kabul etmedi

Gazprom, Alman E.ON'un teklifini kabul etmedi
Rus enerji devi Gazprom, Alman enerji şirketi E.ON'un uzun vadeli kontratlar yerine spot piyasa fiyatları ile alım teklifine olumlu cevap vermedi.

Gazprom, Alman E.ON'un spot piyasa teklifini kabul etmedi

Rus enerji devi Gazprom, Alman enerji şirketi E.ON'un uzun vadeli kontratlar yerine spot piyasa fiyatları ile alım teklifine olumlu cevap vermedi.

Avrupa pazarına spot piyasa olarak giren doğalgazla rekabet etmek zorunda kalan Gazprom, pazarı kaybetmemek için mücadele ediyor. Gazprom İhracat Birimi Başkanı Sergey Komlev, "E.ON bize başvuruda bulundu. Ancak biz konuda anlaşma sağlayamadık" dedi. E.ON'un tüm doğalgaz alımlarını spot piyasa rakamları ile almak için talepte bulunduğu belirtiliyor. Bir kısım resmi olmayan kaynakların iddiasına göre, Gazprom E.ON'a verdiği doğalgazın bir kısmını spot piyasa rakamlarından hesaplıyor.

Rusya dev doğalgaz şirketi Gazprom 2011'de doğalgaz fiyatlarının Türkiye dahil Avrupa ülkelerine bin metreküp için tahmini 352 dolar olacağını açıklamıştı. Petrol varil fiyatları ile bağlantılı olarak hesaplanan doğalgaz rakamlarının geçen yıla göre en az yüzde 15 zamlı olması bekleniyor. 2011'de Avrupa sevkıyatının yüzde 9,3'lük artışla 151,5 milyar metreküpe ulaşacağını kaydeden şirket, gecen yıl da 2009'a göre yüzde 1,5 artışla 138,6 milyar metreküplük bir ihracat gerçekleştirdiklerini duyurmuştu.

Küresel ekonomik krizin etkileri nedeni ile toplam üretim kapasitelerini 506,7 milyar metreküpe çekecekleri bilgisini veren şirket, 2010'da toplam 508,6 milyar metreküp üretim gerçekleştirmişti. Ancak Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksande Ananenkov'a göre ise üretim kapasitesi 2011'de 515 milyar metreküpe çıkacak. Gazprom uzun vadeli gelişim projesini ise Avrupa taleplerine bağımlılığı azaltma üzerine kuruyor. 2015'de Çin ve uzak doğu ülkelerine doğalgaz sevkiyatına başlayacak Moskova, uzak doğu ekonomilerinin canlanmasını bekliyor. Çin enerji şirketi CNPC ve Gazprom doğalgaz rakamları konusunda henüz anlaşma sağlayabilmiş değil. 68 milyar metreküp alım yapan Çin'le Gazprom'un yıl ortasına kadar rakamlarda anlaşması bekleniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim