• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Gazprom Tacikistan'ın stratejik ortağı oldu

Gazprom Tacikistan'ın stratejik ortağı oldu
Rusya'nın dev doğalgaz şirketi Gazprom, Tacikistan'da kapsamlı doğalgaz arama çalışmalarında bulunacak.

Gazprom Tacikistan'ın stratejik ortağı oldu

Rusya'nın dev doğalgaz şirketi Gazprom, Tacikistan'da kapsamlı doğal gaz arama çalışmalarında bulunacak. Geçtiğimiz haftalarda Gazprom CEO'su Aleksey Miller, bu ülke çeşitli temaslarda bulunarak, Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

Miller'in Duşanbe ziyaretinde ülkenin Şarıkamış yatağında doğalgaz arama çalışmalarının yapılması kararlaştırılmıştı. Şarıkamış yatağında toplam 60 milyar metreküp doğalgaz rezervi tespit edilmişti. Bu yatağın kapasitesi Tacikistan'ın 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek. Gazprom Zarubejneftegaz şirketinin Tacikistan temsilcisi Sergey Tumanov, konuyla ilgili Tacik basına verdiği demeçte, Gazprom'un Tacikistan'ın stratejik ortağı olduğunu vurguladı.

Gazprom'un Tacikistan'da petrol ve doğalgaz sektöründe yatırım çalışmalarına başlayan ilk yabancı şirket olduğunu kaydeden Tumanov, iki ülkenin ilgili birimleri arasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Gazprom'un Tacikistan'da kapsamlı doğal gaz arama çalışmalarında bulunmasına karar verildiğini söyledi. Bu çerçevede Gazprom Zarubejneftegaz'a, Tacikistan'ın Sarıkamış, Sargazon, Batı Şaambarı ve Rengan bölgelerinde arama çalışmalarında bulunması için lisans verildiğini ifade eden Rus yetkili, Tacikistan'ın enerji sıkıntısı çektiğinden haberdar olduklarını kaydederek, "Gazprom, Tacikistan'ın stratejik ortağı. Ülkenin enerji sıkıntısı ile baş başa olduğunu biliyoruz. Tacikistan'ın kendi enerji potansiyeline kavuşması için çaba göstereceğiz." diye konuştu.

Gazprom'un Tacikistan'da doğalgaz arama lisansı bulunduğu 4 bölgenin kapasitesinin 70-80 milyar metreküp olduğunu belirten Tumanov, Tacik tarafı ile bu ülkedeki faaliyet alanlarının genişletilmesi için görüşmelerini sürdürdüklerini dile getirdi. Gazprom yetkilisi, bugüne kadar araştırma çalışmaları için 1,5 milyar Rus rublesi kadar yatırım yaptıklarını ve bundan sonra da yatırım yapmayı devam ettireceklerini belirtti. Tacikistan'ın tahmini doğal gaz rezervinin ise 3 trilyon metreküp dolayında olduğu belirtiliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim