• BIST 9479.97
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Gazprom Türkiye'ye gazı dolaylı satacak

Gazprom Türkiye'ye gazı dolaylı satacak
Botaş'ın Batı Hattı üzerinden Rusya'dan gaz alımı sözleşmemesini uzatmaması üzerine Rus Gazprom'un bu hat üzerinden sattığı 6 milyar metreküplük gaz için yeni formül buldu.

Gazprom Türkiye'ye gazı dolaylı satacak

Botaş'ın Batı Hattı üzerinden Rusya'dan gaz alımı sözleşmemesini uzatmaması üzerine Rus Gazprom'un bu hat üzerinden sattığı 6 milyar metreküplük gaz için yeni formül buldu.

Botaş'ın Batı Hattı üzerinden Rusya'dan gaz alımı sözleşmemesini uzatmaması üzerine Rus Gazprom'un bu hat üzerinden sattığı 6 milyar metreküplük gazı Türkiye piyasalarına özel şirketler aracılığıyla satmayı hedeflediği bildirildi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta bugün konuyla ilgili yayımlanan analiz-haberde, adı açıklanmayan bir kaynağın, "Botaş'ın sözleşmesini uzatmadığı yılda 6 milyar metreküplük gazı Türkiye piyasasına özel şirketler aracılığıyla satmayı planlıyoruz. Bizim Türkiye'de alıcımız olabilecek bir alt şirketimiz bile var" ifadesini kullandığını duyurdu.

Ancak, gazeteye bilgi veren kaynaklar Gazprom'un Türkiye'deki yan şirketlerinden "Bosphorusgaz" tarafından verilmesiyle ilgili müzakerelerin de bir kaç ayı alabileceğine dikkat çektiler.

Haberde, Türkiye'nin sözleşmeyi uzatmamasıyla ilgili Rus tarafından ilk resmi yorumun dün Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev tarafından yapıldığı hatırlatılarak, "Medvedev, Türkiye'ye gazın özel şirketler aracılığıyla verilebileceğini söyledi.

Gazprom'daki bir kaynak, Türkiye'de kendilerine ait Boshphorusgaz adı altında bir şirketi bulunduğunu belirtti. Bu şirketin doğal gaz ithal etme yetkisi var ve bu şirket aracılığıyla Gazprom'un Botaş'ın sözleşmeyi uzatmamasından kaynaklanan kaybını telafi edilebilir" denildi.

Türk basınında Botaş'ın Gazprom'un 20'lik fiyat indirimi talebine olumlu yanıt vermediği gerekçesiyle Ankara'nın sözlemeyi uzatmadığı haberlerine yer verildiği vurgulanan haberde, " "Ancak Rusya'daki Troyka Diyalog şirketi'nin değerlendirmesine göre Türkiye'ye 2010'da bin metreküp gaz 250, 2011'de de 350 dolar gibi oldukça düşük fiyattan satılmış" ifadesine yer verildi.

UFS Yatırım şirketinden Aleksiy Kozlov gazeteye yaptığı açıklamada, Kıbrıs civarında gaz arayan Kıbrıs Rum Kesimi'ne Gazprom'un ortak olması halinde Türkiye ve Rusya ilişkilerinin çok daha karmaşık hale geleceğini belirtirken, Doğu Avrupa Gaz Analiz şirketinden Mihail Korçemkin ise Türkiye'nin ihtiyacının 18 milyar metreküp olmasına karşın 30 milyar metreküplük anlaşma imzaladığını, dolasıyla sözleşmeyi uzatmamasının Türkiye'yi olumsuz etkilemeyeceğini savundu.

Bu arada Rus "RBC Daily" gazetesine konuşan Gazprom Export'ten bir yetkili, Türk tarafından Batı Hattı sözleşmesinin uzatılmayacağına dair kendilerine bir bilgi gelmediğini belirterek, "Sözleşmenin uzatılmasıyla ilgili Botaş'ın pozisyonunu belirten bir bilgi bize ulaşmadı. Sözleşmeyi yaptığımız kurum bakanlık değil Botaş" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim