• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

GEFCO'dan sosyal sorumluluk anlaşması

GEFCO'dan sosyal sorumluluk anlaşması
20 Haziran’da 2010 sonuçları hakkında bir sunum gerçekleştiren GEFCO, şirketlerinin bu Anlaşma çerçevesinde uyguladıkları faaliyetlerin bir özetini sundu.

Sosyal sorumluluk anlaşmasını genişleten GEFCO, 24 ülkedeki şirketini kapsama aldı.
 
2011’de GEFCO Global Sosyal Sorumluluk Anlaşmasını 24 ülkede uygulanacak. 20 Haziran’da 2010 sonuçları hakkında bir sunum gerçekleştiren GEFCO, şirketlerinin bu Anlaşma çerçevesinde uyguladıkları faaliyetlerin bir özetini sundu. 2010 yılı için planlanan 69 öncelikli faaliyetten yüzde 92’sini oluşturan 63 çalışma gerçekleştirildi diğerleri ise bu yıl da devam ediyor.

Daha geniş bir referans çerçevesi

Küresel Sosyal Sorumluluk Anlaşması kapsamına 2010 yılında Tunus’un bu yıl ise Çin ve Letonya’nın dahil edilmesinin ardından GEFCO şirketlerinin 24’ünde anlaşma uygulanmaya başlamış oldu.

Anlaşmanın 2006 yılında imzalanmasından beri GEFCO 300’den fazla somut faaliyet gerçekleştirdi ve bunlardan 63’ü 2010 yılında hayata geçirildi.
 
Bu faaliyetlerin çoğunluğu dört önemli alanda gerçekleşti:
 
-       Sağlık, güvenlik ve çalışma şartları
-       Temel insan haklarına saygı
-       Ayrımcılığın önlenmesi ve fırsat eşitliğinin desteklenmesi
-       Sosyal diyalog
 
Mayıs 2010’da GEFCO’nun yöneticilerden aşağıdaki alanlarda daha fazla sorumluluk üstlenmelerini isteme konusunda taahhütte bulunması ile daha da geliştirildi: iş sağlığı, işyerinde stres ve kas iskelet sistemi hastalıklar gibi
psikolojik ve sosyal sorunlara özen gösterilmesi; personel istihdam şartları, iş ve mesleklerin dönüşümünün daha iyi planlanması; sosyal diyalog; çalışanların şirket ve şirketin çevre politikası hakkında edindiği bilgi düzeyi.
 
2010 yılında gerçekleştirilen bazı faaliyetler

2010’da işyeri sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi amacıyla birçok faaliyet gerçekleştirildi:
 
GEFCO İsviçre iş kazalarının önlenmesi konusunda atölye çalışmaları düzenledi. Yöneticiler ve personel için toplam 10 atölyeyi kapsayan bu yeni program sağlık ve güvenlik konusunda bir diyalog başlattı ve iş kazaları riskinin hızla azaltılması için iyileştirme yapılması gereken yaklaşık 30 yeri belirledi.

Belçika’da sendikadan da bir heyetin katılımıyla   alkol ve uyuşturucu ile mücadele amacıyla bir birim kuruldu. İki amaç belirlendi: bir yerinde alkol veya uyuşturucu kullanımından kaynaklanan kötü davranışların önlenmesi ve bağımlılıklarından kurtulmak için harekete geçmek isteyen ve yardım talep eden çalışanlara destek verilmesi.

Ukrayna GEFCO içerisindeki ilk AIDS önleme kampanyasını yürüttü.

İtalya, çalışanların yaklaşık yüzde 75’inin katıldığı bir anket düzenleyerek stres hakkında ciddi bir çalışma yaptı. Bunun ardından yöneticilerle personel arasında iletişimi teşvik etmeyi ve çalışanların kariyer planlarını güçlendirmek için eğitim sağlamaya yönelik eylem planları hazırlandı.
 
Temel insan haklarının korunması için 2009’da başlatılan eylemler 2010’da devam etti.

İspanya, 2009’da yapılan anlaşmanın ardından aile içi şiddetin önlenmesi amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi ve şiddet kurbanlarının bu sorunla başaçıkabilmek adına atabilecekleri adımlara destek vermek amacıyla dört çalisan eğitildi.

Çalışanların insan hakları ihlali sayılabilecek herhangi bir uygulamayı gün ışığına çıkarmalarına yardımcı olan şikayet prosedürleri güçlendirildi. Fas’ta böyle bir sistem kurulurken Almanya’da işyerinde taciz veya ayrımcılık şikayetleri konularıyla ilgilenmesini saglamak üzere seçilen bir çalışana eğitim verildi.

Arjantin, ülkede henüz yasal bir kota uygulaması olmamasına rağmen çalışanları arasında engellilere de yer vermeyi öngören bir pilot program uygulandı.

GEFCO Brezilya ve Türkiye yöneticilerine işe alma sürecinde sorulmasına izin verilmeyen ayrımcı sorulara işaret eden ve görüşmelerin en objektif bir şekilde nasıl yürütülebileceğini açıklayan bir işe alma rehberi dağıttı.

Fransa, ergonomi konusunda çalışmalar yaparak;işe uygun olmayan kişileri istihdam edebilmek için  yöntemler geliştiriyor.

GEFCO Türkiye, pek çok okula yardım kampanyası düzenlerken, müşterileri ile de ortak kampanyalara imza atarak özellikle doğu illerindeki okullara yardımların ulaştırılması için lojistik destek sağladı.

GEFCO Türkiye, çalışanları iş güvenliği ve sağlığı konusunda bilinçlendirmek için yoğun eğitim programları düzenledi.

GEFCO Türkiye, çalışanların katılım yollarını açmak için, çalışanların seslerini duyurabileceği ortamlar hazırlıyor, çalışanlarla birebir görüşmeler gerçekleştiriyor ve buna göre iyileştirme aksiyonları alıyor.

GEFCO Türkiye, çalışanlarına yolsuzlukla mücadele kapsamında hediye alınıp verilmesini yasaklayan bir taahhüt imzalattırdı ve tedarikçilerden de bu global sosyal sorumluluk ilkelerine uymalarını isteyen taahhütler aldı.

GEFCO’nun kuruluş ilkelerini garanti altına alan bir anlaşma
Grup uluslararası düzeyde büyümeye devam ederken Anlaşma da faaliyetler konusunda bir teşvik ve önemli bir referans noktası özelliği taşıyor.

İş sağlığı ve güvenliği GEFCO için bu yıl da çalışmaların odaklandığı önemli bir alan olmayı sürdürdü. Çalışanlara mümkün olan en iyi çalışma şartlarının sağlanmasının yanı sıra özellikle yeni gerekliliklere adapte olmalarına yardımcı olmak suretiyle işlerinin devamlılığını sağlamak, giderek önem kazanan kaygı noktaları oldu.

Anketler yapma ve öneride bulunabilme sistemleri gibi yeni yöntemler kullanılarak çalışanların seslerini duyurmaları sağlandı.

Kurumsal sosyal sorumluluk bu Anlaşmanın odak noktası olmakla birlikte, 2010 yılında anlaşmaya çevreyle ilgili taahhütler, özellikle ISO belgelendirmeleri enerji tüketim verilerinin toplanması da anlaşmaya eklendi. Bu taahhütleri desteklemek amacıyla bütün şirketlere en iyi çevresel uygulamaları içeren bir klavuz dağıtıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim