• BIST 9703.16
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Geleceği LED lambalar aydınlatacak

Geleceği LED lambalar aydınlatacak
Şimdilik sadece elektronik cihazların ekranlarında kullanılan LED teknolojisi, 5-6 yıl içinde mekan aydınlatmasında da vazgeçilmez olacak.

Geleceği LED lambalar aydınlatacak

Şimdilik sadece elektronik cihazların ekranlarında kullanılan LED teknolojisi, 5-6 yıl içinde mekan aydınlatmasında da vazgeçilmez olacak.

Tasarruf, çevre sağlığı ve verim açısından çok daha avantajlı olan LED (Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot) lambalar yakın zamanda günlük hayatta hızla yaygınlaşarak ampul ve floresanların yerini alacak.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen Fakültesi Dekanı ve Nano Teknoloji Merkezi Yürütücüsü Prof. Dr. Sezai Elagöz, diyotların elektronik çağının temeli olduğunu, yüksek hızla geliştiğini belirterek, ''Günümüzde fitilli lambalar, floresan lambalar aslında verimsiz ışık kaynakları. Çünkü bunlar ürettikleri ışından daha çok ısıtmaya enerji harcamaktadır'' dedi.

LED lambaların fitil ısınması gerekmediği için hemen hemen harcadıkları enerjinin tamamını aydınlatmaya harcadıklarını ifade eden Prof. Dr. Elagöz, şunları kaydetti:

''Tabii dolayısıyla evlerimizi ışıklandırmada da bunları kullanmak istiyoruz. Yalnız önümüzde ciddi engeller vardı, o da mavi ışığın elde edilmesiydi. Çünkü beyaz ışık, mavi, yeşil, sarı ışıkların üst üste bindirilmesiyle elde ediliyor. Daha önce iki renk elde edilmişti ancak mavi ışıkta ciddi sorunlar vardı, yaklaşık 10-15 yıl kadar öncesinde bu sorunlar aşıldı ve günümüzde artık bunlar üretim aşamasına gelmiştir. Tabii bu çok yüksek bir teknoloji gerektirdiğinden ülkemizde üretilmemekteydi. Biz de burada bunun üretilme safhasını gerçekleştirmek istiyoruz. Tabii bu üç renkte üretildiği zaman bunları aynı pakette birleştirerek beyaz ışığı elde etmek mümkün olacak. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerin yapabildiği bir şeyi Türkiye olarak bizler de yapabileceğimiz için bu çalışmaları devam ettirmekteyiz. Fazla değil yakın gelecekte, 5-6 yıl sonra artık evlerimizde bu LED'leri göreceğiz. Şu anda da görüyoruz ama yeterince aydınlık değiller, yeterince de ucuz değiller. Ama 5-6 yıl içerisinde bu üretim sorunları da kalkacak ve bunları her yerde göreceğiz. Türkiye'nin bir an evvel bu teknolojik sahaya girmesi gerekiyordu, biz de bunu kendi çapımızda yapmaya çalışıyoruz.''

''GÜNLÜK HAYATIMIZA GİRİŞİ KAÇINILMAZ''

Ampul ve floresanların yerini zamanla LED ışıklandırma sistemlerinin alacağını söyleyen Elagöz, şöyle konuştu:

''Bu, geri dönüşümü olmayan bir şey. Zaten trafik ışıklarında da görüyoruz. Trafik ışıklarının büyük kısmı LED oldu şu anda. Yine otomobillerde görüyoruz. Ama en çok gördüğümüz yer aslında cep telefonlarımız ve LCD ekranlarımız. Hatırlarsanız cep telefonlarımız çok parlak değildi ama şu anda çok parlak ve netler. Bunlar, arka planında aydınlatma yapan LED'ler sayesinde bu hale geldi. Yakında projektörler çok daha küçük boyutlara inecek ve daha parlak olacak. Yani bizim şu anda tahmin edemeyeceğimiz birçok kullanım alanı olacak LED'lerin. LED teknolojisinin günlük hayatımıza girişi kaçınılmaz.''

LED LAMBANIN ÖMRÜ 40-45 YIL

LED teknolojisinin tasarruf ve çevre sağlığı açısından avantajlarına da değinen Prof. Dr. Elagöz, şunları söyledi:

''Bu ikisi de gerçekten önemli konular. Çünkü floresan lambalar olsun, cıva içeren lambalar olsun çevre sağlığı açısından oldukça zararlı malzemeler. Bunların çevrede yok olmaları da çok uzun zaman alıyor. Dolayısıyla LED'lerde böyle bir sıkıntımız yok. Dolayısıyla çevreye çok duyarlı malzemeler bunlar. Yine buna ek olarak bir de ömürleri çok önemli. Diğer lambalar biliyorsunuz bir yıl, iki yıl, bilemediniz üç yıl ömürlere sahipken şu anda LED lambalarda 40-45 yıl gibi ömürler zorlanmakta. Hatta slogan şu şekildedir, 'LED lambaları ömrünüzde en fazla iki kez değiştireceksiniz' diye. Bu konuda da çalışmalar hızla devam ediyor. İki açıdan da büyük gelişmeler yaşanacağı aşikar.''

Kendilerinin de üniversitelerinde bu teknolojiyi bir an evvel getirmek için ülkedeki diğer bazı gruplarla çalışmalar yaptıklarını ifade eden ''Biz de kimyasal büyütme metotlarıyla bu teknolojiyi ülkemize getirmeye çalışıyoruz'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim