• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

‘Gelecek için elimizde yeni projeler var’

‘Gelecek için elimizde yeni projeler var’
Ticari araçtaki yeteneklerini binek otomobile de taşımak istediklerini söyleyen Tofaş CEO’su Kamil Başaran, ellerinde 3-4 farklı yeni proje olduğunu ve üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Yeni Doblo ve Minicargo projelerini başarıyla geliştiren, Linea’yı güncelleyip Albea’nın üretimini bitiren Tofaş, önümüzdeki dönemde binek otomobil projelerine ağırlık vermeyi planlıyor. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, ellerinde Albea’nın boşluğunu dolduracak binek ve hafif ticari, birden fazla proje olduğunu belirtirken, Fiat’ın yeni model atağında etkin rol oynamaya hazır olduklarının da mesajını veriyor.
 

Linea’nın yanına yeni bir proje daha koymak için çalıştıklarını söyleyen Başaran, “Linea’nın yarattığı hacim içinde çok fırsatlar olduğunu görüyoruz. Bunun için her anlamda ortaklarımızla konuşuyoruz” dedi. Özellikle Albea’nın bulunduğu sınıfa çok önem verdiklerini, söz konusu sınıfta dünyada da büyük boşluk olduğunu düşündüklerini ifade eden Başaran, “Tofaş’ın binek araç geleceği kapsamında, bir ya da birkaç farklı araçla bu sınıfta yer alma potansiyelimiz var” diye konuştu.

‘Somut projelerimiz var’

Tofaş’ın, Fiat’ın EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesi için geliştireceği ürünlere Ar-Ge ile destek vermeyi hedeflediğini söyleyen Başaran, işbirliği için çalışma halinde olduklarının altını çizdi. Öncelikle Ar-Ge’yi güçlendirmek için kolları sıvadıklarını anlatan Başaran, “Bu ay Ar-Ge personel sayısını artırmaya başladık. Yıl sonuna kadar 500’lü rakamlara gelmek istiyoruz” dedi.

Fiat-Chrysler ortaklığının fırsatlar içerdiğine değinen Tofaş CEO’su Başaran, “Elimizde somut projelerimiz var. Görüşmeler sürüyor. Ar-Ge’mizi bu yüzden güçlendiriyoruz. İhracat ayağı da olan, belli satış hacmine sahip projeler” diye konuştu. Fiat ve Chrysler CEO’su Sergio Marchionne’nin açıklayacağı, 2014’e kadar pazara sunulacak yeni modellerde Tofaş’a da büyük fırsatlar çıkacağını söyleyen Başaran, şöyle devam etti:

Tofaş’a fırsat çıkacak

“Fiat’ın Avrupa’daki dalgalanma nedeniyle bazı projelerini yavaşlatması ya da ertelemesi bize fırsat veriyor. Kozlarını daha doğru ortamda oynamak istiyor. Önümüzdeki günlerde Marchionne’nin açıklayacağı planlardan Tofaş’a çok fırsat çıkacak. Tofaş, buradaki önemli oyunculardan biri.”

Yerli marka otomobil projesinin rafa kalkmadığını da hatırlatan Başaran, “Yılın ikinci yarısında ortaklarımızla teşvikler ve diğer gelişmeleri değerlendirip somut bir sonuca ulaştıracağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Krizdeki başarılı performansa Marchionne’den teşekkür geldi

Kriz döneminde başarılı performans sergilediklerini, bu dönemde Fiat dünyasında Tofaş’ın öneminin arttığını vurgulayan Başaran, sergiledikleri performansın, geçtiğimiz haftalarda Yönetim Kurulu toplantısı için gelen Sergio Marchionne tarafından da takdir edildiğini söyledi. Başaran, “Tofaş’ın başarıları, sayın Marchionne’ye de güven veriyor. Kendisi de bunu dile getirdi ve çalışmalarımızdan ötürü teşekkür etti” dedi.

Kapasite açısından yüzde 70’lerde olduklarını hatırlatan Başaran, “Kriz döneminde Fiat’ın Avrupa’daki en karlı ve sağlıklı fabrikası Tofaş’tır diyebiliriz” ifadesini kullandı. Yılın ikinci yarısında iç ve dış pazarlarda dinamiklerin değişmesi halinde yüzde 70 kapasitenin üzerine çıkabileceklerini söyleyen Başaran, üretim adetlerinde geçen yılki 300 binli adetleri yakalayabileceklerini kaydetti. Tofaş, bu yılın ilk yarısında 133 binden fazla araç üretti.

Latin Amerika’ya ihracat artıyor

Avrupa’da yaşanan yüzde 28’lik gerileme, Tofaş’ı çok etkilememiş. Opel ve Vauxhall için Combo’yu üreten Tofaş, Latin Amerika pazarına yaptığı ihracatla da kayıplarını telafi etmiş. İhracatının üçte birini de, bu yeni pazarlara yapmış.

Meksika’ya yaptığı Linea ihracatının sonrası Peru, Şili ve Arjantin’e de giren Tofaş, bu ülkelere Doblo’nun yanı sıra Fiorino ihraç etmeye başladı. Amaçlarının bu pazarlarda kalıcı hale gelmek olduğunu belirten Başaran, “Hedefimiz, yıllık 10 binli rakamlara ulaşmak” dedi. Rusya pazarının da açılmaya başlayacağını söyleyen Başaran, 2013’ten itibaren bu pazara da yıllık 10 binli rakamlarda ihracat gerçekleştireceklerini kaydetti.0

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim