• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Geleneksel 5. Hamsi ve Horon Festivali

Geleneksel 5. Hamsi ve Horon Festivali
Esenler Dörtyol Meydanı, 5. kez düzenlenen Hamsi ve Horon Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Festivalde vatandaşlar bir yandan ekmek arası hamsilerini yiyerek, diğer yandan da kemençe ve tulum eşliğinde oynadılar.

Esenler Rizeliler Derneği,  bu yıl da Karadeniz kültürünün yaşatılmasına katkı sunmak amacıyla Esenler Belediyesinin katkılarıyla “Hamsi ve Horon Festivali” düzenledi.
Esenler Dörtyol Meydanı’nda gerçekleşen festivale,  AK Parti Milletvekili Osman Aşkın Bak, MHP Milletvekili Durmuş Ali Torlak, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler Rizeliler Dernek Başkanı Önder Yılmaz Mengene,  AK Parti İlçe Başkanı Umut Özkan, CHP İlçe Başkanı Halil Özden, MHP İlçe Başkanı Ahmet Fidan, Saadet Partisi İlçe Başkanı Tuğrul Yalçınkaya, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk, STK Başkan ve temsilcileri, Ulusal ve Yerel Basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Renkli ve coşkulu görüntülere sahne olan festivalde, kemençe ve tulum eşliğinde horonların çekilmesi ve Karadeniz’e özgü halk oyunlarının sergilenmesiyle başladı.

ÇAYKUR ÜCRETSİZ ÇAY İKRAM ETTİ

Bir taraftan hamsi ikramı yapılırken, diğer taraftan ÇAYKUR Tırın’da ve Karali Çay standında ücretsiz çay ikramı yapıldı. Esenler Rizeliler Derneği'nin bir diğer önemli programı kan ver hayat kurtar- İnsanımız için kan bağışında bulun, kan bağışı kampanyası ise Kızılay işbirliği yoğun bir ilgi ile gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Başkanımız Önder Yılmaz Mengene; "Sayın milletvekillerim, Sayın Kaymakamım, Sayın Esenler Belediye Başkanım, davetimize icabet ederek bugün aramızda olan çok değerli belediye başkanlarım, Siyasi partilerimizin değerli ilçe başkanları ve yöneticileri, kıymetli muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın
Değerli başkanları ve temsilcileri,  basınımızın güzide mensupları, kıymetli Esenlerliler ve İstanbul’un dört bir yanından Festivalimize katılan Sevgili Rizeli hemşerilerim, hanımefendiler beyefendiler; Esenler Belediyemizle ortaklaşa düzenlediğimiz 5. Hamsive Horon Festivalimize hepiniz Hoşgeldiniz Safalar getirdiniz.
Rize’ye olan sevdamızı türkülerimizle ve şiirlerimizle ifade ediyoruz. Bir şiirimizde ne güzel ifade ediyor şairimiz;
Yağmur yağar bir yandan
Gemi gelir limandan
Her şeyi unuturum
Rize çıkmaz aklumdan
Rize’nin yağmuru bol, güneşi ise oldukça nazlıdır. Yurdumuzun en seçkin doğal güzelliklerini bağrında toplamış olan Rizemiz, aynı zamanda dağlarının görkemi ile, Karadeniz’e kısa aralıklarla akan coşkun ırmaklarıyla Türküsünü söyler. Orada yeşil, bazen ağaç olur, bazen asma olur, bazen çimen olur, bazen ise çay olur; tırmanır
Yamaçlara göklere; gider Fadime’nin gözünde renk olur. Orada mavi, denize inmiş bir gök saltanatıdır.

Türlü değişimleriyle denge olur, uyum olur. Ve yine orada: İnsanların en gözü pek olanı, en çalışkanı ve en dik duranı doğar.
Rize dünya liderleri yetiştirir. Rize dünyaya lider yetiştirir. Bizler de Karadeniz'in çoksusunu hamsinin enerjisini, yağmurun bereketini Esenlerimize kazandırmak adına; Esenler Rizeliler Derneği’ni kurduk. Hem doğduğumuz yeri hem de doyduğumuz yeri memleketimiz olarak gören bizler, yaşadığımız yer olan Esenler’de bir takım faaliyetler yaparak fayda sağlamak hem de Rizemizi temsil etmek adına çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu bağlamda kurulduğumuz günden bu yana Esenler de dernekçilik adına birçok yeniliğe imza attık. Hemşerilerimizi bir araya getirmek için kahvaltı buluşmaları, seminerler, piknikler düzenlemenin yanı sıra; her yıl düzenli olarak Kan Bağışı Kampanyaları, Aşure Dağıtım Programları, Ramazan İftar Etkinlikleri düzenledik.
Bunların yanında Esenler Rizeliler Derneği ile özdeşleşmiş olan ve şuan da yapmakta olduğumuz Hamsi ve Horon etkinliğimizi geleneksel hale getirdik. Bu yıl 5.sini düzenlediğimiz Hamsi ve Horon Festivalimiz; her yıl ulusal yazılı ve görsel basında yer alarak Esenlerimizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır. Esenler Rizeliler Derneği olarak bundan sonra da Esenlerimizin yararına olan faaliyetler yapmaya ve bu zihniyette yapılanları da desteklemeye devam edeceğiz.
5.yılımızda 5 yıldızlı bir festival yapmak adına aylardır Yönetim Kurulumuzla beraber çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar kapsamında bizler desteklerini esirgemeyen değerli Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Tevfik Göksu’ya Huzurlarınızda: şahsım, yönetim kurulum ve tüm Rizeliler adına teşekkür ediyorum.
Belediyemizin yanı sıra festivalimize destek sağlayan değerli sponsorlarımız:  
Cihantürkİnşaata,  Kahvecioğlu İnşaata, İmza Asansöre, Gündoğdu Aliminyuma, Kardeşler Makinaya,Gimaş Gıdaya, Avek Otomotive,  Aderans İnşaata, Dilek Pastanesine, Mengeneler Dironi Cafeye, Nagel Makinaya, Karali Çaya, Üçel Helvaya, Buzdağı Sularına ve ÇAYKUR’a katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ayrıca derneğimize her daim maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen kıymetli hemşerimiz Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Orhan Oğuz Türk ’e yine şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum. Kıymetli misafirler; sözlerimi
tamamlarken son olarak hepinizi en kalbi duygularımla tekrar selamlıyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyor iyi eğlenceler diliyorum" dedi.
Festivalde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Hamsi ve Horon Festivalinin geleneksel hale geldiğini söyledi. 2 yıl öncesine kadar Esenler’in böyle festivaller yapacak imkânı olmadığını belirten Göksu, Dörtyol Meydanı’nda yapılan düzenlemelerle birlikte meydanın büyüdüğünü ve artık festivallere ev
sahipliği yaptığını vurguladı. Dörtyol Meydanı’nın Esenler’e yeni bir nefes ve soluk kazandırdığını söyleyen Göksu, yerel seçimlerden sonra meydanın daha da büyüyeceğini ifade etti. Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak birer konuşma yaptı.

RİZE BİRLİĞİ VE DİRLİĞİ TEMSİL EDER

Hamsi ve Horon Festivali’ni, Rizeliler Derneği’yle birlikte düzenlediklerini söyleyen Göksu, “Rize bu ülkenin harcıdır. Rize bu ülkenin birliğini ve dirliğini temsil eder. Bugün nasıl dünya enerjisini Türkiye’den alıyorsa, Türkiye de enerjisini Rize’den almaktadır” dedi. “Karadenizli kardeşlerimizin bu ülkenin birliğine ve dirliğine her şeyden önce Esenler’in heyecanına ne kattığını çok iyi biliyoruz” diyen Göksu, Hamsi ve Horon Festivali gibi çeşitli festivallere ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİMİZ

Göksu’dan sonra konuşan Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal ise; Karadeniz’in sadece hamsi ve horondan ibaret değil, aynı zamanda çayıyla, mısır ekmeğiyle ve lahanasıyla meşhur olduğunu söyleyerek, “Bunlar bizim kültürel zenginliklerimizdir” dedi. Esenler'de yaklaşık 593 derneğin olduğunu belirten Ünal, “Bu tören şunu gösterdi; Demek ki bu dernekler, faaliyetlerini meydanda sergilemeli ve sizlerin önünde kültürlerini göstermeli, tanıtmalı.
Özellikle Rizeliler Derneği’nin çıtayı biraz daha yukarı çektiğini görüyoruz. Darısı diğer derneklerimize” dedi.
Törende konuşan MHP Milletvekili Ali Torlak da “Siyasi partiler zaman gelir fikirlerinde çatışabilirler.  Bizler farklı fikir söyleyebiliriz. Ama bu devletin birliği ve beraberliği için siyasi partilerin hepsi emin olun hep el eleydiler ve bundan da asla vazgeçmeyeceklerdir” dedi. Torlak, festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti.

TÜRKİYE’NİN GERÇEK MANZARASI BU

Festivalde olmaktan mutlu duyduğunu belirten AK Parti Milletvekili Osman Aşkın Bak ise; “Biraz evvel horonu izlerken katılımcıların heyecanını coşkusunu, birlik ve beraberliğini görünce işte Türkiye’nin gerçek manzarası bu dedim. Çünkü Türkiye birliğiyle beraberliğiyle geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyor” dedi.
Aşkın Bak, “Bu tablon Türkiye’nin ihtiyacı olan, birlik ve beraberliğin gerekli olduğunu gösteren bir tablo. Bu güzel tabloyu her zaman görmek istiyoruz” diye konuştu.

PROTOKOLDEN BALIK- EKMEK İKRAMI

Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Göksu, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte tonlarca hamsinin pişirildiği 20 metre uzunluğundaki mangalın başına geçerek, hamsileri ekmek arası yaparak vatandaşlara ikram etti. Mangalın önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, hamsiye büyük ilgi gösterdi.

Hamsi ikramının ardından kaldığı yerden devam eden festival, Yerel sanatçı Erol Şahinden sonra, Karadeniz müziğinin sevilen ismi İsmail Türüt’ün sahne almasıyla daha da hareketlendi. Sahneye alkışlar eşliğinde çıkan Karadenizli sanatçı Türüt, söylediği Karadeniz türküleriyle festivale katılanları coşturarak, herkese keyifli dakikalar yaşattı. Şarkı aralarında yaptığı esprilerle de dikkat çeken Türüt, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İsmail Türüt’e sahnede çiçek takdim ederek festivale verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Konser ile, 10 ton hamsinin 3 saatte tüketildiği festivalde kapanış ise tulum ile oldu.
 

TULUM İLE KAPANIŞ MUHTEŞEM OLDU

Tulum Üstadı Hüseyin Yeşilırmak, tarafından çalınan tulum ile alanda bir kez daha büyük bir horon halkası kuruldu ve horonun ardından seneye 6. buluşmak üzere 5. Hamsi ve Horon Festivali sona erdi.

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim