• BIST 9679.8
  • Altın 2487.084
  • Dolar 32.4307
  • Euro 34.446
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Gemi inşa sanayide cezalar el yakacak

Gemi inşa sanayide cezalar el yakacak
İzin alınmadan veya bildirimde bulunmadan gemi inşa, tadilat, bakım-onarım ile çekek faaliyeti yapılan yerler ile aynı şekilde gemi geri dönüşümü yapan yerlere 500 bin liraya kadar para cezası geliyor

Gemi İnşa ve gemi geri dönüşüm sektöründe cezalar el yakacak. İzin alınmadan veya bildirimde bulunmadan gemi inşa, tadilat, bakım-onarım ile çekek faaliyeti yapılan yerler ile aynı şekilde gemi geri dönüşümü yapan yerlere 500 bin liraya kadar para cezası geliyor.

Denizcilik Müsteşarlığının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlanmasının ardından sektörle ilgili bazı yönetmeliklerde değişikliklere gidiliyor.

Gemi Geri Dönüşümü Hakkında Yönetmelik Taslağı ile Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerleri Yönetmelik Taslağı, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürlüğü internet sayfasında görüşe açıldı.

Söz konusu yönetmelikler, tesislerin belirtilen faaliyetin dışında kullanılması, izin alınmadan veya bildirimde bulunmadan gemi inşa, tadilat, bakım-onarım ile çekek faaliyeti ve gemi geri dönüşümü yapılması, tesise ait alan bitişiğinde kaçak dolgu tespit edilmesi gibi durumlarda ağır para cezaları öngörüyor.

-Tersane, tekne imal ve çekek yerleri-

Yeni kurulacak olan tersane, tekne imal ve çekek yerlerinin işletme izinleri, tevsi ve modernizasyon amaçlı başvurular, başvuruların değerlendirilmesi, denetlenmesi ve diğer kurumlara verilecek görüşler ile ilgili usul ve esasları düzenleyen Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerleri Yönetmelik Taslağı'na göre, ilgili liman başkanlığınca tesisin, belirtilen faaliyet dışında kullanıldığının tespiti halinde, tersaneler için 15 bin, tekne imal yerleri için 7 bin 500, çekek yerleri için 2 bin lira idari para cezası verilecek.

İzin alınmadan veya bildirimde bulunmadan gemi inşa, tadilat, bakım-onarım, çekek faaliyeti yapıldığı tespit edilen tesislerden tersaneler için 10 bin, tekne imal yerleri için 3 bin, çekek yerleri için 2 bin lira, kıyı ve sahil şeridi dışındaki kapsam dışı tesislerde 2 bin, kıyı ve sahil şeridindeki kapsam dışı tesislerde tersane için 10 bin, diğerleri için 5 bin lira idari para cezası verilecek. Aynı faaliyetin tekrarı halinde cezalar katlanarak 500 bin liraya kadar çıkacak.

Bakanlıktan izin almadan faaliyet gösteren tesisin tespiti halinde, tersaneler için 15 bin, tekne imal yerleri için 10 bin, çekek yerleri için 5 bin lira idari para cezası verilecek ve liman başkanlığı, tesisin faaliyetinin durdurulmasını ilgili mülki amirden talep edecek.

Yüzer havuz çalıştırılırken çevre, can ve mal emniyeti açısından perdeleme sisteminin kullanılmaması, yüzer havuz, kuru havuz ve yarı ıslak kızağa gemi alınmadan veya gemiler denize indirilmeden önce zemin temizliklerinin yapılmaması halinde, liman başkanlığınca tersaneler için 10 bin, tekne imal yerleri için 7 bin, çekek yerleri için 3 bin lira idari para cezası uygulanacak. Aynı faaliyetin tekrarı halinde cezalar katlanarak 500 bin liraya kadar artacak.

Tesise ait sabit ve hareketli kaldırma vinçlerini kullanan operatörlerin tesisin daimi personeli veya diplomalı/sertifikalı olmadığı tespit edildiğinde, tersaneler 5 bin, tekne imal yerleri 3 bin, çekek yerleri 2 bin lira idari para ceza ödeyecek. Aynı faaliyetin tekrarı halinde cezalar katlanarak 500 bin liraya kadar çıkacak.

Tesise ait alan bitişiğinde kaçak dolgu tespit edilmesi halinde liman başkanlığınca tersanelere, tekne imal yerlerine ve çekek yerlerine 30 bin lira idari para cezası verilecek. Aynı faaliyetin tekrarı halinde cezalar katlanarak 500 bin liraya kadar aratacak.

İnceleme, tespit ve denetim komisyonunca yapılan denetimlerde uygunsuzluk ve/veya eksiklik tespit edilmesi halinde, Eksikliğin giderilmesi için bu tesise eksikliğin durumuna göre süre verilebilecek. Verilen süre sonunda, belirlenen uygunsuzluk ve/veya eksikliğin giderilmemesi halinde liman başkanlığınca aşağıda belirtildiği gibi tesis türlerine göre idari para cezası verilecek.

Para cezası verildiği gün itibariyle ilave süre verilecek. Verilen ilave süre içerisinde de eksikliğin giderilmemesi durumunda tesisin faaliyeti Bakanlık tarafından 3 ay askıya alınacak. Askıya alınma sebebinin ortadan kalkması sonrası yapılacak müracaat Bakanlık tarafından değerlendirilerek tesisin faaliyetine izin verilebilecek. Askıya alınma süresi içerisinde de eksikliğin giderilmemesi durumunda tesisin faaliyeti iptal edilecek.

-3 kez para cezası alan tesisin faaliyeti 3 ay askıya alınacak-

Faaliyet amacı dışında kullanımda 2 yıl içinde 3 defa İdari para cezası uygulanan tesisin faaliyeti üç ay askıya alınacak. Yeniden yapılması durumunda iptal edilecek.

İdarece, faaliyet izinleri iptal edilen tesislere, iptal tarihinden itibaren 6 ay süreyle faaliyetine izin verilmeyecek. Bu sürenin sonunda tesis yetkilisince yeniden başvurulması halinde, bu tesis ilk defa izinlere yönelik başvuruda bulunmuş gibi değerlendirilecek.

Tesisin faaliyet izninin iptal edilmesinin veya askıya alınmasının diğer resmi kurumlarca talep edilmesi halinde, talep idarece değerlendirilerek işlem yapılacak.

Diğer resmi kurumlar tarafından tesisin faaliyetinin durdurulması halinde, Bakanlığın incelemesi sonucunda tesisin faaliyet izni askıya alınacak veya iptal edilecek.

Mevcut tesisler kısmi işletme iznini 31 Aralık 2014 tarihine kadar, işletme iznini ise 31 Aralık 2015 tarihine kadar alacak. Devir unvan ve hisse değişikliklerinde de aynı tarihler geçerli olacak.

Çelik yapılı yüzer havuzların planlarına göre konstrüksiyon elamanlarının, beton yapılı yüzer havuzların ise betonarme dışındaki konstrüksiyon elamanları kalınlıklarının ölçümünü içeren yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınacak klas sörvey uygunluk raporunun yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 5 yılda bir Bakanlığa ibrazı zorunlu olacak. Mevcut yüzer havuzlar için 31 Aralık 2012 tarihine kadar yüzer havuz işletme izin belgesi alınacak.

Askeri ve polis tesisleri hariç, 13 Şubat 2009 tarihinden önce faaliyette bulunan kapsam dışı tesisler, ilgili kurumlarından alınmış/alınacak faaliyet konusuna uygun iş yeri açma ve çalışma ruhsatı-izin belgesini, 31 Aralık 2015 tarihine kadar Bakanlığa ibraz edecek.

-Gemi geri dönüşümü-

Gemi geri dönüşüm tesislerine ait teknik ve sosyal altyapılar ile gemi geri dönüşüm faaliyetlerinin düzenlenmesi amacı ile hazırlanan Gemi Geri Dönüşümü Hakkında Yönetmelik Taslağına göre ise gemi geri dönüşüm izinleri, gemi sanayi veritabanı programı üzerinden alınacak. Tesislerde geri dönüşümü yapılacak her gemi için, ilgili liman başkanlığından gemi geri dönüşüm izni alınması zorunlu olacak.

Gemilerin geri dönüşüm sürecinde ortaya çıkacak her türlü atıkların, alınması, taşınması ve geçici depolama işlemleri ilgili atık yönetmelikleri uyarınca gerçekleştirilecek.

Tesis işleticisi, deniz güvenliği, çevre, can, mal emniyeti, iş sağlığı ve iş güvenliği bakımından ilgili mevzuata göre gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Tesislerdeki her türlü kaldırma, taşıma ve çekme araçlarını kullanan operatörler tesisin daimi personeli olmak zorunda. Operatör ve kalifiye elemanların diplomalı/sertifikalı olması zorunlu olacak.

Gemi geri dönüşümü, geminin geri dönüşüm izninin verildiği tesiste yapılacak. Tesisin, yönetmelikte belirtilen faaliyet dışında kullanılması, izin alınmadan veya bildirimde bulunmadan gemi geri dönüşüm faaliyeti yapılması, tesise ait alan bitişiğinde kaçak dolgu tespit edilmesi gibi durumlarda ilgili liman başkanlığınca 5 bin liradan 30 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Aynı faaliyetin tekrarı halinde cezalar katlanarak 500 liraya kadar çıkabilecek.

Yönetmelik taslağına göre, mevcut tesisler için 31 Aralık 2015 tarihine kadar işletme iznini almak zorunda. Devir unvan ve hisse değişikliklerinde de aynı tarih geçerli olacak. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim