• BIST 9716.25
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Gemi inşada Rusya - Finlandiya ortaklığı

Gemi inşada Rusya - Finlandiya ortaklığı
Son dönemde gemi inşa alanındaki ortaklık arayışlarıyla dikkat çeken Rusya, son olarak Ulaştırma Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu çok amaçlı arama-kurtarma gemisinin inşası için Finlandiya ile işbirliği yoluna gitti.

Gemi inşada Rusya – Finlandiya ortaklığı

Son dönemde gemi inşa alanındaki ortaklık arayışlarıyla dikkat çeken Rusya, son olarak Ulaştırma Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu çok amaçlı arama-kurtarma gemisinin inşası için Finlandiya ile işbirliği yoluna gitti.

Arctech Helsinki Shipyard ile Shipyard Yantar JSC’nin ortak konsorsiyumla kazandığı projenin bedeli 76 milyon Euro dolayında. Acil ihtiyaçlar kapsamında çıkılan ihalenin şartnamesine göre geminin inşasına bir an evvel başlamak durumunda olan girişimci firmalar, Aralık 2013’te gemiyi teslim etmeyi taahhüt ettiler. Anlaşmaya göre çelik inşası Rusya Birleşik Gemi İnşacılar Birliği üyelerinden Yantar tersanesi tarafından üstlenilen geminin donatımı, seyir tecrübeleri ve teslimi Arctech Helsinki tersanesi tarafından gerçekleştirilecek. İhale süreci ve geminin inşasıyla ilgili Fin basınına bilgi veren Arctech Helsinki tersanesi Yönetim Direktörü Esko Mustamäki, “Bu siparişi Arctech Helsinki tersanesinin dünya gemi inşa pazarındaki yerini teyit eder bir gösterge olarak kabul ediyoruz. ‘Ice-class’ tabir edilen gemilerin inşasında ve arktik koşullara uygun teknolojinin kullanılmasında tamamen yeni bir dizayn olacak bu gemiyle birlikte yeni bir adım atıyoruz. Bu yüzden projeye özel önem verdiğimizi söyleyebilirim. Ayrıca bu siparişle birlikte 2012 ve 2013 yıllarını da iş yükü açısından verimli geçirmeyi garantilemiş olduğumuzu belirtmeliyim.” şeklinde konuştu. Fin basınında yer alan haberlere göre; yeni teknolojilerle inşa edilecek çok amaçlı, buz kıran özellikli arama-kurtarma gemisinde yakıt sızmasını ve deniz kirliliğini önleyici çevreci sistemler de yer alacak. Geminin dizaynı “Aker Arctic Technology” tarafından Arctech Helsinki Shipyard için geliştirilen ARC 100 konseptine uygun şekilde oluşturulacak. Söz konusu konsept uyarınca asimetrik gövdeli inşa edilecek gemide üç adet azimut pervane bulunacak ve gemi hem ileri-geri hem de çapraz yönlerde seyredebilecek. Buz kırıcı olarak 1 metre kalınlığındaki buz tabakasında kesintisiz seyir yapabilecek gemi ayrıca “oblique mode” adlı verilen sistemle 60 santimetrelik buz tabakasında 50 metre genişliğinde bir kanal açarak da ilerleyebilecek. 76,4 metre uzunluğunda ve yaklaşık 20,5 metre genişliğinde olacağı açıklanan gemi çoğunlukla buzda kanal açma operasyonlarında kullanılacak ancak yedekleme, arama-kurtarma ve deniz kirliliğini önleme konularında da aktif faaliyet gösterebilecek. Bu amaçlarla geminin kötü hava ve dalga koşullarında da operasyonel olarak kullanılması mümkün olacak.

Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası gemi inşa alanında bir dönem organize olmakta zorlanan Rusya’da, birbiri ardına yaşanan ekonomik krizler de bu alana yatırım yapılmasının önünü tıkamıştı. Teknolojisi eskiyen Rus tersanelerinin Uzakdoğulu rakiplerine yetişme ve onlarla yarışma konusunda büyük sıkıntılar yaşaması Rus ticaret filosunun yaşlanması ve bir kısmının atıl kalması tehlikesini de beraberinde getirmişti. Geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada bu konuya da değinen Vladimir Putin, kendisine gelen raporlarda Rusya’nın 2015 yılı itibariyle iç ve dış su yollarında kullanmak üzere aralarında ice-breaker, yük gemisi, kurtarma gemisi ve tankerlerin bulunduğu yaklaşık 350 geminin inşasına başlamak zorunda olduğunu kaydetmişti. Bilindiği gibi Rusya daha önce de amfibi çıkarma gemilerinin inşası için Fransa ile anlaşmaya varmıştı. 

Kaynak: Perşembe Rotası - Aysel Gençer

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim