• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Gemi sanayi merdiven altından kurtulmalı

Gemi sanayi merdiven altından kurtulmalı
GESAD Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven 5. yılına giren ve kuruluş protokolünün imzalanması beklenen Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi verdi.

Gemi sanayi merdiven altından kurtulmalı

GESAD Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven 5. yılına giren ve kuruluş protokolünün imzalanması beklenen Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi verdi.

Geleceğin gemileri başlığı altında Yeşil Gemi (Green Ship) Teknolojisinde gemi teçhizatları ve gemi yan sanayinin rolünü anlatan Özdemir Ataseven, son yıllarda büyük ölçüde etkisini göstermeye başlayan küresel çevre kirliliği sorununun, gelinen noktada temelde çevre kirliliğine bağlı “İklim Değişikliği” sorununu ortaya çıkardığını vurguladı. GESAD Başkan Yardımcısı, Avrupa Deniz Teçhizatı Kurulu (EMEC) Başkanı Van Gulpen’in “Leader Ship 2015” konferansına gönderdiği mesajda; çevre araştırma projelerinde Avrupa’nın daha büyük bütçeler ayırması gereğinin altını çizdiğini belirtti.

Yine çevre konusunda EMEC’in düzenlediği Deniz Teknolojisi Forumu’nda Kongsberg Maritime As Başkan Yardımcısı Lars Gorvell-Dahl’ın “Çevresel mücadele, ortaya çıkan bir fırsat ve çevreye duyarlı inovasyon gemi inşa gündeminin kendisidir” cümlesine de dikkat çekti. “Aslında dikkat çeken esas, bizleri ileriye götürecek bu çevresel tehdidin, önümüzdeki yıllarda araştırma, geliştirme ve uygulanabilirliğin lokomotifi olacağıdır” diyen Ataseven, denizcilik sektörünün yenilikçi, teknolojik araştırma geliştirme çalışmalarının lokomotifi olduğunu kaydetti.

Ataseven, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede etkin konumdaki deniz teçhizatının büyük rolü öne çıkmaktadır. Deniz teçhizatı; gemi inşa, gemi dönüşümü ve bakımı ve denizcilik yapıları için üretilen tüm ürünler ile hizmetleri kapsamaktadır. Sektör gemi inşa sürecinde büyük bir rol oynamaktadır. Tedarikçiler, etkinlikleri aracılığıyla deniz taşımacılığının sürdürebilirliği ve çevresel verimliliğini arttırmaya katkıda bulunmaktadırlar. Bir deniz taşıtının çevresel verimliliğindeki gelişmeler, yenilenmiş gemilerin veya daha önemlisi yeni inşaların üzerinde çeşitli teknik çözümlerin uygulanması yoluyla yapılabilir. Bu noktada ilk olarak Avrupa Teknoloji Platformu Waterborne’nun araştırma stratejisi içinde Green Ship projeleri yer almıştır”.

Geleceğin gemileri çalışmalarında Türkiye nerede?

GREEN SHIP Projesi’nin deniz taşımacılığında sıfır emisyonu hedefleyen, tüm denizcilik sektöründe tanınan bir EMEC projesi olarak geliştiğini vurgulayan GESAD Başkan Yardımcısı, “Uzakdoğu’dan Avrupa’ya denizcilik sektörü, “GREEN SHIP” teknolojisini ‘Geleceğin Gemileri’ ile eşdeğer tanımlamaktadır” şeklinde konuştu. “Şimdi bu kadar önemli sürdürülebilir deniz teknolojisi gelişimleri çalışmalarında Türkiye nerededir?” diye soran Ataseven, “Bu konuyu araştırma ve uygulanabilir hale getirmek, ülkemiz gemi sanayi açısından zaruri hale gelmiştir” dedi ve “AB 7. Çerçeve Ar-Ge projelerinde yer alan “CASMARE” projesinde olduğu gibi, ülkemizde de hızla, sürdürebilir deniz araştırmaları ve daha ileri düzeyde gelişmelere yönelik bir Koordinasyon Eylem Planı Projesi başlatılmalıdır” mesajını verdi.

Gemi sanayimiz merdiven altından kurtulmalı

Ülkemiz gemi sanayinde gemi teçhizatlarının yüzde 70’e varan kısmının dışarıdan ithal edildiğini belirten Ataseven, bilişim teknolojisinin baş döndürücü hızla gelişmesiyle birlikte dünya ekonomisinde etkin güç eksenlerinin de değiştiğini söyledi.

Yeşil gemi teknolojisine girebilmemiz ve söz sahibi olabilmemiz için IMO standartlarına uygun gemi teçhizatı üretimine geçmemiz gerektiğini vurgulayan Özdemir Ataseven, şöyle devam etti:

“Türkiye, gemi sanayini merdiven altından kurtaramazsa, ülkemiz gemi sanayinin gelişmesine ve daha önemlisi dünyada yaşanan gelişmelere nasıl katkı sağlayabilecektir? İhtisas ve organizasyon sağlanamazsa, nerede olduğumuzu ve neler yaptığımızı nasıl tespit edebiliriz? Ataseven, “Ülkemiz denizcilik sektörünün ‘en büyük’ araştırma geliştirme merkezinin kurulacağı, modern 85-90 gemi teçhizatı üretim fabrikalarının konuşlanacağı Yalova-Çiftlikköy Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda tüm yasal çalışmalar tamamlanmıştır” dedi.

Boşa zaman harcamayalım

Gemi sanayimizin gerilemekte olduğuna da değinen Özdemir Ataseven, “Ülkemiz; tedbirler alınıp, uygulamalar başlamaz ise ‘Yeşil Gemi’ teknolojisinden bahseden bir ülke değil, yepyeni tersaneleri başka ellere geçecek veya faaliyetleri sona erecek konuma gelecek bir ülke olacaktır” dedi. “Artık doğruya varmak için bir daha telafisi mümkün olmayan kıymetli zamanımızı boşa geçirmeyelim” şeklinde çağrıda bulunan Ataseven, iklim değişikliğine karşı çevre çalışmalarının dünyamız ve denizler için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Ataseven, sözlerini şöyle noktaladı:

“Denizler gemiler için, gemiler tersaneler için, tersaneler sanayiler için fırsattır. Sanayiler insanlar, ülkeler için, istihdam ve katma değer için, refah için gereklidir”…

Haber: Ayşe Olcay-Kara&Deniz Gazetesi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim