• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Gemi üretimi teşvik programına girecek

Gemi üretimi teşvik programına girecek
Kredi Garanti Fonu’ndan umduğunu bulamayan gemi inşa sektörünün uluslararası piyasada rekabet gücünü artırmak için hükümet çalışmalara başladı.

Gemi üretimi teşvik programına girecek

Kredi Garanti Fonu’ndan umduğunu bulamayan gemi inşa sektörünün uluslararası piyasada rekabet gücünü artırmak için hükümet çalışmalara başladı. DTO Başkanı Kalkavan’a göre ay sonuna kadar gemi üretimi teşvik programına girmiş olacak. Teşvik kapsamında gemilerden alınan yüzde 17 oranındaki verginin alınmaması gündemde fakat nakit destek kesinlikle olmayacak.

Kredi Garanti Fonu’ndan umduğunu bulamayan gemi inşa sektörünün tek umudu hükümetin teşvik programına girebilmek. Yılsonuna kadar somut bir adımın atılmasını beklediklerini dile getiren DTO Başkanı Metin Kalkavan “Gemi üretimi teşvik programına girecek” dedi.

Gemi Mühendisleri Haftası kapsamında yapılan ‘Gemi Sanayisinde Ekonomik Kriz ve Çıkış Önerileri’ konulu panelde konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, hükümetin sektöre en somut desteğinin Kredi Garanti Fonu olduğunu belirterek “Şuana kadar KGF’nin denizciliğe verdiği teminat 155 milyon liraya ulaştı. 1.5 milyon lirasını devlet şimdiden geri aldı. Teşvik kapsamından 14 gemi yararlandı, dokuzu bitti dördünün inşası ise sürüyor ve biri de iptal edileceğe benziyor. Bu gemiler tamamlandığı zaman toplam 400 milyon dolar ekonomiye kazandırılmış olacak” diye konuştu.

Son bir ayda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere birçok bakan ile görüşüldüğünü ifade eden Kalkavan, Ali Babacan’ın ‘bir şey vereceğiz ama nakde karşıyız’ cevabı aldıklarını belirterek “ Bu ay içinde somut bir hamleyi görmüş oluruz. Gemi üretimi teşvik programına girecek” dedi.

Devletin cebinden tek kuruş istemediklerini hatırlatan Kalkavan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fakat bu sektörde devlet olmadan oyunu tek ayakla oynama şansınız yok. Deniz Ticaret Odası olarak bu sektörün gelişimi için çok uğraşıyoruz. Ne başardığımızı hep beraber göreceğiz. Ama biz bu çalışmaları yaparken de devletin cebinden bir kuruş çıkmasını istemiyoruz. Bunu nasıl yapacaksınız diye soruyorlar bize. Çok basit, olmayan gemiden devlet sıfır vergi alıyor. Ama olan gemilerden devlet bizim hesabımızdan yüzde 16-17 net para alıyor. Geminin tipine göre bu oranlar değişiyor. Bunu almadığımız durumda ülke olarak rekabete girebiliriz. Biz hep aynı şeyi söylüyoruz. Dünya Ticaret Örgütü kuralları gereği şartlarımızı eşitleyin diyoruz. Çin, ve Kore tersanelerine devletlerinin verdiği desteğin aynısı bize verilsin dünya ile rakabet edilebileceğini gösteririz. Fakat fiyat tutmazsa burada hiçbir şey yapamazsınız. Avrupa Birliği sanki üyesiymişiz gibi bizi engelliyor, kendisi el altından her şeyi yapıyor, kendi sektörünü destekliyor. En çok da AB’nin kralı Almanya. Bizle en çok da Almanlar uğraşıyor. Çünkü bizim gemi inşa sanayisinde olmamız onlarını işine gelmiyor.   

Gemi inşada kapasite % 3’ün altına düştü

Denizcilik Müsteşarlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yeni inşa eden 70 tersane olduğunu söyleyen Kalkavan bu tersanelerin yılda 300 gemi inşa etme kapasitesi olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Tersanelerin sipariş defterinde, 2013 yılında teslimi gözüken sadece 8 gemi bulunuyor. Bunun dördü de sadece bir tersanede. Bugün sipariş alsanız en erken 2013’te teslim edebilirsiniz. Yeni siparişler alınmazsa Tür gemi inşa sanayisinin kapasite kullanımı yüzde 3’ün de altına inecek.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim