• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Gemi ve Yatlar e-haciz kapsamına alınıyor

Gemi ve Yatlar e-haciz kapsamına alınıyor
Motorlu kara taşıtlarına elektronik ortamda haciz uygulanmasına yönelik pilot uygulamanın kapsamı genişletiliyor. Gayrimenkuller, ziraat ve iş makineleri, uçak ve helikopterler ile yat ve gemiler de artık e-haciz kapsamında yer alıyor.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2015 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre, Emniyet Genel Müdürlüğü ile GİB arasında imzalanan protokol kapsamında motorlu kara taşıtlarına elektronik ortamda haciz uygulanmasına yönelik pilot uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması çalışması büyük ölçüde tamamlandı. Haber Türk'ün haberine göre bu kapsamda tüm vergi daireleri ve mal müdürlükleri, vergi ve sosyal güvenlik primi borçları başta olmak üzere kamuya ait alacakların tahsili amacıyla vatandaşların kullandığı kara taşıtlarına elektronik haciz koyabilecek duruma gelecek.

Kamu alacaklarının süratle tahsili, posta, kırtasiye gibi takip masrafları ile iş yükünün azaltılması ve zaman tasarrufu amacıyla e-haciz uygulamasının kapsamı genişletilecek. Bu amaçla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanarak elektronik ortamda gayrimenkul hacizlerine başlanacak.

PROTOKOL YAPILACAK

Milli Gemi Sicili, Türk Uluslararası Gemi Sicili ve Bağlama Kütüğü’nde kayıtlı gemi ve yatlara elektronik haciz uygulanabilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte hareket edilecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tutulan sicile kayıtlı özel jet, uçak, helikopter gibi sivil hava araçlarının elektronik ortamda haczedilebilmesi için bu genel müdürlükle protokol yapılacak.

Diğer taraftan ziraat odaları, ticaret ve sanayi odalarında tutulan sicillere kayıtlı iş makinesi türünden araçlarla ilgili bilgiler de elektronik ortamda araştırılarak e-haciz kapsamına alınacak.

19 BİN 842 ŞİRKET E-FATURAYA GEÇTİ, KAMUDA ÇALIŞMA VAR

Kayıtdışılığı azaltmak amacıyla başlatılan e-fatura sistemine geçen büyük mükellef sayısı 19 bin 842’ye ulaştı. Bu mükelleflerden 6 bin 845’i e-fatura kullanımını doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu amaçla geliştirdiği internet portalı üzerinden gerçekleştirirken, 2 bin 648 mükellef ve 1 kamu kurumu GİB portalıyla entegrasyon halinde çalışıyor. 10 bin 344 mükellef ve 4 kamu kurumu ise bu amaçla kurulmuş özel şirketler üzerinden e-fatura düzenliyor.
Halen 3 bin 892 firma ve 25 kamu kurumunun e-fatura sistemine entegrasyonuna ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bunların da katılmasıyla e-fatura düzenleyen mükellef sayısı 24 bine yaklaşacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim