• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Genç sürücüler ailelerini model alıyor

Genç sürücüler ailelerini model alıyor
Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu’nun 2013 sonunda tamamladığı araştırması; ebeveynlerin, gençlerin sürüş davranışları üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı.

Dünyanın önde gelen lastik üreticisi Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) tarafından yürütülen araştırmaya göre kötü sürüş alışkanlıkları ebeveynlerden çocuklarına geçiyor. Araştırma sonuçlarına göre ebeveynlerin kötü sürüş alışkanlıkları, genç sürücülerin yol güvenliği tutumlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorun en az Polonya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nde görülürken; İtalya, Fransa, Avusturya ve İspanya’da ise oran oldukça yüksek. Rusya’da ise özel bir durum ortaya çıkıyor. Eğitmenler Rusya’da ebeveynlerin çoğunluğunun (yüzde 72) çocukları için iyi bir örnek olduğunu düşünüyor. AB ortalamasındaki rakamlar arkadaş baskısının da gençlerin pervasızca sürüş eğilimi (yüzde 51) üzerinde büyük etkisi olduğu ortaya koyuyor.
Avrupa sürüş eğitmenleri arasında yapılan araştırma sonuçları, eğitmenlerin yaklaşık dörtte üçünün (yüzde 76) ebeveynlerin sürüş alışkanlıklarının genç sürücülerde kötü bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarıyor. Sürüş eğitmenlerine göre gençlerin ebeveynlerini rol model alma oranı Türkiye’de yüzde 86. Bu oran Belçika’da yüzde 62’ye kadar düşüyor. Yol güvenliğini evde çocuklara öğretme oranı AB ortalamasına göre yüzde 32 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 41’ e ulaşıyor.
Goodyear Avrupa, Orta doğu, Afrika Bölgesi (EMEA) Tüketici Lastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef araştırma bulguları hakkında, "Deneyimli eğitmenlerden alınan kaliteli sürüş dersinin yerini herhangi bir şey tutamasa da, bu bulgular güvenli sürüş davranışlarını aşılamanın evde ve erken yaşlardan itibaren başlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu araştırmanın, yeni nesil bilinçli sürücüler yaratma konusunda ebeveynlere bir uyarı çağrısı olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu Başkanı John Lepine ise "Bu bulgular, gençlerin direksiyon başında olumlu rol modellerine sahip olmasının ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Gençler erken yaşlardan itibaren iyi veya kötü alışkanlıklar kazanıyor. Anne babalar kendi sürüş alışkanlıklarının, çocuklarının yol güvenliği tutumlarını nasıl etkilediğini daha fazla farkında olursa, ortaya çıkacak sonucun daha güvenli yollar ve daha sorumlu genç sürücüler olacağına inanıyoruz” dedi.
Sürüş eğitmenleri, ebeveynlerin çocuklarının güvenli bir sürücü olma şansını artırmak için çocukları için olumlu bir örnek oluşturmak dışında, evde yol güvenliği hakkında konuşma, çocuklarının gelişimini ilk elden görmek için bir yolcu olarak sürüş derslerine katılma ve trafiğe kapalı alanlarda pratik yapmasını sağlama gibi çocuklarının sürüş eğitiminde daha büyük bir rol oynamanın da önemini vurguluyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim