• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Genel Energy Miran ile anlaşmaya vardı

Genel Energy Miran ile anlaşmaya vardı
Londra Borsası’na kote tek Türk şirketi olan Genel Energy Plc, Heritage Oil’in Miran sahasındaki yüzde 26’lık hissesini 156 milyon dolara satın almak üzere anlaştığını, kamuoyuna duyurdu.

Genel Energy’den, Miran’da 156 milyon dolarlık yeni satın alma

Genel Energy’nin Yeni Sahası Miran’da Türkiye’nin 7 Yıllık Gaz Potansiyeli Var.

Londra Borsası’na kote tek Türk şirketi olan Genel Energy Plc, Heritage Oil’in Miran sahasındaki yüzde 26’lık hissesini 156 milyon dolara satın almak üzere anlaştığını, kamuoyuna duyurdu. Yeni satın alma ile Miran sahasındaki hissesini 25’ten 51’e çıkaran Genel Energy, böylece Irak genelindeki en büyük doğal gaz yataklarından birinin çoğunluk hissesine sahip oldu.

Genel Energy Plc İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil; “Hızla büyüyen Türkiye’nin aynı oranda artan enerji ihtiyacına katkıda bulunma hedefimizin önemli bir mihenk taşı olan bu satın alma sayesinde, Miran sahasından Türkiye’nin kullanımına yıllar boyu yetebilecek gazı sağlayabileceğiz” dedi. 

Geçtiğimiz yıl 2 Milyar USD nakit pozisyonu ile Londra Borsası’na kote olan Genel Energy Plc, bu yıl sadece Kuzey Irak bölgesinde, yeni Miran satın almasıyla birlikte toplam 665 milyon USD’lik satın alma gerçekleştirmiş oldu.

Miran sahasına 450 milyon dolarlık dev yatırım

Genel Energy, Irak Kürt bölgesinde son yıllarda keşfedilen en önemli gaz sahalarından biri olan ve yüzde 25 hissesine sahip olduğu Miran petrol ve gaz sahasının yüzde 26 hissesini daha satın almak için Heritage Oil  ile anlaşmaya vardığını, Londra Borsası’na açıkladı. Genel Energy, Heritage Oil’e yüzde 26 ‘lık payı karşılığında 156 milyon USD ödeyecek.

Genel Energy ayrıca Heritage’in Heritage Energy Middle East Limited (HEME) firmasındaki hisseleri ile HEME’nin Miran sahasındaki bakiye hisselerini teminat olarak alıp, Heritage şirketine 294 milyon dolar tutarında kredi açtı. Kredi, karşılıklı olarak tercih edilmek ve Heritage şirketi hissedarlarının onayına bağlı olmak kaydıyla para ile değil, Heritage firmasının HEME’deki tüm hisselerinin Genel Energy’e transfer edilmesi suretiyle ödenecek.

Yeni yaptığı yüzde 26’lık satın alma ve Heritage’e açtığı 294 milyon krediyle birlikte sahaya toplam 450 milyon dolarlık dev bir yatırım yapan Genel Energy, Miran gaz sahasındaki mevcut %25’lik hissesini bu işlemle, ilk planda %51’e çıkardı ve sahanın ortak işletmecisi oldu.

Genel Energy, daha önce de Bina Bawi sahasında son üç ay içinde peş peşe yaptığı toplam 415 milyon USD’lik 2 satın almayla yüzde 44 hisseye ulaşarak, sahanın en büyük ortağı olmuştu.

Keşfedilmiş en büyük gaz sahasının yeni adı: Miran

Miran sahası, en muhafazakar tahminle yaklaşık 150 bcm gaz rezervi ile Irak’da keşfedilmiş en büyük gaz sahalarından biri. Sahada açılan kuyu adedi henüz sınırlı ve Genel Energy’nin bölgede uzun yıllara dayanan jeolojik tecrübesinin ve mevcut verilerin ışığında bu muhafazakar tahminin çok ötesinde hacimlerin bulunduğu hesaplanıyor. Sahanın rezerv miktarı, sadece Irak’da değil, son on yıl içinde dünyada karasal alanda yapılan en önemli gaz keşiflerden biri olarak öne çıkıyor.

Sepil: “Miran’dan Türkiye’ye yıllar boyu yetecek gazı sağlayabileceğiz”

Genel Energy Plc İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, yeni satın alma yaptıkları Miran sahası rezervlerinin Türkiye’nin asgari altı-yedi yıllık tüm gaz ihtiyacını karşılamasının mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Bir Türk-İngiliz ortaklığı olan Genel Energy'nin Irak Kürt bölgesinde son yıllarda keşfedilen en önemli gaz sahalarından biri olan Miran sahasında hissesini %51'e çıkarması, ticari stratejimize uygun olmanın ötesinde bizim için büyük önem taşımaktadır. Hızla büyüyen Türkiye’nin aynı oranda artan enerji ihtiyacına katkıda bulunma hedefimizin önemli bir mihenk taşı olan bu satın alma sayesinde, Miran sahasından Türkiye’nin kullanımına yıllar boyu yetebilecek gazı sağlayabileceğiz.  Irak Kürt Bölgesindeki uzmanlığımızı kullanarak uluslararası tecrübeye sahip kadrolarımızla sahadaki gazı Türkiye’ye en kısa sürede getirebilmek için çalışacağız.

Miran sahasının çoğunluk hisselerinin satın alınması, bizi sadece bölgedeki en büyük enerji oyuncusu yapmakla kalmıyor, Türkiye’nin enerji güvenliğine katkıda bulunabilecek özel bir yerde konumlandırıyor. Bu bilinç ve sorumlulukla elimizden gelenin en iyisini yaparak bölgenin ve Türkiye’nin barış içinde kalkınmasına katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.

Bu gaz Türkiye’yi rahat ettirir

Türkiye şu anda gaz ihtiyacının büyük bölümünü boru hatları ile başta Rusya olmak üzere, Azerbaycan ve İran’dan karşılıyor. Ayrıca Nijerya, Cezayir ve spot piyasalardan LNG ithal ediyor. Türkiye’nin 2011 yılında toplam gaz ithalatı 46 bcm civarında. Son on yılda gaz ithalatının artış oranı ise yüzde 100. Önümüzdeki on yılda da ithalat hacminin artmaya devam edeceği öngörülüyor. Bugünkü tüketim miktarları itibariyle, Miran sahası rezervlerinin Türkiye’nin asgari altı-yedi yıllık tüm gaz ihtiyacını karşılaması mümkün.

Miran gaz sahası üretiminin Türkiye’ye yönelmesi, bu suretle yeni bir gaz tedarikçisinin Türkiye pazarına girmesi, mevcut tedarikçiler arasındaki rekabeti etkilemesi ve bu yeni rekabetin fiyatlar, dolayısıyla toplam enerji maliyeti üzerinde de olumlu etkilerde bulunması bekleniyor.

Genel Energy, 2012’de bölgeye toplam 959 milyon dolarlık yatırım yaptı

Hali hazırda Kuzey Irak’ın en büyük petrol şirketi olan Genel Energy Plc, 2012 yılında satın almalar ile önümüzdeki yıllarda da liderliğini korumak üzere hareket ediyor.

Geçtiğimiz yıl 2 Milyar USD nakit pozisyonu ile Londra Borsası’na kote olan Genel Energy, bu yıl sadece Kuzey Irak bölgesinde, yeni Miran satın almasıyla birlikte toplam 665 milyon USD’lik satın alma gerçekleştirmiş oldu.

Genel Energy,  ilk olarak Ocak ayında Kuzey Irak'ta yer alan Chia Surkh arama sahasındaki hissesini  94 milyon dolar karşılığında yüzde 20'den yüzde 80'e çıkartmıştı. Mayıs ayında ise Bina Bawi sahasının yüzde 23’lük hissesini 175 milyon USD karşılığında A&T petrol firmasından satın alan şirket daha sonra da ABD’li Hawler Energy ile sahanın yüzde 21’ini 240 milyon USD karşılığında satın almak için anlaştı. Genel Energy son olarak Kuzey Irak’ta yüzde 25 hissesine sahip olduğu Miran petrol ve gaz sahasının yüzde 26 hissesini daha 156 milyon dolara satın alarak ve Heritage şirketine 294 milyon dolar kredi açarak bu yıl bölgede toplam 959 milyon USD’lik yatırım yapmış oldu.

Gaz sahasının yeni hakimi Genel Energy

2002 yılından bu yana Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren ve petrol ve gaz konularında Kuzey Irak'taki en büyük rezerv sahibi ve petrol üreticisi olan Genel Energy, Kasım 2011’de Vallares ile birleşmesinin ardından Genel Energy Plc adını alarak Türkiye’den Londra Borsası’na kote ilk şirket oldu. Sahaların toplam üretim kapasitesi günlük 165 bin varil civarında olan ve Kuzey Irak'ta toplam 7 bölgede lisansı bulunan Genel Energy Plc, halen Taq Taq ve Tawke sahalarında fiili olarak üretim gerçekleştiriyor.

Genel Energy, Irak Kürt Bölgesindeki diğer önde gelen varlıklarının yanı sıra Miran sahasındaki çoğunluk hisselerinin alımı ile gaz alanında da ciddi bir oyuncu haline geldi. Bu yeni konumunun getirdiği güçle Genel Energy, Türkiye’nin enerji güvenliğine katkıda bulunma kararlılığını da gözler önüne sermiş ve güçlendirmiş oldu. 

Doğu Akdeniz ve Afrika’da da petrol ve gaz arayacak

Yeni kuyu açma işlemlerine 2012 yılı bitmeden 300 milyon dolar yatırım yapmayı hedefleyen Genel Energy, sadece Kuzey Irak’ta değil, Kuzey ve Doğu Afrika ile Ortadoğu ve Akdeniz’de de petrol ve gaz arayacak. Bu anlamda Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için harekete geçen firma, TPAO ile ortak arama yapmak için başvurdu. Bu doğrultuda Genel Energy’nin  Temmuz ayında da Afrika'nın kuzeybatısına odaklı bir İngiliz şirketi olan Barrus Petroleum'u satın aldığı açıklanmıştı.

Genel Energy kendi petrol boru hattını kuruyor

2012’de yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılacağı açıklanan boru hattı, Erbil’den (Taq Taq petrol sahasından) Türkiye sınırı yakınlarındaki Fişhabur (Fishkhabour) köyüne kadar uzanacak. Boru hattı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kontrol ettiği topraklar içinde kalacak. Boru hattının daha sona Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanması planlanıyor.  Günlük yaklaşık 400 bin varilden fazla kapasiteye sahip olması planlanan boru hattının mühendislik çalışması bitti ve 2013’ün ikinci yarısına kadar çalışmaların tamamlanması bekleniyor.  Boru hattının uzunluğu ise yaklaşık 250 km olacak.

111.20120821222145.jpg

112.20120821222156.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim