• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Gestaş'ın 2. yeni gemisi de hizmete girdi

Gestaş'ın 2. yeni gemisi de hizmete girdi
Çanakkale Boğazı ile adalar hattı dışında Güney Marmara ve Conkbayırı Deniz Otobüsü ile Yunanistan’ın Limni adasına deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ, yenileyerek gençleştirdiği filosunun ikinci gemisini de hizmete sokmanın gururunu yaşıyor.

Gestaş'ın 2'nci yeni gemisi de geldi

Çanakkale Boğazı ile adalar hattı dışında Güney Marmara ve Conkbayırı Deniz Otobüsü ile Yunanistan’ın Limni adasına deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ, yenileyerek gençleştirdiği filosunun ikinci gemisini de hizmete sokmanın gururunu yaşıyor.

Çanakkale Savaşları sırasında inanılmaz bir kahramanlık destanı yazarak 628 kişilik mevcudunun tamamı şehit düşene kadar savaşıp adını tarihe altın harfler ile yazdıran “Elliyedinci Alay” ile aynı ismi taşıyan yeni araba vapuru, şirketin ikinci gözbebeği oldu.

GESTAŞ tarafından Çanakkale-Eceabat ve Gelibolu-Lapseki hattında kullanılacak olan 4 yeni gemiden ilki aynı adı taşıdığı “Onsekiz Mart” törenleri sırasında Çanakkale’ye gelerek hizmete girmişti. Genç filonun ikinci gemisi olan “Elliyedinci Alay” ise testlerin ve deneme seferlerinin yapılmasının ardından görev yapacağı Çanakkale’ye geldi.

Avrupa standartlarına uygun teknolojiye sahip ana ve yardımcı makineler ile donatılan “Elliyedinci Alay” araba vapuru, emisyon oranları düşük son derece çevreci bir gemi olması ile birlikte hızlı, güvenli ve aynı zamanda estetik çizgileri ile orantılı olarak modern bir gemi. 90 metre boyunda ve 18 metre eninde olan yeni gemi, 13.5 knot hız yapabilirken 600 yolcu ve 86 araç taşıma kapasitesine sahip.

Boğaz hattı ulaşım süresini yüzde 50 oranında kısaltacak olan “Elliyedinci Alay” ve diğer yeni gemiler, yoğun trafik yükünü azaltarak önemli bir görev üstlenecekler. GESTAŞ filosunun çift taraflı yükleme ve boşaltma yapabilen yeni gemileri, köprü üstünden 360 derece görüş ayrıcalığıyla güvenli bir şekilde kumanda edilirken full otomasyon özelliği sayesinde Çanakkale’den Eceabat’a 15, Gelibolu’dan Lapseki’ye 18 dakikada ulaşımı sağlayacak.

Türkiye için katma değeri yüksek olan bu proje, Çanakkale ve bölgenin deniz ulaşımına katkı sağlamakla kalmayıp Çanakkale’nin sosyo-ekonomik gelişimine de pozitif etki yaratacak. Ülkemiz için bu kadar önemli olan bu projenin parçalarını oluşturan 4 yeni geminin isimleri de bu büyüklüğe yakışır şekilde seçildi. Bilindiği gibi 57. Alay, Yarbay Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Tümen'e bağlı bir alaydır. Mustafa Kemal'in emriyle bu bölgeye gelmiş ve bölgenin savunmasında birçok kahramanlıklar göstermiştir. Bu birliklerden biri Yb.Hüseyin Avni Bey'in komutasındaki 57. Alay'dı. 57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüş ve adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim