• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Gıdalar yüzen tarladan gelecek

Gıdalar yüzen tarladan gelecek
BM’ye göre 2050’de dünya nüfusu 9 milyara ulaşırken şehir nüfusu da 7 milyarı aşacak. Büyük şehirlerde gıda güvenliğinin sağlanması ise okyanus ve denizlere emanet olacak.

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dünya nüfusunun hızla artması küresel çapta aşılması çok zorlu sorunlara neden oluyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) yaptığı araştırmalara göre halen 7 milyar seviyesinde olan dünya nüfusu 2030’da 8.3 milyara, 2050’de ise 9 milyara ulaşacak. Hazırlanan raporlara göre asıl korkutucu bulgu ise 2050’de beklenen 9 milyarlık dünya nüfusunun 7 milyarlık bölümünün şehirlerde yaşayacak olması. BM’ye göre bu hızlı artış ve şehirlerde yoğunlaşacak nüfus güvenlik ve sağlık sorunlarının yanı sıra gıda güvenliğini de gündeme getirecek.

GIDA TALEBİ YÜZDE 70 ARTACAK

Araştırmalara göre dünya nüfusunda yaşanacak bu artış gelecek 40 yılda gıda üretiminin de yüzde 70 oranında artmasını gerektirecek. Nitelikli gıda üretimini bu seviyeye taşımak başlı başına bir sorun ancak asıl konu üretim bu seviyeye ulaşsa bile, üretilen gıdaların ihtiyaç duyulan yerlere zamanında ulaştırılması olacak. Devasa lojistik ağların devreye gireceği bu projelerde ise taşımacılığın neden olacağı çevre kirliliği, sağlıklı ve sürdürülebilir tarım üretimini imkânsız hale getirecek. Şehirlerdeki yaşam kalitesi hızla düşerken hazır gıdaya yönelecek şehir halkının sağlık sorunları da artacak. İşte tüm bu sorunların ve fazlasının üstesinden gelmeyi planlayan bir grup İspanyol tasarımcı kolları sıvayarak ‘Forward Thinking Architecture’ şirketini kurdu. Tasarımcıların çözüm için ortaya attıkları fikir ise oldukça ilgi çekici.

Buna göre aralarında İstanbul’un da bulunduğu dünya üzerindeki en büyük 35 metropolün 25’i deniz veya okyanus sahilinde bulunuyor. Tasarımcılar geliştirdikleri ‘yüzen tarlalarla’ gıda üretimini büyük şehirlerin hemen yakınına taşımayı planlıyor. Her biri üç futbol sahası büyüklüğündeki üç katlı tarlalarda sebze, meyve ve balık gibi deniz ürünleri yetiştirilebiliyor. Proje kendi enerjisini güneş panelleri ve rüzgâr türbinleriyle üretecek. İkinci katta yetişecek sebze üretiminde oluşacak biyolojik atıklar ise üçüncü katta bulunan su ürünlerinde yem olarak kullanılacak. Üçüncü kat su seviyesinin altında kalacağı için balık ve kabuklu su ürünleri tamamen kendi doğal alanlarında yetiştirilmiş olacak. Taşımacılık sorununun büyük ölçüde ortadan kalkacağı bu sistemle çevre duyarlılığı sağlanacak.

HEM ENERJİ HEM DE GIDA ÜRETECEK

Birleşmiş Milletlerin araştırmasına göre 2050’de dünya nüfusu 9 milyarı aşarken şehir nüfusu da 7 milyarı bulacak. Kullanılabilir tarım alanının azalması ise büyük şehirlerdeki gıda güvenliğinin sağlanmasını neredeyse imkânsız hale getirecek.

İspanyol mimarlık şirketi ‘Forward Thinking Architecture’ tasarladığı yüzen tarlalarla gıda üretimini metropollere taşımayı planlıyor. Her biri 3 futbol sahası büyüklüğünde ve 20 metre yüksekliğinde olacak yüzen tarlalar 3 katlı tasarlanacak. Tarlaların birinci katında güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri tesisin ihtiyaç duyacağı enerjiyi üretecek.

İkinci katta sebze ve meyve yetiştirilirken bu alanda açığa çıkacak biyolojik atıklar en alt katta balık çiftliklerinde kullanılacak. Bilişim teknolojilerinin kullanılacağı tesislerde şehirde ihtiyaç duyulan ürün kadar üretim olacak. Aşırı üretim olmayacak. Tarlalar şehirlerin yanı başına taşınacağı için çevre kirliliğine neden olan lojistik trafiği ortadan kalkacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim