• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

GİSAŞ ekiplerinden kirliliğe hızlı müdahale

GİSAŞ ekiplerinden kirliliğe hızlı müdahale
Geçtiğimiz hafta fırtına yüzünden karaya vuran Pearl adlı gemiye acil müdahalede bulunan GİSAŞ ekipleri, lodosa rağmen kirliliği etkili bir şekilde önleyerek büyük bir başarıya imza attı.

GİSAŞ ekiplerinden kirliliğe hızlı müdahale

Müthiş bir lodos fırtınası ve durmadan yağan yağmur tüm Trakya’yı etkiledi geçtiğimiz günlerde. Fırtınanın ve yağmurun en etkin olduğu yerlerden birisi de megapol İstanbul’du. 17-18 Ekim gecesi, Pendik-Kartal sahili açıklarında demirli gemilerden bir bölümü demir tararken, Malta bandıralı 108 metre boyundaki 4 bin 511 gros tonluk Pearl adlı gemi de sabaha karşı Pendik Marinası açığında karaya oturdu.

18 Ekim saat 14:05’de Tuzla Liman Başkanlığı GİSAŞ Acil Müdahale Birimi’ni arayarak, karaya oturan Pearl gemisinden yakıt sızıntısı olduğunu bildirdi ve müdahale edilmesini istedi. 20 dakika içinde olay yerine intikal eden GİSAŞ Acil Müdahale ekibi, hava koşulları nedeniyle hem denizden hem de karadan operasyon yapılmasına karar verdi.

Zamana karşı yarış…

GİSAŞ VII römorkörü ile GİSAŞ III palamar botu, gerekli malzeme ve ekiple denizden; denizdeki akaryakıtı emme özelliğine sahip “SorbentBoom” yükleyen ikinci bir ekip de karadan giderek, olayın haber alınışından sonraki bir buçuk saat içinde çalışmalara başladı. Yaklaşık beş gün süren çalışmalar hakkında bilgi veren GİSAŞ Acil Müdahale Birimi Operasyon Koordinatörü şunları söyledi:

"Şiddetli lodos fırtınasına rağmen ekibimiz büyük özveriyle çalışarak, denize akan yakıtın yayılmasını başarıyla önledi. Bu çalışmalarda öncelikli işlem kirliliğin yayılmasını önlemek, sonrasında da özel ekipmanlarla kirliliği temizlemektir. Karadaki ekipler, denizden gelen GİSAŞ VII römorköründeki ekiple koordineli çalışarak yaklaşık 250 metrelik çit tipi bariyeri döşeyerek yayılmayı önlemiş, sonrasında da denize yayılan yakıtı temizlemek için “SorbentBoom” serilmiştir. Üç gün içinde dokuz kere yakıtı emen “SorbentBoom”lar toplanıp yenileri döşenmiş; kirli “SorbentBoom”lar hemen oluşturulan “Geçici Atık Sahası”nda muhafaza altına alınmıştır.”

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli‘ninde olay yerine gelerek çalışmaları izlediği acil müdahale çalışmaları sayesinde Pendik/Kartal sahilleri çevre kirliliğine uğramamış oldu.

GİSAŞ Acil Müdahale Birimi, geçtiğimiz yıl 27 Aralık’ta Tuzla Aydınlı koyunda 30 bin m2’lik alana yayılan kirliliğe de müdahale etmiş; iki günlük bir çalışmayla çevre kirliliğini önlemeyi başarmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim